"Renunglah sinar rembulan bila saat rindukan saya.. pasti wajah saya menjenguk hadir.. seindah sinar rembulan, seindah itulah cinta saya pada awak.. walaupun jauh untuk digapai, awak tetap indah dan menawan dalam hati saya.."

Photobucket


Sunday, June 28, 2009

SESAK



Dia..
Katanya cinta itu telah terputus
Permintaan sang ratu hati
Kerana hati tidak lagi betah
Kesal, kecewa menghambat rasa..
Segala tohmahan sering dilempar
Dalam diam menikam terguris..

Dia..
Datang merapat ke sisi perlahan..
Mungkin atas desakan permintaan?
Mahu melihat sinar kebahagian
Meluahkan rasa parah yang beraja
Bagaikan sudah longlai anggota
Meratap kisah yang telah goyah
Turut mungkin bawa tersungkur rebah

Disebelah sana..
Lain pula ceritanya dikabar..
Dicanang merata telinga
Dia itu yang bersalah?
Dia itu yang naif?
Dia itu yang pasif?
Dia yang tegas meminta..
Moga tidak diteruskan ikatan..
Hanya menurut pada permintaan?..

Aku..
Jadi bingung memikir..
Sebab akukah mereka berantakan?
Sebab akukah mereka tak serasi?
Sebab akukah semuanya terlerai??
Sedang dulu cinta itu..
Mekar semusim zaman remaja?
Hingga terbawa alam dewasa?
Sedang dia sering lagi mengejar..
Biar kadang jatuh terluka
Pernah ditinggal pergi
Dia tetap sabar menanti
Hingga sang ratu hati kembali..

Dia..
Mengapa kini lekas benar berubah hati??
Mungkinkah ada segala maksud tersirat
Yang langsung tak ku fahami?
Sejak akhir ini jadi begitu rapat?
Tiap ketika mengambil berat akan diri?
Sedang aku cuba menjarakkan
Membina benteng sempadan
Agar tiada nanti jiwa terkorban
Menuduh aku perampas milik orang?
Menarik semua bakal membenci?
Mampukah aku nanti bertahan?

Arghh..
Aku jadi malas memikir.. sesak!
Ku lepaskan semua rasa pergi jauh
Dalam lautan luas terbentang
Biar ia tenggelam disitu...
Aku mahu tenang dari kisah mimpi yang serabut..
Biarkan hati ini aman kembali..

:: AS::

Wednesday, June 24, 2009

Pena: Balasan Warkah Tak Agak Agak! de copy..

Dalam masa aku tengah bercuti sakit tempohari, ternampaklah aku kat blog minah sorang tu membalas warkah yang aku tulis dulu (s.i.n.i). Macam selalulah kalau aku menulis memang dia tahu aku tuju surat tu kat dia. Terkadang tu, kalau bukan untuk diapun memang dia akan perasan kengkonon aku tulis untuk dia... tu yang terkadang dia terkehel terasa semacam jer. Wakakaka aku suker... aku suker... makin ramai yang terasa makin afdhallah warkah tinta tu memberi kesan maksimum ke dalam jiwa nurani orang lain. Kan... kan... kan....

Ada yang marah ke?
Saper? saper... saper... tengok muka sikit!

Mood aku hari ni oke... so kerana ke"oke"an inilah aku copy paste dari blog minah tu lalu membalasnya secara 'menyampuk' (bukan disampuk yerk) dicelah-celah warkah yang ditulis itu. Macam biasa lah, aku kan suka menvariasikan hasil karya aku. Takkan korang nak baca dalam versi yang sama kan? No... no... no.... bukan korang jer mengong, aku pun sesama mengong nanti. Owh, Tidak!

Jom...
Kita baca apa yang minah ni balas untuk aku.
Soooooo cute maaa!

P/s- Hehehe... siap ko, aku membuli untuk kesekian kalinya. Jangan marah arrr...

****************************************************
Salam…
(Maka aku pun jawab ler.... Wassalam)

Permulaan bicara.. warkah lu telah berjaya gue songlap dari gobok umah lu.. cheers!.. hehe (Aku pun nak gitau ko yang aku takleh guna bahasa "GUA" lagi. Makcik dah tobat dah... nak jadi perempuan bertudung hitam.. eh, bukan! Perempuan melayu ala-ala terakhir - supan gitu. Kengkonon sesambil betulkan selendang yang jatuh dari atas kepala. Walaaaaaaa!!!!)

Gue buat masa nih dalam mood ok dan bersemangat!.. (iyolah tuu..) esok lusa tak tau.. biasalah mood gue kan sering berubah2 ikut masa dan keadaan dalam masa satu hari? haha.. orang yang duk sekeliling gue pon pening dgn situasi emosi gue nih.. memang bahayo saper buat gue jadi wife dia.. pasti dia akan mengalami sakit jiwa tahap langsung tak faham.. ekeke.. so, gue harap lu pun tika dan saat ini juga ok dan bersemangat macam gue.. chaiyo! (Faham.. faham. Kita kan selalu ada kes meroyan datang bulan la katakan? Takper... aku memang sejiwa dengan ko sentiasa bersedia untuk memahami apa jua situasi. Chehhh...... positive thinker alahai)

Yup, macam lu tahu.. gue memang cepat rasa susah hati dan tertanya.. nakyer bila tiba-tiba tingat lu atau sesiapa saja yang tika dan saat itu berlegar dalam otak gue.. macam lu jugak, gue pun ada firasat hati tau.. boleh tembus dalam mangkuk nujum pak belalang.. walau kadang kena ngan tidak jer.. hehe.. (Eler.... ko ingat kat aku ni ciput jer jika dibanding ko ingat mamat tu kan kan kan. Huh! Nak cover dengan haku konon. Takper... aku bagi can ko cover line. Aku kan sporting... hehehe)

Uik, mana de gue terasa ngan lu lah beb!.. adakah lu sekarang sudah sensitive? (Owh! Aku sensetive? Haku??? Owh? Woooo.... itu sudah melanggar credebiliti makcik sebagai minah ala-ala jiwang, ala-ala retro beb! Camne nak jadi remaja purba kalau sensetive maaa? Itu... bukan sensetive ler... cuma nak bermanja-manjaan dengan ko jer tuh!) Sori.. buat lu rasa macam-macam tentang situasi gue.. serius beb, lu tak de buat salah.. (Kalau aku salah pun aku tetap buat dek jer kesalahan aku tuh... hehehe ko kan penyabar kan?) sejak dulu, kini dan selamanya gue tetap serasi dengan cara lu.. walau ditolak.. dihumban, dibelai, ditatang.. dibisukan.. hehe.. gue tetap suka dengan lu! (Huyooo... ayat dah macam kekasih awal dan akhir beb! Pepun, memang ko gitu arrr. Selalu kecik hati dengan aku tapi pastu ko besarkan balik hati ko tuh) serius beb!.. tapi, gue memang mengaku ada terasa tersentuh sipi-sipi jugak dengan pena-pena lu.. namun ia sekadar menghayati hasil sentuhan lu jer.. laa, gue kan orang sastera? So, tak salahkan kalau gue menjiwai dan sapu bersih semuanya?.. mohon halal yer.. hehe (Halal? Aiii macam makanan la pulak kena ada cop halal ek? Takper... aku kira halal main pukal punyer)

Iyolah.. gue tahu lu oke.. hik! ala lu nak sound gue pon.. apa gue pedulik al heran pon.. nanti gue sumbat kapas dalam tinge.. kasi lu bebel sensorang.. haha.. gurau jer yo.. yer la gue tahu.. lu kalau nak tuju ayat gulai lemak cili padi pada gue mesti lu focus terus kat gue kan? kan?.. gue memang dah boleh baca rentak lu arr.. kadang jer gue sonyap.. pasal gue dah ngak ngerti ngomong deh.. hihi.. iyolah lepas nih bila baca pena-pena or puisi-puisi lu gue gelak-gelak jer.. boleh gitu? Sah, gue nih gilo pasal tak tahu menilai seni.. dengan erti kata mudah.. buto seni!.. hehe (Adessss... kalau sampai tahap tu ko baca blog aku beb... sure aku meraung. Sah-sah kawan aku ni sakit mental.. uwaaaaa)

hahaha.. lu cam tau jer gue sekarang sebuk jaga ayam.. pasal tuh gue pon maleh nak tanya kabar lu.. pasal lu dah tau ayat apa gue nanti bagi.. bila gue kata gue bizi, mesti lu akan hangin satu badan dengan gue kan?.. kikiki.. iyolah.. lu yang dah kawin pon tak sebizi cam gue kan?.. ontahlah.. mungkin gue patut kawin baru gue kurang bizi kot? (Woit, mana ko tau orang dah kaweng tak bizi? Orang kawen lagi bizi tau dari bujang trang tang tang sebab ko still solo. Tak payah nak piker macam-macam. Ko cuma piker apa diri ko nak buat ari ni. Paling banyak pun, ko piker pasal mak ayah ko, adik beradik ko. Dan banyak nyer pulak mesti pasal markha ko. Orang kaweng ni dia kena piker bab anak-anak dia, hubby dia, wiffy dia - adake istilah tu?. Mak bapak dia, mertua dia, ipar duai dia... semua kroni dia ler. Belum lagi bab masuk kampung dia lagi.. majikan dia... hohohoho sama besar masalah negara tau.)

Ekeke… lu marah ngan gue ke? Jangan marah gue.. tapi marah gue selalu.. gue suka! haha.. sori ya. hehe.. yolah gue tahu lu mmg kenal sgt dengan ayam jantan ngan ayam betina.. tapi gue tahu lu paling pobia dengan kepala ayam kan?.. ekeke.. ala lala jangan mare.. lu mmg nampak comel bila marah.. hehe (Hampessss lu! Tak baik tau ko buli aku dengan bab kepala ayam tu. Weh... serius! Aku memang takut kepala ayam. Sumpah beb, kalau aku buat lawatan kat reban ko kalau terjumpa kepala ayam, memang aku takkan jejak selama-lamanya kat situ lagi. Owh! Tuhan, mengapa ada yang sanggup buli aku yang ala-ala cute ni? Huh... tak faham sungguh makcik)

Hahaha.. ceh, mana lu tahu lagi nih gue kuat membuter tepi reban?.. lu ada pakai teropong ajaib keh? ayoo takut maa.. kalu lu jadi si pari-pari ala-ala diva de divos mesti cun kan.. sat gue nak bayangkan camne rupa lu agaknyer?.. mau gue gesek-gesek mata ala terkojut den gitew.. hehe.. oo nak sumpah gue jadi ayam berkokok 24 jam yer?.. itu ayam jantan keh ayam tino?.. janganlah.. nanti semua ayam-ayam yang ada dalam reban tuh buli gue.. tak bleh lagi gue nak membuter tepi reban.. tak kesian kat gue keh? ekeke.. ala, gue tara marah maa.. gue suker jer.. tenguk gue senyum nih.. comei tak gue senyum? Hohoho.. horlicks! (Ko bukan setakat comei beb... ko cute, ko best.... ko sporting, ko sentimental gak... kooooo apa lagi ek? Jap aku piker balik... ko.... kopiko??? hohohoho ada gak aku kena baling dengan mangkuk jap lagi ni kan kan kan. Ko marah ke bila aku buli ko, beb? Ngeh ngeh ngeh... )

Iyolah.. gue kenal lu bukan sehari dua maa.. dah masuk 3 taun beb! So, segalanya gue dah masak ranum dengan emosi dan situasi lu.. so, gue layankan sajalah.. hehe.. (Betul... betul... betul... lama dah aku kenal ko kan? Tak sangka sungguh ko yang dulu cuma seorang peminat misteri je kan. Hurm... misteri ke? misteri la jugak sebab asal masuk blog aku cuma baca puisi tanpa tinggalkan komen. Dulu, memang ko bukan saper-saper pun pada aku. Tu arr saper suruh tak munculkan diri kan? Saper suruh baca senyap-senyap puisi aku tu kan? Padan muka... hahaha.

Tapi kan...
Aku rasa something yang menarik bila kemana saja aku pergi, baik pindah blog itu ini sana situ sinun pun ko sudi ikut jejak aku sampai la ni. Sungguh... aku tak sangka beb masa berbual suai kenal dengan ko dulu, rupa-rupanya kita pernah berkawan ala suam-suam kuku masa zaman kekanak dulu. Tak sangka... ko la budak pompuan yang selalu teman aku main kat warung tepi lombong bila aku dan keluarga datang bertandang ke rumah Mak Long aku dulu. Hahaha... rupanya ko lah minah yang menjaga buaya Puchong iteww kan kan kan.

Mesti aku ni kira kenangan manis ko kan?
Ye arr... orang yang ko minat puisinya itu rupanya teman sepermainan ko dulu. Chehhhh, aku masih ingat lagi kesedapan ABC warung tu. Perghhhh... makan time tengahari buter memang best kan. Woit... ada yang keliur nak makan ABC ker? Hehehe...)

Oh ya, buat masa nih gue tak de masalah di paras kritikal.. segalanya dalam kawalan.. pasal masuk tahun 2009, gue sudah berazam mahu lupuskan segala yang bersarang serabut dalam otak.. kira gue sakarang free, relaks and cool jer.. kalau ada gak yang serabut yang menyucuk masuk, gue tepis-tepis jer kasi line clear.. yes, berusaha! semangat!!.. hehehe.. so, don’t worry ya?.. (Ermm... tang ni nanti aku teropong balik tengok ati ko oke tak.. heheh)

Hahaha.. Tom Cruise? Mesti lu larut dengan picture tom krus tuh kan? haha.. saje jer gue letak picture dia kat situ.. sajer bagi mata lu berbulu sket.. ekeke.. tapi kalau lu nak tau.. Tommy page tetap hero pujaaan buah ati den dulu, kini dan selamanya.. gue memang giler meroyan dengan dia beb!.. lagilah kalau gue dengar suara dia berkumandang kat halwa telinga gue.. waduhh romantis sungguh.. walau kadang gue tak paham sepatah haram pon apo yang dia bagi tau dalam lagu dia tuh.. ekeke.. nanti kalau gue jumpa dia, gue nak suh dia nyanyi lagu malay untuk gue.. pasti gue jatuh terjelepuk, lemah longlai dibuatnya.. give me more laling.. sesambil mata gue kedip-kedip ala gedikz.. kikiki.. (ini edisi gue berangan tau.. hehe)
(Oke... aku biarkan ko berangan kejap... hahahaha)

Tentang story bab cinta tuh, bukan untuk lu arr.. untuk orang lain daa.. gue mmg ada janji dgn dia.. tapi gue mmg tak berkesempatan nak mengomen.. cam biasa arr gue bz yang ntah apa ntah dengan rutin harian gue.. lagilah sekarang line streamyx gue dah cut!.. rugi bayor beb!.. now, hanya guna broad band jer.. yang senang diangkut kesana kemari.. hehe.. tu pon selalu bertukor tangan pasal ramai yang nak guna.. so, dulukan pada yang memerlukan.. hehe.. klau gue muncul tuh, bermakna benda alah tuh berada kat tangan gue la.. klau gue tak muncul sampai berzaman dan umah gelap gue bersawang, maknanyer benda alah tuh tak de pada gue dalam erti kata gue memang tak ade langsung masa nak skodeng or mengayat merapu kerapu.. ada paham?.. hehe
(Faham.. faham... faham.... sambil angguk-angguk kepala)

Semua karya sentuhan lu memang hebat-hebat belaka.. gue memang tabik spring dgn lu.. (Errrr... ko puji aku ke nih? Macehhhh hehehe) bahasa gue pon manyak rojak maa.. banding dengan ayat-ayat cinta lu.. gue bukan apa beb.. kalau gue guna ayat serius.. mesti ada yang rasa cam tertikam jantung dia.. hehe.. jadi, biorlah gue mengayat ikut suka sedap rasa gue dalam otak nih.. pasal tuh kalau lu perasan, kalau otak gue dah tandus kering kontang mengayat.. abis tergantung ayat tak bersambung gue kerjakan.. maka lekas gue letak titik nokhtah.. malas nak tunggu lelama otak nih gerak aktif berfikir.. err apa sebenarnya gue nak bagi tau lu ni eh? hentam sajalah labu.. hihi (Aku garuk paler jap. Ha'ah... beb, ko nak cakap pe ni? Ekekeke)

Dulu gue memang rajin baca novel-novel cinta.. tapi sekarang, gue dah langsung tak minat plak.. lebih banyak baca buku berkaitan tentang dunia perniagaan dan motivasi plak dah.. kalau gue free dan relaks la baru gue sentuh.. hehe.. psst, termasuk buku nikah kawin.. (Tang buku ni betol ke ko baca bab nikah kaweng? Setengah orang baca buku kaweng tau. Buku penganting. Jeng jeng jeng.... ko budak bawah umur takleh baca hahahaha) gue mmg suka bab nih.. kata org sedia payung seblum hujan daa.. lalala.. yer la, buku agama pon gue ada gak sentuh.. hehe.. tapi tang buku agama nih.. baru nak sampai muka surat 3 mata gue dah berair dan menguap ngantuk.. pasal ntah?.. agak banyak setan kot dalam badan gue nih? ekeke.. tolong brain wash gue sekarang! hahaha.. (Aku selalu main clorox jer bila nak wash orang ni. Entah ler beb... aku tak kisah pun buku apa yang ko baca selagi buku tu ko tetap ambik apa jua ilmu dalamnya. Ko baca buku bisnes pun ilmu gak, buku nikah tuuuuuuh... perghhhh lagi dalam ilmu tuh... hehehe.... Konsep aku mudah jer. Asal apa jer yang ko baca, cari lah jadikan dia ilmu untuk ko guna pada esok-esoknya. Tapi kalau ko baca jer terus nak membuter... aku kira ko dah master membaca ler tu.. wahhh taraf sifu tuh! kih kih kih...)

Yer la.. gue terima segala alasan lu sebagaimana lu kena terima alasan kebizian gue.. ekeke.. so, don’t worry be happy.. (Aku bagi alasan ke sebelum ni? Beb... aku cuma bagi jawapan jer, mana ada alasan pon lalalalala. Tuh ayat nak ngelak jer hehehe)

Tentang email.. gue sekarang hanya guna gmail jer.. so, email jer gue pakai email gmail ok? nanti gue bagi kat lu.. email lama banyak no spam.. tu yang maleh gue nak guna lagi.. (boleh terima tak alasan nih? hehe).. kira gmail tuh yang terpilih jer boleh tembus masuk.. kikiki.. gue dah salin lu punya gmail.. apa-apa info nanti gue anta kat situ ok?.. tu la lain kali terus simpan dalam memory otak bukan simpan dalam inbox sms.. kan dah ilang?? Jangan salahkan angin sekiranya pokok itu bergoyang.. walau memang pokok tetap bergoyang bila ditiup angin daa.. oh tidak.. adakah gue sedang melazer lu skrg? haha.. suka ati la.. hehe.. huyooo.. manyaknya markha lu.. bak mai satu kat gue bleh?? pasal gue satu markha pon tak lekat-lekat nih.. awat depa nih liat no?.. kasi manderam kat depa tuh baru tau.. hehehe (Markha cinta kalu... satu juga saya cinta. Yang banyak kalu.... itu mereka juga yang cinta sama saya. Huh.... kekadang kita jatuh cinta satu kali jer. Tapi orang jatuh hati pada kita semula sangat lah banyak kali. Tu saper nak jawab beb? Well.... Inilah kehidupan beb... dalam hati ada cinta. Dalam cinta itu ada rasa. Dalam rasa itu ada pesona. Dalam pesona tu dimiliki oleh seseorang yang ingin dibahagiakan dan membahagia. So... Cinta tu cuma satu. Kerana satu itulah aku sedang mengejar kebahagiaan dan cuba membahagiakan. Chehwah!!!!)

Ala, lu ingat gue senang nak ingat ke link lu yang panjang berjela tuh.. tapi kerana usaha gue nak skodeng blog lu gue korek addres lu yang dah duk berlapis-lapis dalam otak gue.. nak seribu daya tak mo seribu dalih.. lagi sekali adakah gue melaser lu? ohh tidakk.. ayat ini telah ada dalam otak gue, maka gue lontarkan keluar jer.. layankan ajelah.. lu marah, lu memang tetap comel.. tapi comel lagi si maisarah tuh.. hehehe.. apo pulak gue merapik nih yo? Tak paham gue.. aduss.. (Aku tau... aku tau... mesti ko terlebih dos makan ubat demam nih kan kan kan)

Mamat mana yang gue suka bercinta eh? (Eh, nak ke aku sebutkan nama dia kat sini? Nak.. nak.. nak... nak ke? Meh aku taipkan nama dia nak? Perghhhh.. mesti keluar blog muka depan orang tu... Cek dotttt ada skandal dengan Cek Tuttttttt. hahahaha... tahu takut. Tahu takut). Haa.. tau tak per.. so, tak yah gue exsplain kat lu.. pasal lu dah terangkan terang benderang.. hehe.. dulu, kini dan selamanya dia tetap pria terhebat.. walau nanti dia sudah punya cukup kuota 4, bongkok bertongkat, kerepot pot pot, buncit boroi dan punya 60 orang gundik yang menjaga.. gue admire dia sampai mati! huyoo.. adakah gue ini pencinta yang setia? boleh masuk Malaysia book of records tak? hihihi… (Mak aiii... ini pecinta ke atau obses ni? Takper... aku faham erti cinta dan mencintai. Ermmm... mencintai ke tuh? Ontah laaa... makcik memang tak faham citarasa ekau bercinto nak aii. Dah den kobarkan dulu... gitau jer dengan pria pujangga tu.. ekau dogil nak biar diri bertopuk kat dinding. Ikut suka la eh... Janji ekau bahagio. Sok.. sok... kalau ekau sodih, dinding tu gak lah jadi noman yo... ekuismie, ayat macam biasa kena kat diri sendirik jer kan kan kan)

Wahh hebat gue baca lu punya garis panduan tentang jejaka idaman lu bikin gue menopang dagu melayar verangan tak hingat daa.. hehe.. nanti yer gue imagine jejaka idaman de mr.right camne yang gue suker.. pastuh gue hembus masuk dalam mimpi lu.. boleh?.. huh, ngelat?? tau tak per.. haha.. malu arr.. merah pipi kita tau.. tunggu masa, saat dan ketikanya.. itulah dia orangnya.. biar takdir saja yang menentukan.. walau nanti jodoh gue bersulam indah di usia senja.. cam sadis plak bunyinyer kan?.. uish tak mo lah.. nak zuriat gak!.. biarpun hanya sorang.. hehehe.. (Laaaaa... apa ke hey nyer ko merapu ni minah? Awat sampai usia senja lak ni? Jodoh tu kena usaha... usaha yer... bukah usha jer. Skodeng jer tak jadi beb. Kena buat muka tebal sikit... Yerkkk sikit jer, lebih tu ko kena jual mahal balik... kena ada bual ramah mesra alam. Adessss aku malas nak cakap la bab ni. Ko pun dah beso panjang. Takkan aku nak membebel gak kan. Makcik kalau membebel awet muda terus ilang noh!)

Aiseh gue nak becerita lagi dengan lu.. tapi mata gue nih dah memberat lak.. gue pandang skrin nih dah berdouble line dua dah.. lain warkahlah gue sambung lagi.. cam biasa kalau gue teringat dan terfree daa.. ini bukan janji tau.. nanti gue mungkir janji, lu hangin berapi lak dengan gue.. hehe.. (Idak ler berapi. Makcik oke jer... sesambil control ayu. Wohah... makin comey kan?)

Apa pon gue tetap terima nasihat lu dengan tangan terbuka.. thanks juga masih sudi dan terus bertahan menjadikan gue sahabat lu hingga kini.. gue terharu beb!.. cam selalu gue bilang.. lu sahabat terhebat gue.. bior kita jauh, tapi hati kita tetap selalu bersatu.. ceh, gue dah start nak sendu nih.. (Nak tisu ke beb? Aku... kalau ko sendu sedan ni biar aku nyuruk dulu. Malasssss arr nak layan jiwang sama. Malu ler nak nangis depan ko... hilang cute miut aku kang. Ahdoiii... make up makcik luntur dah ni)

Opss lupa, tentang nasik minyak tuh.. lu datang jer umah gue.. nanti gue bikin yang spesel untuk lu sekeluarga.. boleh?? hehe.. jangan mare arr.. sampai waktunya pasti tertunai gak impian lu tuh.. sabar menanti lagi ya.. hihi.. (Errrmmmm bertambah la usia si Maisarah tu ek?)

Aduhh, mata gue dah tak tahan memberat lagi nih.. mohon permisi dulu otak yang kelabu.. (Hah ko ni... sikit-sikit mengantuks... sikit-sikit ingat bantal... sikit-sikit nampak tilam jer kerja nya. Tak boleh ler lama sikit berbual-bual dengan aku ni. Merajuk arr camni. Wohah! Sekali lagi... aku akan kehilangan kejiwangan ala-ala remaja retro kalau merajuk dengan ko)

Salam rindu dari jauh..
Mawarcinta de' roses..

(Salam rindu gak beb... Entah bila la boleh jumpa ko lagi kat Puchong nun sesambil minum kat warung sebelah rumah Mak Long aku tu didalam hujan lebat. Perghhh dramatik betul tiap kali nak jumpa ko. Ko pun satu... dari dulu kata nak turun ke Melaka, tak jejak-jejak gak. Loteh makcik no... nunggu! Chehhh nunggu ke? hehehe....

Beb...
Ko jangan marah ek kalau aku nyakat ko dalam warkah ni. Mood aku memang cenggini ler bila ada time-time nak nyakat ko. Dan aku pedulik apa kalau ko marah kan kan kan. Nanti bila ko oke balik, mesti cool punyer. Aku kan dah lama kenal ko kan... dah tau dah resam ko camne.

Beb...
Nanti arr aku talk dengan ko kat Gmail. Ada story yang aku nak citer kat ko tak siap-siap lagi. Ko pun tau kan... kondisi aku camne kan. Tu belum masuk kebizian orang kaweng macam aku ni kan. Belum tambah lagi... bab poplitik kehidupan... Huh, aku cuma malas nak tunjuk kat ko betapa bizi nyer aku sekarang ni. Ho! Bizi wooooo.... hehehe.

Beb...
Jaga diri ko.
Masa aku demam tu ari ko pun demam sama. Huh... macam kembar dah gamaknya kan. Ko ghajin-ghajin kan diri tengok blog aku ni... mana tau ada puisi yang boleh buat ko sembuh ke... Cheh... kununnnnn!

Sorry ler, agak banyak masa aku ketinggalan nak update blog aku. Nanti aku updated citer lain pulak. Banyak tau aku nak stori mori kat ko ni lagi. Sekarang tinggal dan tak dan jer hah. Errrr.... serindu-rindu aku kat ko, rindu lagi aku pada pakcik itewww. Huh! aku lak rasa nak sendu sedan nih.

Oke lah... makcik caucincau dulu naaaa
Sok-sok jumpa lagi.

Senyum selalu

Wassalam
Serikandicinta


>>> jeng3x aku berjaya rampok daa... ekeke.. jangan mare arr.. so, aku tampal diam duk kat sini ok?.. malam nih otak tumpul nak mengayat.. just rayau2 jer la kek blog ko sesambil layan puisi puitis ko tuh hehe.. ada yg aku dah copy.. hihi.. cam biasa arr.. untuk pengetahuan, aku benar sibuk bangat tika ini.. nih pon baru balik dari kursus maa.. bkn kursus kawen gitu2 tau.. kursus camne nak dpt wang besarrr!! hehe

Sunday, June 21, 2009

kenangan itu..



" huahua...nak cik amid nih....bru ingat.......dlu ms naik van g sekolah sekali kan??? dlu slalu kenenkna waa dengan hafiz lembut anak cik hashim lorng 2 ...ingat tak??? hehehe.....lucukan ms tuh??? sory lah...ms tuh aku budak lagi..... so...sekarang dok kat kg lg ker??? kejer aper skrang??? "


Perghh.. ayat budak nih betul-betul memutar kembali ingatan aku pada budak terjal yang paling aku menyampah tahap naga berapi dulu.. hik! pasal asal nampak muka aku ada jer benda yang dia nak kenakan aku!.. tak pun aku yang akan buat serangan balas dalam diam.. kira balas dendam la.. hehe.. al-maklumlah aku nih dulu spesis pemalu ala brutal singa nganaz menyingga bila di kacau.. hahaha.. nampak jer diam cam boleh dibuli.. tapi bila kesabaran aku dah sampai had paras bahaya, bukan lagi normal statik cool cover ayu.. memang pedih arr telinga orang tuh kena lazer dengan aku! so, jangan cari pasal dengan aku.. ekeke.. tapikan, aku heran.. pasal bila aku marah-marah budak nih kata aku nampak cun? tu yang dia suka menyakat sampai buat darah aku mendidih.. hahaha.. mmg ciss sungguh!! hehe

Aku tinggalkan dulu cerita kisah budak terjal tuh.. ada lagi cerita yang lebih kurang menarik yang tak berapa nak best aku nak kongsi tiba jam nih mengamit datang masuk dalam memori otak aku.. maka, dipersembahkan... hehe

Salah satu sikap aku nih dulu mmg begitu prihatin ngan keadaan sekeliling.. tak de la prihatin bebenor.. cumanya aku dulu mmg sgt kesian nenguk satu minah nih.. kebetulan lak mmg nama dia minah daa.. hehe.. so, nak jadi cerita pagi tuh.. masa nak tunggu loceng sekolah bunyi time nak beratur masuk kelas aku and the gang duk melepak kat toilet.. kebetulan depan toilet tuh ada tangga.. (harap maklum tandas sekolah kita org harum, bersih dan cantik yer.. ekeke) sesambil gossip, kita org skodeng abang2 senior lalu lalang..hehe.. biasa la kita org.. itu adalah aktiviti wajib kita belah pg time waktu sekolah.. tetiba lalu la minah nih nak masuk toilet.. aku perati dia atas bawah.. entah kenapa time tuh mulut aku nih jadik peramah lak nak tegur minah nih.. aku tahan dia..

" Sape nama kamu?" macam polis lak aku menyoal dengan dahi berkerut.

" Aminah.. panggil minah jer kak.." dia sengih.

" Ooo.. minah.." aku angguk-angguk kepala.

" Minah, kamu nih dah berapa lama tak basuh baju? tak bau masam ke? mandi tak pagi nih?" pergghh.. tersipu malu budak tuh ditegur aku and ternganga mulut kekawan aku bila aku tanyakan soklan maut tuh kat budak minah tuh.. pasal dorang mmg tak jangka aku akan lontarkan ayat tuh.. tu la saper suh cabar aku lagi.. hehehe

Serius aku cakap, aku memang kasihan dengan dia.. bila aku tenguk ada 2 orang budak lelaki tadi mengejek dia.. buat aku jadi geram.. maka dipendekkan cerita.. si minah itu telah diceramah pendek oleh aku pasal loceng dah berbunyi daa.. selepas kejadian itu.. 2 3 4 hari kemudian.. dari baju, kasut dan beg sekolah serba baru dia tayang kat aku.. aku agak jer kot.. dan, selalu pulak aku lihat si minah nih aku jumpa.. dia plak siap nak wat aku kakak angkat lg.. aku jer malas sgt nak melayan.. tak koser teman berangkat- angkat nih.. hehe

Satu pagi tuh dia dtg jumpa aku.. katanya abg dia kirim salam.. abg dia nak berkenalan ngan aku? apa kejadahnyer pula bab abg dia masuk lak?.. memang minah nih dah senget.. abg dia juga nak no phone umah aku.. nak mapus?? kang tak pasal mak ngan abah aku kejar aku dengan parang!.. aku bilang umah aku tak de tepon.. dan aku bilang kat dia.. aku tak suka kawan dgn lelaki! dia pon pergi.. sambil sengeh2.. esok pulak tuh lepas habis sekolah, minah tuh dtg lagi kat aku bg kertas yg tulis nama and no telefon abg dia.. katanya abg dia suruh aku call dia malam nih?.. gila ahh.. aku nih bukan minah jiwang cintan cintun layan menda geli geleman nih sembang ngan jantan.. nak calling plak??.. sungguh tak sesuai.. dalam hati aku dah rasa cam tak best dgn si minah nih termasuk gak sekali ngan abg dia tuh.. haha

Seminggu aku dah tak nampak minah tuh.. lega sket aku.. klau tak asal jumpa aku, asyik abg dia berkirim salam jer.. sampai kes si minah tuh dah jadik bahan usikan kawan-kawan aku di kelas.. lebih lagi mulut budak lelaki kelas aku.. nih kes pasal member aku mulut tempayan la nih.. hehe.. memang buat aku tensen!.. time balik, aku terserempak dengan minah tuh dalam toilet.. katanya abg dia nak datang sekolah jumpa aku esok! hah?? memang minah nih dah giler and senget bendul.. aku malas nak layan dia, aku terus blah tunggu van sekolah.. menyesal lak rasa melayan budak minah senget nih dulu.. hehe..

Besoknya habis waktu kelas, nak jadi cerita aku lewat sket turun dapatkan van sekolah.. pasal ada perjumpaan dengan ahli kelab kembara.. makanya terpaksalah aku naik van trip yg kedua.. kebetulan time tuh hari jumaat.. jadinya aku kena tunggu sampai selesai solat jumaat baru la pakcik van tuh datang ambik.. dalam aku duk layan gurauan dengan kekawan aku mana yg saki baki yg tinggal, dari jauh kawan aku terpandang satu mamat terhenggok henggok ala mat rockers jalan menapak kearah kedai india yg berdekatan tmpt aku and geng melepak.. dia menyiku aku sambil mengutuk mamat tuh.. aku rasa cam dah tak sedap hati.. teringat yg si minah senget ada bg tau abg dia nak jumpa aku hr nih.. mampus la aku camni.. lg menakutkan aku bila ada suara mengatakan itu macam abg aminah?.. tak tunggu lama, aku memecut lari masuk kawasan sekolah semula.. cam apa ntah aku lari cari tempat sembunyi.. dalam hati aku dah maki si minah senget.. geram betul aku.. dah aku bg tau tak mau jumpa, tak mau kenal.. sebuk juga abg dia mai dtg sekolah?.. aku membebel marah.. time tuh rasa nak nangis pon ada.. nak terkucil pon ada.. haha.. last aku menyembunyikan diri aku dalam surau.. akibatnya ketakutan aku itu aku ditinggal van dan aku balik rumah menapak jalan kaki sebelum ditumpangkan oleh nyonya moto jual sayur.. memang sungguh malang nasib aku kan? huhuhu

Selepas kejadian tuh, aku terus langsung tak mau ambil tau lagi tentang nasib si minah tuh.. sampai kalau aku terserempak dengan rupa dia, cepat2 aku pusing jalan lain.. hehe.. ya amponn.. serik dahh.. hingga sekarang aku langsung dah tak jumpa ngan minah tuh..

Moral : Jangan selalu sangat ambil tahu hal orang.. jaga hal kita sendirik.. hehehe .. peace! ^_-

Monday, June 08, 2009

Layannn...



Ku jenguk dirimu dalam impian..
Ku tilik wajahmu dalam khayalan..
Ku simpul kasihku dalam lipatan..
Ku pendam rinduku dalam diam.


Malam terang bertaburan bintang..
Kerdipan cahaya bergemerlapan..
Aku hanya mampu memandang..
Untuk hampiri terasa segan.


Makan tak kenyang tidur tak lena..
Asyik terkenang orang di sana..
Hati resah bagai nak gila..
Apa dibuat serba tak kena.


Mata terpejam tapi tak lelap..
Belum lena sudah mengingau..
Fikiran runsing jiwa tak tetap..
Semakin hari semakin kacau..


Wajah terlukis diruang mata..
Senyum terpahat mengocak rasa..
Renungan semalam tampak biasa..
Tapi sekarang sudah berbeza..
Mungkinkah itu petanda cinta??


:: AS with luv ::