"Renunglah sinar rembulan bila saat rindukan saya.. pasti wajah saya menjenguk hadir.. seindah sinar rembulan, seindah itulah cinta saya pada awak.. walaupun jauh untuk digapai, awak tetap indah dan menawan dalam hati saya.."

Photobucket


Friday, February 25, 2011

PUISI MAKCIK BULAN


Cinta akan hadir untukmu
Akan hadir buat kamu
Walau harinya nanti aku telah tiada
Mati dikambus bumi
Sebelum sempat ku nyatakan
Wasiat hati ini
Temani jalanmu sendiri

Cinta akan selalu ada
Seperti adanya aku disisi
Saat air matamu tak lagi diusapi
Saat bahumu
Tak akan berlabuh kepadaku
Namun biarkan...
Namaku terus diingatan
Terbingkai semua kebaikan insan
Dalam senyuman


~Hirne Saris

Thursday, February 24, 2011

Tentang Perasaanku



Aku takkan lelah menunggu
Hingga waktu ajal menjemputku
Takkan pernah ada sesalku untuk menunggumu

Aku harus tetap menunggu
Hingga nanti aku berbaring
Sampai mati aku akan tetap menunggumu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku sampai mati

Aku harus tetap menunggu
Hingga nanti aku berbaring
Sampai mati aku akan tetap akan tetap menunggumu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu

Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku sampai mati



>> Kita hanya mampu merancang... tapi perancangan Allah lebih sempurna... rasa cinta ini buat aku jadi kuat.. rasa indah dan memang sukar untuk ku gambar dalam bilah bicara.. memang ada bahagia.. rasa sakit?.. cemburu??.. tanda tanya??.. bohonglah kalau aku katakan semua itu tiada... namun aku sentiasa berfikiran rasional... jatuh cinta and patah hati itu adalah perkara normal bukan?.. cumanya kita ini jangan terlalu taksub sampai jadi buta dan tuli kerana cinta?... so, secret love tuh biar aku simpan diam dalam hati... biar sentiasa kembang mekar kat jambangan hati aku.. ;)

Semalam aku call mak nak wish Selamat Hari Lahir untuk mak coz la nih mak & abah ada kat kg urus ayam kuar bantu adik2 laki aku kat sana.. .. mak tanya dot dot ada call x dalam 2 3 hari nih?... hmmmm.. dia??.. x yah tanya ler mak... haramm.. dah 6 bulan sonyap.. kira kalau aku sah jd bini dia mmg aku nih dah dikira gantung x bertali??.. sadisss.. kalau dia nak kat org mesti dia tanya kabar sakit pening org kan?... takkan org lak yg terhegeh2 nak geli2 manja lak ngan dia plak kan?.. (lain arr klau aku yg gila suka air liur meleh kat dia??... mmg aku terjah selalu.. haha..) kang kata aku pompuan gedik plak kan?.. ngade2??... tetiba aku jadi maha negatif punya olang.. ayat tuh aku bg kat mak.. dan, maka aku pon dapat nasihat percuma dari mak.. hehe.. and mak kata lagi kat kg nih dah heboh citer aku nak kawen bulan 6 nih?? siap ada org kg tanya mak lg?.... betul ke??.. hah!? biar betul?.. naper aku tak tau?... maybe dia kawen ngan org lain tak mak?.. mak jgn gantung harapan tinggi sgt.. apa cerita pon kita tak tau.. wakil pihaknya pon x mari umah.. nak terus or nak putus??.. mmg huru biru ngan hidup aku nih kan?... last sebelum mati talian, mak suh jaga umah... jaga diri.. buat persiapan diri??.. kalau pinggang tuh sakit lg pergi berubat?... tetiba aku rasa nak lari jauh jauh.. huhuhu...

Now, rasa aku... minta2 bukan dia nak kawen ngan aku kan?.. biarlah dia kawen ngan adek angkat kesayangan dia tuh or sape saja kan?.. coz aku tak tau dalam rasa aku nih mmg dah tak de rasa dah nak kawen dah... lg arr skrg aku tgh menderita sakit pinggang yg maha hebat... mmg perit.. tuh arr keja kuat sgt angkat berat2... last pinggang aku tergeliat... tetiba otak aku nih dah jadi makin mereng... please help me!!

OUT!

Wednesday, February 16, 2011

anai-anai punya angkara...


Huhuhu... habis dimakan anai-anai... siap dowang semua bleh wat sarang beranak pinak lagi??... nasib arr aku tergerak nak buka almari buku?.. kekonon nak cari balik novel Tak Seindah Mimpi, Tak Semanis Impian dan Tiada Lagi Mimpi karya Sharifah Abu Salem.. pasal dia punya citer ngah tayang kat TV1 skrg nih.. kira nak flash back balik arr dia punya jalan cerita.. (tp dah jadik Trilogi Cinta..) sekali apa yang aku dapat sarang anai2 yang aku jumpa duk kerumun kat semua novel2... banyak plak tuh? hairan camne dia bleh bersarang telur kat c tuh??.. kitab ilmiah lain x mo plak dia usik?... hairan sungguhh kanz?.. mmg stress aku tgk novel2 nih jadi lagu nih... uhuhuh :'(




Tenguk?... hancur berkecai jadinya... sayang tuh novel Jendela Hati karya Aisya Sofea... penulis kegemaran aku tuh... dah arr aku catu duit time nak dapatkannya?... sampai tahan nafsu makan u know?.. hehe.. last jadi lagu tuh plak?.. mmg serius sodeh aku tgk... rasa cam ilang laki jer tau... hehe.. aduhhh, sayangnyaaa... anai2, ko ganti balik novel aku!!!... uwaaaaa... apa pon nasib 3 novel yang aku cari tak de?.. maybe yong aku pinjam kot?.. nnt aku nak terjah umah dia cari... hehe..


So, apa pon citer nih mmg best!.. walau kadang aku nyampah tgk watak si Razif and si Nurjinah tuh... bukan apa.. baik sgtttt... orang baik nih mmg selalu kena tindas!.. pastuh bleh buat org benci and umpat keji... sepak terajang??.. haissss... teremosi plak aku nih!.. tapi, aku sakit hati lak tgk watak si Salmi tuh... Pak Badar? shahrul?.. haiyaaa... segala rasa aku ada tgk citer nih arr... apa pon tahniah arr pada mereka yang telah berjaya menjiwai watak masing2... syabas buat aku nih nyampah kdg tgk watak perwatakan korang?.. hehe


Sinopsis Telenovela Trilogi Cinta yang telah aku ceduk .. hehe:

Kisahnya bermula dengan mengambil latar situasi berlaku selepas tamat peperiksaan STPM, Norjinah terpaksa memilih untuk menjadi pembantu rumah Razif kerana tidak tahan selalu dimarahi oleh dileteri oleh bapa tirinya, Pak Badar.

Perkara itu dicadangkan abangnya, Anuar yang pernah menjadi pembantu peribadi Razif, pemilik Raz Corporation dan juga salah seorang ahli lembaga pengarah Mawar Holdings milik keluarga isterinya.

Kedatangan Norjinah ke rumah Razif, di saat Razif berdepan dengan masalah rumahtangga apabila isterinya Salmi, meninggalkannya untuk bersama lelaki lain, Amir. Salmi meninggalkan Razif kerana jatuh cinta dengan rakan perniagaannya itu.

Kerana cinta yang mendalam, Razif sanggup mengambil Salmi semula apabila Salmi dtinggalkan oleh Amir selepas terlibat dengan kemalangan. Salmi dibawa pulang ke rumah dan diberi layanan yang tidak berbeza oleh Razif. Sikap Razif membuatkan Norjinah kagum dan menghormatinya. Razif memaafkan semua kesilapan masa lalu Salmi. Salmi sangat terharu pengorbanan Razif.

Salmi yang menjadi serba-salah dan kekurangan telah menyarankan Razif berkahwin dengan Norjinah tambahan lagi anak-anaknya Balkis dan Ameera rapat dengan Norjinah. Badrul, adik Salmi amat kecewa dengan perkahwinan mereka kerana telah jatuh cinta dengan Norjinah. Pak Badar, bapa tiri Norjinah menabur fitnah bahawa mereka berkahwin kerana telah terlanjur. Norseha pula memberontak untuk ke Kuala Lumpur. Hasratnya tercapai dan menetap di rumah Razif dan Norjinah setelah Salmi meninggal dunia. Norseha selalu menggoda Razif dan tidak henti mencari peluang. Norseha didapati mengandung setelah dinodai Shahrul adik bongsu Salmi.

Kehidupan Norjinah terus dirundum pelbagai sengketa tapi mujur Razif dan ibunya Mak Nab selalunya menyokongnya serta anak-anak Razif memberi kekuatan kepadanya.

Lalu bagaimanakah kesudahannya? Mampukah Norjinah dan Razif mempertahankan ikatan cinta mereka meskipun pelbagai halangan yang mendatang? Sejauh manakah Razif dan Mak Nab mampu meneruskan usaha membela Norjinah? ...

Nak tau selanjutya berakhir kisah... layan arr setiap ahad hingga selasa... ok?.. hehe.. OUT!

Saturday, February 12, 2011

Alhamdulillah..



Now.. aku kojer kat c nih lak.. hehe.. dah masuk sebulan dah.. tp, just "temporary" ajer u .. klau rajin, maybe diserap jadi permanent katanye ler.. iye ker??.. mudahan la kanz?.. senang sket bila nnt nak berurusan yg berkaitan yer dak?.. mmg aku x sangke pon nak dapat.. coz time temuduga tuh aku blasah jer jawab soklan yg disoal bertubi... yang ptg dlm otak aku nih dapat keja.. ada keja.. idak aku ler nangut jer kat umah kanz?.. mmg bohsan al tensen weh duduk umah jadik amah x bergaji nih.. hehe.. dah tuh makan tido brangan x sudah jer nyer ye.. kang otak pon jd tepu.. hehe..

So, aku masih teringat lagi waktu skolah rendah darjah 1-3 bila cekgu bertanya tentang cita-cita bila besar nanti dalam buku butir diri pelajar... NAH apa cita-cita kamu?.. and, aku lak selalu jawab.. nurse cekgu!.. kenapa mau jadi nurse?.. bleh bantu org sakit cekgu.. ayat suci jer kan?.. hehe.. walau dulu, aku x tau apa itu makne nurse?.. yang aku tau org yang pakai baju putih and topi putih kat ateh kepala tuh nurse.. pasal org selalu call camtuh bila aku gi klinik cabut gigi.. hehe.. tp bila naik darjah 4-5.. cita2 aku dah bertukor lak.. mau jadi cekgu plak dah!.. hehe.. pasal aku tgk jadik cekgu cam best jer.. tp tu ler.. da masuk skolah menengah, aku jadik malass nak studi.. manyak main dalam kelas.. maklum arr dah makin besarr.. maka cita-cita aku berkubur... huhu..

Tapi aku x ralat sgt coz lepas habis studi kat JB, aku diminta jadi cekgu tuisyen Kelas Bimbingan KSA kat kg aku.. ngajor subject BM utk Darjah 1-6 and Ting 1- 3 utk mereka yang lemah subject BM.. selama 4 tahun tuh.. sblum kelas bimbingan tuh berkubur atas sebab masalah teknikal and eko no money yg x bleh elak.. hasilnya ramai yg dapat BM trampil.. Alhamdulillah.. kira ok la kanz?.. bangga makcik nih!.. anak didik lulus cemerlang.. tp, jgn suh aku ngajor subject Mate ngan BI.. pasti bebudak tuh lingkup dalam peksa... coz 2 subject nih pling ngeri wat aku! hahaha.. and sebab tuh arr aku x bleh jd nurse and cekgu! pasal x bleh masuk U!?.. hehehe.. tp paling aku terharu tuh.. ada anak didik aku masih call cekgu sampai la nih?.. kdg aku pon naik segan.. pasal aku bukan pandai benor bleh diiktiraf ngan tahap sama level cekgu cikgi.. so, aku bilang kat dorang call akak jer ok?.. hehe

Walau keja aku now x dpt jd nurse.. just PPK jer.. tp, aku tetap pakai baju putih ala nurse u... bangge2.. mesti bangge beb!.. hehe.. tetap dapat berbakti pada org sakit.. sakit nak bersalin.. coz aku ditempatkan dalam bilik bedah MOT .. real operation tuh aku tgk!.. nnt klau ada free time aku story about my kojer PPK ok?.. tetiba aku rasa cam bersyukur sgt kehadrat Allah S.W.T.. coz telah merialisasikan cita-cita aku.. sebab tu aku tak rasa sedih sgt bila di uji dengan musibah dan dugaan silih berganti.. coz aku tahu.. Allah pasti akan gantikan untuk aku yang lebih cantik dan indah.. dan makin laju and senang aku wat sales SNE.. hehe... Alhamdulillah..


Nota kaki :

Pada kamu, aku mohon beribu kemaafan andai aku terbuat kamu berkecil hati dgn aku atau mungkin terbuat kamu marah dalam x sedar aku?.. benci aku??.. barangkali?.. entahlah.. apa sajalah.. aku insan lemah.. sering melakukan khilaf.. sebenarnya mmg sukar untuk mentafsir rahsia hati kamu itu.. rasa aku mmg tidak enak jer dalam seminggu dua ini memikir tentang kamu.. tidak tahu kenapa?.. rasa hilang yang x dapat aku cari?.. namun aku tetap terima apa jua ketentuan.. andai kamu benar mahu delete aku dari hidup kamu.. pergi jauh?.. entahlah.. tak tahu..

Tiap ayat2 yang kamu coretkan.. tetap kukuh berlegar dalam hati, minda aku.. jadi semangat buat aku bangkit.. penawar buat aku pulih.. aku doakan kamu tetap terus bahagia disana.. atas permintaan kamu, aku akan tetap hidupkan blog ini.. selagi upaya aku untuk menari bilah kata.. kerana aku tak bisa delete semua yang aku coretkan.. sejak kenal kamu.. please forgive me.. :'(

Friday, February 04, 2011

Madah berhelah hari Jumaat..


"Jangan takut untuk meluahkan isi hati anda kepada orang yang anda sayang.. Beritahu mereka dan biar mereka buat keputusan di pihak mereka.. Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ialah memberitahu kepada orang yang anda sayangi betapa penting dan istimewanya mereka dalam hidup anda. Dengan itu, anda akan rasa lebih yakin dan puas."

>> Aku mmg cakap terus terang aku suka kat orang tuh.. betul ker?.. betul la.. tapi lepas aku wat kajian watak and sifat dulu.. makna apa yang aku suka tenguk tuh sama cam dalam hati aku yang suka.. ala cam suka kat mata, layan kat hati arr.. hehe.. x paham ayat aku?.. wat paham sudah arr eh?.. lalala... lepas tuh aku akan pendam diam kemudiannya.. biar kunci dalam box secret my heart.. hehe.. nak percaya ke? tak mau terima ke?.. aku tak kisah.. yang penting apa yang aku suka tu nampak cantik kat mata aku.. aku tetap suka selamanya.. biar pon aku tau aku tak bisa mencapainya??.. biar orang nak kutuk bermangkuk tingkat.. sekali aku dah "true story", selamanya ia tetap terpahat.. maybe orang cakap aku nih suka sgt kejar dengan bayang?.. tapi adakah dorang rasa apa yang aku rasa??... tak rasakan?.. so, jangan menilai dari segi luaran yang korang nampak.. dekati.. dan selami dalam2... ingat jangan luar jer kemas?.. dalam berkarat piau??... ayat ada makna nih tau? hehe.. ( sebetulnya ayat nih lebih tuju kat aku gak! ekeke )

Cinta itu berasaskan tolak ansur dan pengorbanan. Walau apa kekurangan dan kelemahan anda dia masih sanggup bersama anda.. bukakanlah pintu hati anda, benarkanlah orang yang anda sayangi masuk, jangan ragui tujuan mereka kerana keikhlasan dapat dirasai dalam hati..

>> Masalahnya... aku jer yang boleh terima kekurangan dorang?.. tapi dorang???... walau tak lafazkan aku tau apa yang bermain dalam hati dan faham benor maksud yang disampaikan... biar pada kiasan ayat bertapis??.. haha... yup, nobody perfect!.. tapi yang perfect gak korang mau dan pilihkan?... lain dimata, lain dihati, lain bicara?.. right??.. yup, pintu hati dah aku buka.. luas dengan harapan ia bisa membahagiakan aku?... tapi.. maybe org yang masuk tuh rasa terpaksa disuruh masuk?.. ikhlas ker tuh?... kira jadi sanggup coz hati dah pecah berkeping2??.. pastuh tanam harapan kat semua orang?.. last ayat yang aku tak cakap pon balik kena kat aku.. konon aku yang cakap? aku yang minta?.. nampak sangat aku nih yang teruk sgt?.. apo nih!?.. aku ker yang bersalah??.. itulah masalahnya bila aku jadi org baik nih!.. konon senang dorang nak buli and buang ikut suka dorang nak and tak nak? cam bola bleh ditendang2?.. itu yang tiba rasa aku mau jadi incredible hulk!?.. so, aku tetap diam... tapi, celik dalam melihat untuk membuat penilaian dan perbandingan apa yang aku dah nampak?.. terus terang aku rasa... hati aku dah tak ada rasa segala rasa lagi... apa yang bakal terjadi nanti aku terima dengan redha... aku tahu.. pasti ada yang lebih baik lagi untuk aku.. tettt...

So, jangan tanya aku lagi bila aku nak kawen??... and segala macam ayat bila dan bila yang x bleh bla nak jawab?... hahaha.. coz nnt aku akan terus ubah topik gila harta, materialistik and meroyan terus nek nak mengilai... jaga jaga cek abe awang dong de suar londeh.. hahahha.. gelak jahat tahap aura setan kelaparan... wakakaka... (sebetulnya aku x mo lg menipu, mencover diri dan yg seangkatan dgnya... stress tau.. huhuhu)

Lepas solat jumaat nih.. (cam arr aku solat kan? hehe) aku mau serbu itew rumah my geng chinese... yahoo!.. mau ambik itew dorang punyer ang pow merah.. aku kayaa.. mmg untung x marry nih coz dapat money dari tokey2 biz yang untung ribu ribu limau mandrin... hehehehe..

OUT!

Thursday, February 03, 2011

HATI dan AKAL story...



Kata Hati : Dia nampak baik..aku suka..
Kata Akal : Suka tak bererti cinta.. Belum tentu kamu mencintainya hanya kerna kamu suka padanya..

Kata Hati : Tak.. benar.. aku betul2 suka... suka sangat lihat wajahnya..
Kata Akal : Hanya kerna wajahnya? kata-katanya?? Itu tidak cukup wahai hati.. Yang perlu kamu cintai bukan wajahnya.. Wajahnya mungkin berubah suatu hari nanti.. Yang perlu kamu suka juga bukan kata2 nya.. Kerna kata2 boleh jadi dusta semata..

Kata Hati : Jadi apa yang aku perlu cintai?
Kata Akal : Cintai dirinya.. seluruh dirinya.. cintai kelebihannya.. cintai kekurangannya.. terima dia seadanya.. itulah yang paling bermakna..

Kata Hati : Tapi tak salah mencuba kan? Tak salah aku cuba menyayanginya kan?
Kata Akal : Ye.. tak salah.. tapi fikirlah sebetulnya.. adakah kamu benar2 yakin dapat menyayanginya? Atau kamu hanya menghilangkan sepi cuma? Kamu yakin kamu takkan menghampakannya? Takkan melukai nya? .. situasi kamu sekarang bagaimana? persimpangan bukan??

Kata Hati : Hmm..aku tak pasti…..
Kata Akal : Jika begitu.. berkawan lah dahulu dengannya.. Kenali hati budinya.. Andai akhirnya sudah muncul rasa keyakinan yang kamu benar2 mencintainya kerna dirinya.. Lafazkanlah.. Dan cintai dia sebaiknya…


So, jangan mengikut kata hati.. ingat, cinta bukan hak milik mutlak!.. dan bercinta juga tak semestinya bersatu.. (bunyi ayat sedey nih..) berbanggalah kerna cinta itu telah mekar dalam jiwa kamu... ingat, ikutlah akal yang dianugerah Ilahi.. Fikir sedalamnya sebelum kamu menerima seseorang sebagai peneman hidup.. Sebagai pengubat duka.. Sebagai penyeri jua.. aceceh..

Namun setiap takdir yang tersurat adalah ujian Allah.. kena redha.. kena pasrah.. sabar itu separuh dari iman.. Bersihkan hati, pertajamkan akal dan perluaskan minda dalam menghadapi sebarang konflik.. right?.. mesti cakap aku poyos nih kan?.. poyos pon poyos arr janji aku tetap sweet and bamz.. ada aku kesah?.. ahaks!

Biarlah aku duduk dalam pondok buruk janji hatiku bahagia kanz?.. dari aku duduk tinggal dalam rumah besar tapi jiwaku merana? sengsara?... huhuhu ( agak kena mengena x ngan ayat entry aku kat atas tuh?.. ayat kiasan tuh.. x paham wat wat arr paham eh?.. ekeke).. tarik nafas hembuss...

Pepon... Yes, I'm the best! i can doit!!.. hehe \(^_^)/ (sore jeritan memecah hening malam sambil memandang rakus depan cermin.. hahaha)

OUT!

Bila rasa ini berkata...




Bila kita syg seseorang.. bila kita call dia dan dia mcm nak tak nak ckp dgn kita.. hati kita kata takpelah maybe dia ngantuk or penat.. bila kita syg seseorang kita sms dia.. dia kdg balas dan kdg tak.. hati kita kata takpe.. maybe dia busy..


Bila kita syg seseorang dan kita selalu tunggu dia on9.. tapi bila dia on9 dia buat tak nampak kita.. hati kata takpe maybe dia tak perasan kita ada..


Bila kita syg seseorang bila dia buat kita nangis... hati kita kata takpe la.. maybe dia tgh tension dgn masalah dia..

Bila kita syg seseorang dan dia buat tak tau je.. hati kita kata dia saja je buat tak tau dia malu agaknya nak mengaku.


Bila kita syg seseorang kita tunggu dia berjam-jam dan bila dia muncul maaf pun dia tak pinta.. hati kata takpe.. berjam-jam tak lama sebab yang kita tunggu tu dia..


Bila kita syg seseorang dan dia lukakan hati kita dan buat kita nangis.. hati tetap jugak kata takpe.... selagi mata ini mampu menangis untuk awak maknanya awak masih di hati saya.....


Bila kita syg seseorang dan tiada lagi tangisan untuk dia... itu bermakna hati kita telah jauh dari padanya dan tiba saat kita untuk berlalu dari dia......


Gangguan Jin Menghalang Jodoh


Jin yang menghalang jodoh selalunya terdiri dari berbagai-bagai kategori, samada jin saka, jin yang mendampingi / menyintai manusia ataupun jin sihir. Diantara tanda-tanda gangguan jin yang menghalang jodoh seseorang adalah seperti berikut :-

Umur sudah melangkaui tiga puluhan tetapi masih belum bertemu dengan pasangan yang sesuai. Perhubungan sering gagal, dan selalunya hanya bertahan tidak sampai beberapa bulan atau tidak sampai setahun.

Sudah beberapa kali orang masuk meminang, tetapi pesakit melihat pasangannya berwajah buruk atau orang melihat pesakit berwajah buruk, lalu peminangan itu tidak jadi.

Beberapa kali putus tunang, biasanya beberapa bulan sebelum tarikh perkahwinan samada pesakit atau pasangannya akan memutuskan pertunangan atas sebab-sebab yang remeh.

Tidak ada hati untuk mempunyai teman istimewa dan tidak ada hati untuk mendirikan rumahtangga.

Hidup sering gagal, sering dibenci oleh rakan sepejabat, sahabat handai dan keluarga. Apa yang dilakukan sering tidak menjadi, samada perniagaan, pelajaran mahupun perhubungan, rezeki selalu tersekat-sekat.

Merasakan sering diekori oleh sesuatu atau merasakan seperti ada orang memerhatikannya di mana sahaja walaupun ketika itu dia berseorangan.

Sering bermimpi budak kecil atau bayi.

Suka menyendiri.

Selalu merasakan orang di sekeliling tidak menyukainya.

Seringkali mengalami lebam-lebam di peha dan di kaki.

Bagi sesetengah orang, mereka beranggapan bahawa tanda-tanda diatas adalah masalah biasa yang tidak perlu diperbesar-besarkan. Namun, bagi mereka yang memahami, ianya adalah tanda-tanda seseorang itu mengalami gangguan jin.

Bagi mereka yang mengalami masalah jodoh akibat dari gangguan jin, jangan lalai untuk beramal, ini adalah kerana benteng diri yang terbaik adalah amal soleh yang istiqomah (berterusan). Teruskan berikhtiar, jangan berputus asa. Perhatikan juga gangguan dari sudut mental dan emosional. Ini adalah kerana ada diantara pesakit yang mempunyai masalah pendirian yang berubah-ubah, sukar membuat keputusan, ego yang tinggi, terlalu sensitif atau panas baran.

Sikap-sikap sebegini sememangnya menyumbang kepada masalah perhubungan sosial. Jika pesakit mengetahui bahawa mereka memang mempunyai masalah sikap yang sedemikian, maka mereka harus berani melakukan perubahan sikap pada diri sendiri.

Bagaimana untuk melakukan perubahan tersebut? Lakukanlah perubahan sikap dengan Ilmu dan Amal. Pesakit perlu banyak membaca Al-Quran, membaca buku-buku motivasi yang berkaitan dengan perhubungan sosial, berusaha memelihara solat lima waktu, dan mengamalkan zikir-zikir tertentu untuk melembutkan hati.

Diantara amalan untuk melembutkan hati adalah mengamalkan Surah Toha : Ayat 1-8, boleh dibacakan tiga kali selepas solat fardhu sambil tangan kanan mengusap dada. Perbanyakkan istighfar dan selawat.

Untuk pengesahan lanjut sila bertemu dengan perawat berhampiran untuk mendapatkan rawatan pemeriksaan.


>> Info nih aku dapat dari satu laman web seorang yang berpengalaman dalam bidang rawatan alternatif dengan kaedah rawatan islam.. aku pernah dirawat oleh beliau.. Alhamdulillah aku telah pulih.. walau kadang ada juga rasa sikit sakit bisa-bisa badan, namun tidak sehebat dulu... apa sakit aku??.. biarlah menjadi rahsia sulit buat aku..

So, bagi aku.. tiap sesuatu penyakit pasti ada ubat dan penawarnya.. tak boleh cara perubatan moden, cubalah rawatan alternatif... apa pun setting niat tu yang kena betul.. jangan terlalu taksub dan sampai memesongkan akidah..


Amalkan doa menghindari Syaitan dan menghindari musuh-musuh yang hasad dengki :-

"Aku berlindung dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap musuh dan kecelakaan, juga daripada setiap syaitan dan penyakit yang tercela. Aku berlindung kepada Allah yang maha Esa lagi Mulia, daripada setiap musuh dan orang yang hasad, juga daripada syaitan yang derhaka!"