"Renunglah sinar rembulan bila saat rindukan saya.. pasti wajah saya menjenguk hadir.. seindah sinar rembulan, seindah itulah cinta saya pada awak.. walaupun jauh untuk digapai, awak tetap indah dan menawan dalam hati saya.."

Photobucket


Wednesday, September 30, 2009

puisi dari teman.. selongkar file sulit gobok rahsia..


Diteratak itu
Telah ku bina dari kesungguhanku
Telah ku dirikan bersama sulaman kasih sayang
Agar kelihatan tenang kala bernukilan
Tanpa sesiapa kuharapkan jadi peneman
Namun jauh disana..
Rupanya selalu ada yang terpersona
Dengan dodoi bahasa digurindam tinta
Hingga terpaku untuk terus disitu

Suatu waktu disitu dulu
Bukan tidak terlihatkanmu
Bukan tidak pernah kenalimu
Cuma laluan sempit aku diuji
Sifat manusia menjalar iri
Buat aku terabai untuk menilai
ada insan sesetia teman

Aku hanyalah peniup seruling puisi
Adakala bernyanyi sendu
Adakala bernyanyi rindu
Dan adakala membakar diri
Kasih sayang ini akan kekal dihati
Dalam ingatan yang penuh ini
Aku titipkan salam kebahagiaan
Tiada apa yang kuharapkan
Kau dilindungi Tuhan
Sepanjang kehidupan…


~salam buatmu~

:: comel2612 wrote on Aug 30, '07 .. ::



"Jika denyut nadi kita sama, bicara di hati juga serupa. Itu satu tanda pasti, kita mungkin serasi."


Opss.. ada sambungan lagi arr.. walaupun fahaman idealogi kita berbeza.. tapi perjuangannya tetap sama.. kita tetap memandang bulan yang satu kan?.. namun begitu kamu tetap bintang yang berkelip dalam hati aku.. ba ba cak!.. " peace love ".. ^_-

Tuesday, September 29, 2009

Kudrat Alam.. suara maya.. suara hati..


cinta itu umpama ombak...
sering mencari pantai..
alunannya penuh ketenangan..
tapi bisa bertukar menjadi tsunami..
hati setiap insan..
meninggalkan jasad yang bernyawa pada zahirnya..
tetapi mencuri jiwa yang sedang merindu...



bila kita merenung bulan...
begitulah juga jika kita merenung cinta...
terlalu jauh untuk digapai...
tapi tetap akan ada pada pandangan mata...
cinta indah seperti bulan...
bila ia tiada... terasa sepi dan resah...
bagi yang mencari cinta...
ketahuilah cinta itu ada seperti bulan yg akan sentiasa ada...
tapi di mana.. mungkin kita tidak tahu...
bila masanya... bulan itu akan menyerah diri pada kita...
dan masa itu... nikmatilah keindahannya...


cinta juga umpama air terjun yang mengalir..
nyaman dan mendamaikan jiwa..
lihat sajalah kedinginan air sungai..
bisa buat kita gigil kesejukan..
begitulah rasa cinta andai bersulam cinta Ilahi dan Insani..
tujahan air terjun diumpama kasih sayang yang tak pernah surut..
bila rasa sayang kuat bersemi tembok penghalang pasti runtuh..
seperti batu batu yang hancur akibat tujahan demi tujahan air yang jatuh..
akhirnya kasih sayang semakin dalam dan kuat dijiwa..
kasih sayang dan keserasian bukan datang dengan sendiri..
tetapi dibentuk agar keharmonian dapat dikongsi bersama..

Wednesday, September 23, 2009

TERATAK ANNA ABADI .. dalam kenangan..

ANA? adalah nama panggilan saya. Tapi nama pena saya pelbagai. Antara yang sering saya gunakan ialah Intan Ariani, Ariana, Airina dan Han Ariani. Saya memang suka nama-nama tu. Saya suka menulis sajak mengikut perasaan saya ketika itu. Selalunya sajak-sajak yang saya nukilkan berdasarkan peristiwa semasa atau saya tujukan khas pada seseorang seperti teman-teman.Sebahagian karya saya disumbangkan kepada majalah-majalah dan akhbar tempatan. Perak adalah negeri kelahiran saya..Saya dilahirkan dalam bulan April 1977 dan berbintang Taurus.Suka bersiar-siar dan membaca.Emm..tak tahu lagi apa nak tulis..Itu saja dari ANA..Ceria selalu ! Selamat Membaca.....

Well, banyak orang request nak tengok gambar saya. Actually, dah ada kat ruangan About Me tapi they all cakap gambar tak keluar. Maybe ada technical problem,kot...So, I fix it lately..but tak tau laa kalau masih 'blank'...Agaknya sebab saya ni pemalu, gambar pun segan nak keluar..hheheeeee. Anyway..utk memenuhi permintaan, saya letak gambar-gambar ni pula. Kalau tak keluar juga..janganlah marah saya...Sebenarnya, saya malu sangat2 nak tunjuk muka coz' I'm not a public figure. Saya orang biasa je...Segan laaa....Okaylah...see ya!!!


NOTA : kata-kata anna abadi pada tahun 2002, anna abadi nama mu akan tetap abadi di alam cyber, moga rohmu tenang di sisi Allah swt. Amin.


" Pesanan anna… tutuplah hompej anna. ..tutuplah blog anna…tutuplah Teratak dan segala-gala perkara yg melibatkan anna di internet. Buanglah semua gambar-gambar anna yg tersimpan di chamber rahsia yg hanya diketahui teman-teman rapat. Buanglah puisi-puisi anna kerana anna tidak mahu kawan-kawan anna bersedih dgn apa yg anna tinggal. Hilangkan semua jejak anna di alam maya yang tidak bertepi ini. Mereka tahu password anna. Password anna hanya satu utk semua perkara. Anna tidak pernah mengubahnya sejak pertama kali anna mengenali apa itu password di alam maya. Password itu tetap sama dan ada makna tersendiri. Mereka adalah kawan-kawan anna yang anna percayai dan anna tahu mereka tidak akan mengecewakan permintaan anna.

Anna tidak mahu website anna tergantung-gantung di maya selepas ketiadaan anna. Anna telah banyak melihat website dan blog yang ditinggalkan sepi oleh pemiliknya yang sudah kembali kepada Tuhannya. Dan tahun ini saja sudah ada 2 teman blog anna yg deceased. Salah satunya blog teman blogger anna, misznana yg telah kembali ke rahmatullah. Blognya tergantung begitu saja tanpa ada sesiapa menutupnya.."


NOTA : antara pesanan terakhir yang ditinggalkan arwah anna kepada kawan-kawannya.. wallahualam..


Aku adalah antara peminat puisi dan sajak teratak anna abadi.. lama sudah aku tidak jejaki teratak anna abadi.. selalu kesana aku lebih senang meninjau2 sambil menghayati hasil sentuhan karya maya dan melayan gurau senda teman2 maya disana.. serius terkejut tadi bila aku, bila search di google nick tearatak itu .. dapat berita pengasasnya telah lama kembali kerahmatullah pada 26 Disember tahun 2006 kerana penyakit serius yang dideritainya.. wallahualam aku.. sakit apa yang dia deritai.. tiada siapa yang tahu?.. hmm, bermakna sudah 2 tahun lebih aku "missing"..

Dibawah aku copy paste sajak arwah anna abadi yang begitu menyentuh hati aku.. AL-FATIHAH buat arwah..


KETIKA HATI MENANGIS..

Tuhanku,
ketika hati sedang menangis
hanya Engkau saja yang tahu
betapa merananya diriku
tak mungkin yang lain tahu….

Tuhanku,
ketika mereka meninggalkan aku
sendiri terkapai-kapai
ketika dunia tiada simpati
Kau tetap mendengar rintihanku
padaMu tempatku menagih kasih
ketenangan kurasa mendekatiMu
syahdu malam tak terasa sunyi..

Tuhanku,
ketika aku dalam kepayahan
keseorangan dihimpit beban derita
Kau beri aku kesabaran
pengalaman mengajar erti kematangan
lantas Kau membuka pintu hatiku
untuk memberi kemaafan
pada mereka yang pernah melukakanku..
pada mereka yang terus melukakanku…
dan pada mereka yang tersedar kerna melukakan…

Tuhanku,
ketika aku buntu
keliru dengan masa depanku
kau berikan aku kekuatan
Kau tunjukkan aku jalan
peluang kedua yang sungguh bermakna
sebagai suluh hidupku
menebus usia yang sia-sia
mengganti semalam yang pergi
memperbaiki kelemahan diri
mempelajari pengajaran dari kesilapan
menimbus kekecewaan dan dendam

Moga tiada lagi aku
bercita-cita lemas di laut
atau terlanjur menelan berlebihan pil
sungguh pelik bunyinya tetapi benar
hanya Kau saja yang mengerti
hatiku terseksa sekian lama
kini akhirnya bangkit semula
melupakan episod terakhir
dan menyambut lembaran baru…

Tuhanku Yang Maha Pengasih
rahmatMu tak terkira
syukurku melangit pun tak tercapai
sungguh aku rasa berdosa
kerana dulu sering terlalai
semoga penyesalanku kau terima…

Nukilan:
Anna Abadi®

*****

CINTA TERHALANG

Di suatu hari yang indah
kita ditakdirkan bertemu
sama-sama membalas senyuman
sama-sama membalas jelingan
tanpa diduga sama sekali
kerna pertemuan indah itu jualah
kita ditakdirkan jatuh cinta!

Saat kita merancang
untuk membina mahligai bahagia
disatukan dalam ikatan suci
halangan datang silih berganti
ujian menimpa bagaikan badai
dugaan menerpa ibarat ribut merah
air mata mengalir tak berhenti
apalah daya bila cinta terhalang

Ayahanda bonda
dan juga sanak saudara
kami datang memohon restu
kenapa dihalangi cinta yang suci
restuilah percintaan ini
ia berlandaskan niat yang murni
pernikahan mengikut hukum Ilahi
bukan sempadan pilihan kami
satukan kami menurut adat dan agama
jangan biarkan kami sengsara

Oh Tuhan
apalah daya kami
bila cinta tak direstui keluarga
semakin kuat mereka cuba memisahkan
semakin kuat cinta kami jadinya
berilah petunjuk
agar jalan yg kami ambil tidak bertentangan

Cinta ini cinta terhalang
setiap arah ada penghadang
ke mana lagi hendak dituju
adakah mereka akan terus membiarkan
hati ini merana memakan diri
dan air mata bertukar darah???
apalah dosa kami
hingga dihukum sedemikian rupa…

Perpisahan adalah penyelesaian
tapi perpisahan adalah pilihan terakhir kami
mereka tahu tapi mereka enggan terima
bahawa perpisahan bukanlah jalan terbaik
kami mungkin terpisah
tapi begitu dekat di hati
kami mungkin berjauhan
tapi hati kami tetap bersatu
kami mungkin dikahwinkan dgn pilihan keluarga
tapi percayalah perkahwinan itu tak akan bahagia
bila satu jiwa sedang merana

Cinta ini cinta terhalang
mungkin ada hikmah disebaliknya
kami kan terus berdoa memohon restu Ilahi
dan menanti penuh sabar restu famili
Oh Tuhan..kami akur sekali
jodoh dan maut di tanganMu
mana mungkin kami menentukan sendiri
andai tiada jodoh
kami redha
kerana kami sedar
kasihMu pada hambamu lebih besar
dari kasih manusia sesama manusia
betapa kerdilnya kami disisiMu

Tuhan..berilah pedoman buat kami
yang semakin hari semakin keliru
jangan biarkan kami tewas
hingga memilih jalan yang salah
hanya padaMu kami berserah
moga cinta kami direstui…

Nukilan hati:
Anna Abadi®

Sunday, September 20, 2009

LUVE is CINTA..


Cinta...
Pernah kutanya pada angin
Seperti apakah sebuah cinta...
Angin berkata, cinta bagaikan embun
Setiap pagi menyapa dengan sejuknya
Sekejap saja, namun hilang entah kemana

Cinta...
Suatu saat kubertanya pada air
Seperti apakah sebuah cinta
Air berkata, cinta bagaikan sungai
Alirannya tak henti sepanjang masa
Namun entah mengalir kemana

Cinta...
Pernah kujumpai seekor burung di udara
Kutanya tentang arti sebuah cinta
Ia mengatakan, cinta bagaikan memiliki sayap
Ada waktu dimana cinta harus hinggap
Namun suatu saat cinta akan terbang ke langit biru

Cinta...
Ketika kujumpa taman bunga yang indah
Kutanya pada mereka, apa arti sebuah cinta
Bunga berkata, cinta seperti bunga mawar
Sangat anggun dan indah dilihat
Namun akan terluka jika kita tergores durinya

Cinta...
Tiada satu hal yang dapat melukiskannya
Jika kita pernah merasakan indahnya cinta,
Bersyukurlah akan hal itu senantiasa
Jika kita pernah terluka oleh cinta, bersabarlah...
Karena akan ada cinta lain yang dengan akan menutupinya .

Wednesday, September 16, 2009

DI DALAM SEPI ITU


Serasa diri ini
Terpinggir di batas nan sepi
Tak sesiapa menemani..

Di dalam sepi itu
Kembali ku mengingati mu
Lalu hati jadi rindu..

Aku terperangkap dalam diri
Aku terpedaya oleh mimpi
Aku dikejari bayang-bayang
Keterpaksaan menyiksakan

Lama ruang hati kekosongan
Lama ku menangis sendirian
Lama hanyalah hitungan masa
Tak terluntur kenangan indah
Di antara kita..

Di dalam sepi itu
Bertakhta bayangan dirimu
Mencengkam sanubariku..

Friday, September 11, 2009

HATI TERTANYA



Hati ini tertanya..
Apa khabar agaknya dirimu..
Sehatkah kau?
Sakitkah kau?
Gembirakah kau?
Bahagiakah kau?
Atau sedihkah kau?
Aku tiada jawapan untuk semua soalan itu..

Saat ini hatiku berdebar sayang..
Kala wajahmu melakar di layar mindaku
Gerak rasaku seakan memberitahu sesuatu..
Aku tak tahu apakah itu..
Sukar untuk ku ungkai..
Tapi mengapa ada titis air mataku jatuh?
Mengapa aku seakan sedih?
Apakah kau sedang berduka?
Adakah kau mengalami kemalangan?
Ya Allah, minta di jauhkan..
Atau mungkinkah kau sedang meniti hari bahagia?
Atau akukah yang sering merasa risau?
Sentiasa di sapa gelodak prasangka?

Maafkan aku..
Kerana tidak mampu memberitahu mu
Mengutus kabar rindu yang beralun
Melontar rasa kasih yang semakin kuat
Dari hari ke sehari..
Aku segan .. terlalu segan.. merona malu jadinya..
Walau hatiku kuat meronta, bertali arus tak pernah surut
Untuk mengetahui semua tentang diri mu..

Aku doakan dari kejauhan agar dirimu sentiasa diredhai Allah selalu..


:: AS ::

SELONGKAR GOBOK FILE MULTIPLY

Untukmu Sahabat.. "in memories"

Sahabat,
kau begitu istimewa buatku..
hakikat ini ku ketahui
setelah diri mu ku hampiri..
sikap mu yang jujur dan berterus-terang
menambat hatiku untuk lebih dekat mengenalimu..
diiringi pula dengan sikap mu yang setia kawan dan bertimbang rasa aku benar-benar rasa terharu memiliki dirimu sebagai teman..

Sahabat..
kau sentiasa pandai
menghiburkan hatiku dengan gurau senda mu..
kau tak pernah langsung muak untuk meluangkan masa mu,
untuk mendengar segala rintihan jiwa ku..
malahan kau juga selalu sering memberi kata-kata semangat kepada aku
agar diri ini sentiasa tabah mengharungi liku-liku hidup yang penuh onak duri..


Sahabat..
kini aku keseorangan dan kesepian lagi..
tiada lagi keakraban semesra dahulu..
perhubungan kita kini kian terbatas..
kau kini sedang berbahagia dengan pilihan hati mu..
namun, aku tetap tersenyum bahagia
melihat bunga-bunga kebahagianmu sedang mekar berkembang..


Sahabat..
hanya satu pintaku yang terakhir..
abadikan setiap detik pertemuan dan persahabatan kita
kukuh erat dalam lipatan memorimu..
agar keakraban dulu kuat terpahat, walau jasad telah berkubur..


:: zue - wa - iena ::


Hmm.. lama benar aku lost contact dengan minah nih.. aku dengan dia nih kenal sejak sekolah rendah lagi.. kira dia nih kawan baik aku la.. cuba tenguk.. rupa pon cam ala ala sama kan?.. hehe.. ramai kengkawan kita orang dulu selalu bilang kami nih kembar?.. tang ceruk mana kita org pergi, mesti salah sorang pasti ada.. yang kelakar kami punya tarikh lahir sama tapi tak serupa.. cuma no. 2 dan no.7 tuh diterbalikkan saja.. dia pulak anak sulong.. aku lak anak tengah.. kadang kami memang selalu bercanggah pendapat..

Paling jahat ala comei de nakal gurl (hehe) yang pernah aku pekenakan dia adalah.. melayangkan warkah bunga cinta kat dia... aku dan lyana berpakat telah menulis surat cinta ala nak kenal suai dengan dia.. time tuh kita orang bosan sungguh tak de kojer nak buat.. almaklumlah lepas abis exam PMR.. so, semua budak jadi nates ala beruk terlepas.. hik.. hik.. idea datang pon dari lyana.. yang memang terkenal kaki buli dan minah brutal.. hehe.. aku just jadi mak turut jer.. jangan tak tau.. baik ala sopan aku pun dulu kalau mengenakan dan melazerkan orang memang power.. hehe.. tapi bila time aku yang terkena.. rasa cam nak hempuk jer dorang.. hahaha.. maka setelah siap surat dikarang oleh aku ( bab ayat mengayat aku memang terer.. almaklumlah minah aliran sastera arr katakan.. hehe) dengan meletakkan sign huruf SJ.. diam-diam time waktu rehat.. lyana orang yang ditugaskan untuk meletakkan surat, berjaya menyusup senyap surat tuh bawah meja dia..

Besok paginya.. dia buru-buru jumpa aku ceritakan tentang surat yang dia dapat.. aku dan lyana wat muka selamba dan layan bersama memikir dengan dia meneka siapakah jejaka yang admire kat dia?.. haha.. time tuh aku tenguk muka dia memang nak tergelak besar.. cam kesian pon ada.. tapi aku kuatkan semangat ngan lyana untuk terus mendiamkan diri dari membocorkan kisah sebenar.. aku memang dah agak dia akan meneka budak kiut pengawas yg mmg dia admire tuh yg bagi.. bla.. bla.. tott tett.. dalam malu meow meow dia bercerita ala bunga-bunga cinta monyet dah berkembang.. hehe.. dan, sejak dapat surat tuh aku tenguk dia memang dah jadi orang lain.. hahaha..

Rahsia kisah surat layang tuh terbongkar bila dia dpt kesan ejaan tang nama ayah dia sama ejaan dengan ejaan yang aku bagi kad raya kat dia dan ada 2 3 ayat mengayat dalam kad tuh buat dia musykil?.. ciss, camne aku bleh tersilap tulis eh? .. hehe.. last aku terpaksa mengaku gak.. marah betul dia kat aku masa tuh.. jenuh gak aku nak mujuk dia sensorang.. pasal si lyana dah pindah sekolah vokalsional.. klau dak dia leh jadik back up aku.. hehe.. katanya lagik nasib dia tak bertanya sendiri pada SJ? .. dia maluuu and spoil mood dia jer berkhayal impian tak sudah.. hehe..

Itulah antara kenangan tentang minah nih yang aku tak boleh lupa.. kami memang rapat.. sampai lepas habis sekolah, kerja pon kat tempat yang sama.. (jadik minah kilang youu..) sebelum abah aku hantar aku sambung belajar kat JB.. huhuhu.. Now, kami still lagi berhubung.. tapi hubungan itu tidaklah seakrab dulu.. just tanya2 kabar jer.. maybe aku yang banyak jauhkan diri kot?.. coz dulu terlalu banyak kisah yang melukakan hati aku.. entahlah payah nak story.. dalam tempoh tuh juga, aku memang banyak menyepikan diri dari kawan-kawan..

Buat sahabatku zie.. aku tahu kau kini sedang diuji dengan pelbagai ujian dan dugaan.. kalaulah kau mendengar kata aku dulu.... mungkin itu takdir yang tersurat buat mu.. aku benar simpati dengan kamu.. so, aku harap kau tetapkan selalu tabah..

Saturday, September 05, 2009

WARKAH TERAKHIR SERIKANDICINTA


Perpisahan ini…
Bukan berniat untuk mungkiri janji
Tapi kerna cinta kita tak mampu bersama

Perpisahan ini…
Bukan kerna kita tak setia
Tapi kerna kita tak mampu memahami
Perasaan diantara kita

Perpisahan ini…
Bukan kerna hati saling membenci
Tapi kerna tak sanggup dibelenggu rindu

Perpisahan ini…
Memisahkan cinta yang kita rasa
Bukan kerna tak mampu bertahan lama
Tapi kerna kita tak sanggup melukakan
Segala kenangan yang kita cipta

Perpisahan ini…
Demi sebuah kebahagiaan
Yang ku hadiahkan buatmu
Demi sebuah ketenangan
Agar melingkar seluruh hayatmu
Biarpun cinta hanya dijiwa
Asal bisa buat kau bernafas lega
Aku rela melepaskan ikatan yg kita bina

Perpisahan ini...
Bukanlah noktah mati cinta kita
Tapi titik mula untuk bernafas sendiri
Selagi kita saling mengingati
Cinta tetap kekal utuh dihati

Kasih….
Aku relakan perpisahan ini
Bukan kerna cinta tiada lagi
Tapi kerna tak mahu kau lebih sengsara
Diduga dan diuji takdir untuk kekal bersama

Aku doakan kau dalam sejahtera
Peliharalah diri agar bahagia sentiasa
Kerna didalam kamu telah ada aku
Derita dirimu maka menderitalah aku
Bahagia dirimu aku juga begitu
Telah ada aliran jiwa
Untuk kita saling merasa
Akan getarnya

Berjanjilah untuk ceria
Teruskan kehidupan ini segenap sanubari
Tersenyumkan dirimu untuk aku
Ketawalah untuk aku
Bernafas untuk aku
Walau ku tahu kau tak mampu
Melakukan semua sekerah dayamu

Ingati sayang..
Telah kita ukir janji untuk bertemu
Biarpun waktu itu
Tak pasti bila bakal berlaku
Tika itu….
Aku mahu melihatmu
Seperti yg aku kenal dulu
Saat kau dan aku
Mampu tersenyum dan ketawa
Kita berbicara dengan mesra
Bercerita tentang kenangan dan cinta
Yang tak pernah derita


"Apabila bersama itu melukakan
Berpisah lebih baik dari saling membenci"

S E R I K A N D I C I N T A



Buat kamu sahabatku..

Sebetulnya warkah terakhir kamu disana.. telah lama aku membacanya.. waktu ia terletak kemas disitu.. cuma, aku tiada masa untuk membalasnya.. atau aku telah hilang punca untuk terus pantas mengayat?.. entah?.. aku bagaikan seperti seakan terpaku menatap tiap baris kata-kata kamu itu.. kelu lidah aku dan terhenti jemari aku untuk membuat ulasan balas buat kamu.. walau berlegar-legar persoalan tentang kamu, kuat menerjah dalam otak berat aku.. akhirnya aku biarkan semua rasa itu berlalu.. dan terus dari memikir yang buruk-buruk tentang kamu.. pernahkan aku nyatakan kamu itu sahabat terhebat aku?.. ya, kerna hanya kamu yang bisa membaca karam berlagu dalam hati aku.. walau nyata ia hanya tiap sepotong puisi ciptaan kamu dan tarian pena jemari kamu?.. misteri dan unik sekali..

Benar, aku memang benar kagum dengan bakat semulajadi kamu itu.. sepantasnya aku memang sukar untuk memuji orang andai kalau ia tidak benar-benar menarik minat aku, memukau rasa dan jiwa raga aku.. maafkan aku selama kamu mengenali aku, pasti kamu sulit untuk mengenal siapa diri aku yang sebenar.. benar bukan?.. sebagaimana sesulitnya aku ini mahu memahami, mendalami tiap rasa kamu dan sebolehnya selalu duduk dekat hampir dengan kamu?.. taukah kamu banyak perkara yang dulu banyak aku pendamkan, kini aku berani suarakan?.. kamu telah berjaya mendidik jiwa aku agar terus kuat melawan arus.. berani!.. ya, kita berdua punya sejarah silam yang melukakan.. walau sama, tapi berbeda.. lantas kepercayaan itu terus menarik minat aku untuk terus dekat dengan kamu.. kerana kamu ada kekuatan yang aku tidak perolehi.. walau aku tahu, kamu juga kadang kalah dengan permainan duniawi dan jiwamu sendiri..

Bila kamu membuka sejarah permulaan awalnya kamu dalam penglibatan dunia maya yang penuh segala macam penipuan dan omongan kosong rekaan pelayar, nah.. aku juga dapat rasakan bagaimana rasa sakit hati berdepan dengan mereka yang berwajah manis ini.. sangat mudah mencorak kata dan menipu daya dengan bertopengkan watak soleh dan solehah.. segala macam memutar belit.. katanya puitis, indah dan menawan... tapi sebenarnya ia adalah racun perosak yang membunuh!.. sakitnya hingga mencucuk ke pangkal hati.. tinggal tanda hitam memilukan.. sungguh melukakan.. lantas itu untuk kamu ambil tahu.. penghujung tahun 2003, setelah 4 tahun aku berlegar bermain, aku terus hentikan perlahan-perlahan segala macam permaianan maya ini.. sebelum aku mula jinak kembali tanggal oktober 2006.. untuk pergi jauhh dari umpatan, makian dan suara fitnah yang pastinya bisa menggugah kekuatan jiwa aku.. pada hakikatnya tidak pernah aku lakukan.. kerana tika itu tiada sesiapa yang boleh aku percayai lagi.. sedangkan sahabat yang ku sangkakan menyokong aku dan telah ku anggap kakak sendiri mengesyaki aku??.. tidak mempercayai aku lagi?.. hanya kerana seorang lelaki??.. malas untuk ku ungkit kisah yang lepas.. mungkin pada dia tali persahabatan ini tiada erti nilainya.. (namun, kini segalanya telah aku maafkan.. walau hubungan itu tidak semesra dulu..)

Sahabat yang aku kasihi..

Melawati ruang maya itu yang dikenali laman e-kawan, menarik aku untuk lantas mengenali siapa kamu?.. cara kamu, penulisan kamu didalam blog ciptaan kamu benar mengusik jiwa aku yang pada tika itu aku benar-benar dihimpit kesedihan yang amat sangat.. (pada nyatanya saja aku ini dilihat adalah seorang yang ceria dan langsung tak punya rasa?).. seakan apa yang kamu layangkan pada pena puisi itu untuk aku??.. seakan aku dan kamu punya satu kisah yang misteri yang payah untuk aku ungkai?.. pada awalnya aku juga punya pandangan negatif tentang kamu.. lantas dengan itu aku lebih banyak mengintai kamu disebalik tirai tabir menghayati tiap hasil sentuhan kamu.. hanya sesekali aku mencoret kata komen dalam blog kamu yang comel itu.. dan aku cuba untuk menghulur salam pada kamu.. (dalam penuh hati-hati.. kerna aku juga takut.. segala macam kisah yang telah terjadi dan aku lalui.. masih menghantui aku) walau aku tahu.. tika itu sambutannya amat dingin dari kamu.. namun semua itu tidak langsung aku ambil peduli.. kamu punya keistimewaan.. yang langsung tak pernah ada dari kenalan cyber aku yang lain dan yang pernah ku kenal..

Seperti yang pernah aku nyatakan selalu.. kamu itu langsung tak pernah hipokrit dengan aku.. dan, rupanya sebenarnya kita adalah yang pernah dipertemukan waktu dulu walau tika itu masing-masing tidak pernah tahu.. ais kepal, budak comot tp comel yang cenggeng (hehe) memutar kembali ingatan aku.. lucu sungguhkan?.. patutlah hati aku benar kuat tentang kamu?.. tapi.. adakah kita masih lagi berkawan?.. mahu tinggalkan aku pergi??.. jaga kamu.. hidup kamu nanti tidak akan pernah aman kalau meminggirkan aku.. pasti kamu akan dibelenggu dengan kerinduan yang mencengkam.. jadi.. hulurkanlah selalu kabar berita buat aku.. tidak disini, diruang email pun boleh.. atau terus sms guna jari pon boleh.. aku pasti membuka dan membaca.. antara cepat dan terlewat saja balasanya.. walau tidak dapat selalu berita diutus, jarang-jarang pun tidak apa.. agar kita berdua langsung tidak pernah senyap.. ketahuilah kamu dan "dia" sentiasa tetap ada dalam ingatan aku.. kerana di laman itu aku temui 2insan yang benar-benar memukau jiwa raga aku.. aku sungguh bersyukur.. biar kita semua jauh pada jarak.. tapi dekat selalu diam dalam hati..

Kamu, aku senyap tidak bermakna aku melupai kamu.. benci kamu.. atau apa saja benda yang selirat simpul dalam hati kamu mikir tentang aku.. (ada ke pikir tentang aku?)tapi aku senyap kerana menunggu kabar diutus pada aku.. (yer la asyik aku ajer tanya kabar org.. nak gak rasa org tanya kabar aku kan?).. walau hanya berkirim dengan seketul ayat berbunyi.. "hai.. awak sehat?" atau "minah seboknyer ko dgn ayam2 ko..".. contoh.. itu sudah cukup bermakna buat aku, hingga hampir buat aku terburai senyum.. well.. aku kadang-kadang juga ada datang angin sengal dan senget aku tiba jadi diam membisu.. almaklumlah orang bintang yang berlindungkan cahaya bulan dan beremosikan lagu ombak kan cenggitu gayanyer?.. oleh itu maafkanlah aku yang daif lagi comei ini.. kan tenguk.. ayat mengayat aku dah mula berubah? (hehe)

Baiklah.. dengan ini aku relakan perpisahan ini.. tapi bukan pada persahabatan kita tau?.. perpisahan untuk kamu berhenti menari puisi dan melakar pena dalam maya nih.. err.. sebenarnya aku musykil kamu tuh boleh ke berhenti terus dari dunia ayat mengayat nih?.. tapi kalau kamu berjaya, akan aku hadiahkan sebakul coklat buat kamu.. tanda aku tabik springg..(hehe) pasal tak mo coklat??.. suka ati aku la nak bagi kann.. (hehe) coz aku tenguk kamu tuh makin kurus hari ke sehari.. walau aku tak pernah tenguk secara zahirnya.. tapi naluri dan mata hati aku sudah melihatnya.. benar bukan?.. jadi, makanlah coklat bior kasi gemok sket dan gebu cam aku ni haa..(hehe).. atau kamu mahu sekor ayam golek diadun dengan resepi istimewa buatan tangan aku tanpa pengawet??.. (haha).. tenguk aku sudah mula merapu kerapu ni.. geleng kepala.. layankan ajer la yerr.. pstt, tapi aku tau.. kamu selalu merayau-rayau dalam ruang maya ni kan? kan?.. wahh, always missing u..

Akhir kata.. majulah sukan untuk negara.. renung-renungkan, selamat beramal..


Salam sayang dari kejauhan..
mawarcinta @ asam_laksa @ AS

HANYA DALAM MIMPI..




Aku ingin menjadi mimpi indah
Dalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatu
Yang mungkin bisa kau rindu

Karena langkah merapuh
Tanpa dirimu
Oh… Karena hati tlah letih

Aku ingin menjadi sesuatu
Yang slalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa aku
Selalu memujamu

Tanpamu sepinya waktu
Merantai hati
Oh… Bayangmu seakan-akan

Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada

Oh…

Hanya dirimu
Yang bisa membuatku tenang
Tanpa dirimu
Aku merasa hilang… dan sepi
Dan sepi…

Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada

Kau seperti nyanyian dalam hatiku yang
Memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada

Selalu ada…
Kau selalu ada…
Selalu ada…
Kau selalu ada…


"You’e like a song in my heart
Which call my desire to you
You’re like the air of my breath"



Awak... boleh saya minta izin sesuatu? sudikah awak jadi teman saya?.. hanya untuk dalam mimpi saya..

Saya tahu bunyinya macam bodoh.. kerana realitinya awak takkan menerima saya.. sebab pintu hati awak dah tertutup rapat.. dan sebab itulah saya mohon keizinan itu, supaya awak dalam ingatan saya.. bercinta dengan saya? menjadi pasangan hidup saya, walau hanya dalam mimpi.. kerana itu sudah cukup membahagiakan saya..

Awak adalah kenangan terindah buat saya.. missing u and always love u forever.. peace love!