"Renunglah sinar rembulan bila saat rindukan saya.. pasti wajah saya menjenguk hadir.. seindah sinar rembulan, seindah itulah cinta saya pada awak.. walaupun jauh untuk digapai, awak tetap indah dan menawan dalam hati saya.."

Photobucket


Monday, January 26, 2009

Puisi Bulan..



Bulanku..
Sungguh indah cahayamu berkilau
Terjengah aku kerna keasyikan
Menatap terus menatap
Ingin sekali kau ku gapai...
Memeluk kamu dengan erat..
Membelai terus dakapan..
Kau duduk jauh di atas..

Bulanku..
Kini cahayamu suram kelihatan..
Mengapa sayang, kabarkan padaku
Derita apakah yang kau tanggung
Serabut apakah yang menghantui
Terbuat kau berwajah sendu.. seksa..
Memungkin kau langsung tak berdaya
Apakah dia sakitmu sayang..
Mari kabarkan padaku lekas..

Bulanku..
Suram wajahmu menyentuh kalbu..
Aku terlarut dalam kepudaran cahaya mu
Aku jadi buntu memikir tentang kamu
Tidakkah kasihan melihat aku
Bertangis sendu selalu menatap pudarmu..
Seakan kuasa yang ada padaku,
Turut layur bersama kesamaran cahayamu..
Berwajah mendung pula ku bawa kini..

Bulanku..
Ayuh, bangun lekas..
Salurkan kembali kuasa yang ada
Pantas simbahi alam semesta ini
Dengan kilau cahayamu yang memukau..
Nyahkan kuasa jahat yang menutup
Bisa terbuat kau tak bisa memandang..
Kau langsung tak bangkit!


Bulanku..
Usah kamu terus bersendu.. berucap rawan..
Tentang semua rasa yang gelap
Aku tetap ada selalu disampingmu..
Temani tiap hela nafas mu..
Walau tika itu aku langsung tak perlu
Kerna aku bintang kamu
Satu yang berkelip untuk kamu
Akan terus tetap memagari kamu...

Bulanku..
Cahaya hatiku..
Biarpun kamu tidak bisa menjadi milik kekal ku..
Kamu tetap selalu menjadi milik aku..
Senyumlah bulanku..

:: Azwa Safwa ::

not pretty.. sexy lor..


I lie awake at night
See things in black and white
I've only got you inside my mind
You know you have made me blind

I lie awake and pray
That you will look my way
I have all this longing in my heart
I knew it right from the start

Oh my sexy sexy man I love you
Like I never ever loved no one before you
sexy sexy man of mine
Just tell me you love me too
Oh my sexy sexy man
I need you
Oh my sexy sexy man I do
Let me inside
Make me stay right beside you

I used to write your name
And put it in a frame
And sometime I think I hear you call
Right from my bedroom wall

You stay a little while
And touch me with your smile
And what can I say to make you mine
To reach out for you in time

Oh my sexy sexy man I love you
Like I never ever loved no one before you
sexy sexy man of mine
Just tell me you love me too
Oh my sexy sexy man
I need you
Oh my sexy sexy man I do
Let me inside
Make me stay right beside you

Oh sexy man
Say you love me too

Oh my sexy sexy man I love you
Like I never ever loved no one before you
Sexy sexy man of mine
Just tell me you love me too
Oh my sexy sexy man
I need you
Oh my sexy sexy man I do
Let me inside
Make me stay right beside you



Hehehe.. sebetulnya lagu tuh dia bubuh tajuk “pretty boy”.. tp aku gatai tangan tuko bg sedap sexy man.. aku kan.. suka ati aku arr.. yup, bior sexy dan selamanya tetap sexy al macho gitew cam tom kuruss.. ekeke.. pasal aku x suka la laki jadik pretty!!.. lembik, lemah dan lemau.. silap gaya mau jadi auw.. auw.. tukor identiti.. wat operate!.. konon jelita sgt arr tuh mengubah ciptaan Tuhan?.. x nakk.. x suka.. huhu.. aku nak depa jadik kuat dan gagah perkasa!.. haha.. uik, aku bukan gila 18sx tau!.. kang x pasal blog aku yang ayu dan manja nih kena gulung tikor plak.. kang ada lagi yg ngadu nyamfah ngan aku.. hihihi.. pasal che minah dgn pak man tempe senyum2 sumbing cam tertelan asam kecut eh? ini bukan blog lawak jenaka tau!.. ekeke..

Aku kan suker sgt layan lagu nih.. naper ntah cam best jer dia punya lirik tuh.. still ingat lagi.. time tu my frenz pasang lagy tuh kat dia punya car.. wahh, bestnyaa lagu nihh.. dag dig dug.. terbang diawangan.. hehehe.. tpkan buat aku terkejut beruk mak yeh bila lagu ini telah disiarkan oleh satu blog power rangers yang bisa buat aku ternganga mulot dan sampai mata aku terbeliak tak bleh nak katup balik.. nasib lalat x masuk mulut aku masa tuh.. hahaha.. uik? mungkinkah dia ahli nujum negara? bisa tembus dalam mangkuk jampi Tamar Jalis, Siri Bercakap Dengan Jin? .. iee serammm.. hehehe.. so, aku memang respek arr.. so, aku pon layanz lentuk time tuh gak.. pasal dia da buat aku tersentuh daa.. cam biasa arr.. aku kan minah perasan yang berperasaan jati diri dan punya wawasan "poyo".. hihihi..

Mata dah memberat.. otak dah beku nak mengayat.. so, … OUT!!

Friday, January 23, 2009

SUKA or CINTA??



Agak-agak konfius x dgn 2 perkataan ini? entah.. bagi aku cinta dan suka adalah dua hal yang berbeza..

Suka, sesiapa kita boleh suka.. dan kita boleh terima dia sebab kita suka. sesiapa pon kita boleh memilih untuk berdamping..

Cinta, hanya sorang saja yg duduk diam bermaharajalela dalam hati, mata, minda dan jasad kita walau ramai org yg kita jumpa, kita suka.. kita juga tetap boleh terima dia sebagaimana kita suka pada orang yang kita jumpa.

So, apa pula bezanya??..

Suka, adunan rasa tarikan untuk mendekati dan menyentuh untuk mengetahui.. tarikan suka ini hanya datang sekejap waktu.. bila saat suka itu telah hilang maka jatuh pada tidak suka!.dan ia hanya terbiar begitu saja... no action!

Cinta pula adunan rasa sayang, kasih, puja, tanggungjawab, penghormatan, kemungkinan berahi asmara dan segala aspek rohani dan jasmani.. saat cinta itu hancur, maka lebur segala semua adunan rasa tadi meninggalkan kesan parah yang membunuh.. namun, ada juga masih bertahan kerana kesan cinta itu telah sebati dalam diri.. itulah sebenar cinta!

Hmm.. bagi aku, tiada cinta yang lebih agung dari mencintai DIA Yang Maha Mencipta segala makhluk dibumi.. bukanlah nak kata aku ini warak benor.. bicara ala ustazah kelas tinggi or ustazah sekolah pondok.. hafaz segala surah dalam Al-Quran dan hadis-hadis Nabi.. aku tetap lemah dan perlu belajar dan belajar.. aku juga tetap lalai dan leka dengan hasutan keseronokan dan kelazatan duniawi.. aku masih jahil.. benar, aku tetap tidak bijak dan bukanlah sempurna seperti yang dicanang.. aku biasa.. tetap orang biasa.. masih bodoh dengan selok belok ilmu agama lagikan pula dalam bidang akademik kelas tinggi.. masih perlu diberikan pendidikan dari kelas bawah.. ibarat mengeja alif, ba, ta dan huruf jawi yang seterusnya.. begitu kenal A, B, C dan huruf abjad berikutnya..

Sering aku mendengar ungkapan aku cinta!.. wah mudah ya cinta itu dilafazkan? Agaknya tahukah mereka maksud cinta itu??.. jumpa jer yang rasa berkenan tanpa selidik luar dalam.. jatuh cinta!.. mungkin tidur sekatil!!?.. adakah benar itu cinta? bukan nafsu??.. pada aku tidak.. itu masih dalam igauan suka namanya.. tak caya?.. meh aku kerat jari kelingking tuh.. sanggup tak?.. mesti x sanggupkan.. pasti cacat bukan?.. cakap tempias air liur basi boleh la.. so, sebab itu aku tekankan.. cinta itu hanya boleh terlafaz dan dilaksanakan setelah ijab dan kabul pada yang beragama islam.. sebelum itu kita masih lagi dikelilingi dengan rasa suka dan sayang yang membara.. kiranya ada rasa nak buat gitu-gitu dalam ikatan yang masih belum tahu statusnya.. itu nafsu! mungkin gila bayang?.. yg penting bijak dan pandai mengawalnya..

Yup, bagi aku rasa cinta itu terlalu unik dan mistik.. juga terlalu agung terletak atas singgahsana teratas.. sukar untuk aku ungkai sebenarnya.. macam2 rasa ada.. kira macam saluran astro tuh.. mcm2 ada.. dan iklan astro megamovie.. nak lagi.. nak lagiii.. apa ke halnyer tetiba aku merapik tentang cinta dan suka ni ya?.. tiba jadi serius bangat??... jadi penafsir tentang isu cinta dan suka? ketawa sendiri.. itulah dah terlampau banyak membaca, melihat dan mendengar.. maka otak aku jadi serabut memikir.. dan memikir.. kalah ahli falsafah dan professor politik dunia.. silap silap rambut aku nanti habis gugur semuanya akibat terlampau banyak memikir daa… mau lari andai nanti bakal suamiku melihat di malam pertama.. ketawa mengekek.. otak aku sudah masuk tayangan biru pula.. oleh itu, aku sudahkan dengan… OUT!

Thursday, January 22, 2009

pagi yang cerah..



Lepas solat subuh.. aku bermalas-malas diatas katil.. cam biasa arr aku kan?.. pusing kiri pusing kanan.. pastuh senyum sensorang.. cam biasa jugak arr.. aku kan kuat berangan.. lalala.. tetiba.. cam suspen plak.. hehehe.. x der apa ahh.. sms bunyik aje arr kat hp cap ayam aku tuh.. ekeke.. so, aku pon baca arr.. sambil tuh mak aku ketuk pintu bilik suh kuar ke 7 eleven pi beli roti and nasi lemak untuk sarapan.. hehehe.. cam biasa hari2 arr bila aku malas wat sarapan maka kedai or gerai tepi jalan jd mangsa aku tapau balik umah... hehehe.. mmg tak sesuai buat bini org nih! ekeke.. so, story bermula.. amboi da siap pegang mangkok pop corn tuh! hahaha..

Dia : Salam wa. Wa dh kenal saya hampir 3 tahun. Awalan dlu wa anggap saya sinis dan sombong. Skrg, adakah saya tmn yg baik?

wahhh dalam keadaan blurr pepagi aku mdpt msg nih? adakah aku bermimpi d pagi hari?.. hihihi.. so, aku bingkas terus membalas.. pastuh beberapa minit dia balas..

Dia : Wa tau kan saya mmg susah nk kwn dgn sbarangan org. Dlu nk rapat dgn wa pun makan masa sampai saya komen blog wa pedas giler.. So smlm saya komen blog "tut" dgn pedas giler dn ramai yg x suka cara saya sbb nmpak mcm bagus sgt. Adakah saya salah?

Aku garu kepala kejap.. mak bising suh cepat gi cari roti ngan nasi lemak.. adess.. tp aku sempat gak balas msg dia... pastuh sarung tudung.. utk makluman aku da mandi pg tauu.. hehehe.. start enjin keta.. duk diam dalam nunggu enjin keta panas konon..hihi.. sms msk...

Dia : Thanks wa atas kata2 terbaik nasihat nih..

wahh bangga aku.. dia menerima kata-kata aku yg sengal ini.. CAK! hehehe

Dia : Wa, saya rasa ramai kwn2 menyepi skrg ni. Dan rasa mcm xde kwn je. Camne nk anggap 'perkara biasa je' semua ni? Kdg2 nk klik je butang remove tu.. Bg adbais sikit

Daa.. dia nak wat lg ker? ish ish.. x bleh jadik nih.. kang x der plak tmpt aku nak skodeng cinta masyuk and wat adegan rembat merembat.. huhuhu.. nak kasi basuh dia nih! hahaha... opsss... hihihi

Dia : Errk.. Org cite org lain ler. Bg saya atleast ada gak jengah. Yg ni kes ada kt blog org tp xde kat blog kita. Camne tu?

Hmmmmm... pjg aku tarik nafas.. hihihi..

Dia : Wahhh.. Gua gembira dgr kata2 lu ni. Lu buat gua kobar2 bergoblog. Sayang bangat sama lu. Muahhh

Hehehehe... well u know me? aku kan mawarcinta ala sengal gedikz yg sopan santun lagikk.. hahahaha... adesss

Dia : Aiyarkkk.. Sabo je lah. Thanks..

Uik, pasal sms berbunyik gitew.. maka dikatakan sabo.. maka sabo aje arr yerr.. ekeke.. pap! tepuk kat dahi.. camne aku bleh lupa citer pasal roti ngan nasi lemak eh?? ala kira selamat arr da masuk perut daa.. kikiki.. abaikan ajer la yer 2 makanan tuh.. hehehe


So, kesimpulannya... just simple jer.. bila saya suka.. saya tetap suka.. siapa awak, saya tetap suka.. tapi, bila saya dah luka.. sampai bila2 pon saya tetap akan rasa luka.. so, hargailah tengah saya suka yerr.. hahaha.. perghhh ayat x hingat! mohon permisi otak yg serabut.. mata yg telah pinor.. hehehe.. tpkan suka tak suka walaupon luka.. saya tetap suka!! pasal lontaran vokal lantang anda yg padu itu meniup semangat persis serikandi daa.. lalala.. pepon chaiyuk! chaiyuk!

Wednesday, January 21, 2009

JAWABKAN CINTA



Kalaupun...
Tiada suara untuk memaksudkannya
Hingga kuntum-kuntum rindu luruh dalam hatimu
Desir-desir kasih menyapa lembut kelumu
Aku tetap tahu... hatimu untukku
Rindumu itu kerna aku

Kalaupun...
Tiada warkah dikirimkan bayu untukku
Atau nota kasih sebagai tanda rindu darimu
Hingga tembok-tembok duga mulai padu
Membenteng aku dari menyentuhmu
Aku tetap mahu... selalu menyebut namamu
Selalu berharap kaupun tahu
Aku juga rindu

Kita terpisah jauh
Walaupun dekat dengan hasrat
Tetap memendam
Walau bebas luahan berdebat hebat
Tetap terasing
Walau berkumpul dalam serumpun
Hingga... kita sama-sama terluka
Walaupun gembira saat mereka saling tertawa
Kita masih berbias bicara
Tentang cinta

Selemah-lemah rahsia
Adalah saat kita tak mampu berdusta
Saling dicipta untuk melengkap cinta
Saling berusaha merebut suasana
Untuk nikmati bahagia

Selemah-lemah cerita
Adalah saat kita tak mampu berpura
Saling rindu saling cinta
Saling perlu dan memerlukan
Untuk berkongsi segala suka dan duka
Walau selalu penuh sengketa
Selalu rajuk dan manja
Jadi senda tak diduga

Jangan benarkan lagi
Rindumu berkalang derita
Kerna kau mampu membawa aku pulang semula
Dalam dakapan ayat-ayat cinta
Yang pernah kau cipta
Dalam bahasa luar biasa
Demi bahagia untuk kita

" S E C R E T "
Yakinilah... kerinduan itu masih untukmu



ekeke.. well u know me?? cencilut at at.. cencilut kucing lompat.. gusti gustat.. bang aji gatai kena piat.. puisi power kamu aku rembat! haha.. sesambil kening terangkat angkat.. cenyum leret ala gedikz gitew.. kikiki.. camner ler rupa gayanyer yer dak? bolehkah kamu bayangkan rupa aku cenggitu? hehehe..

hmm.. otak still beku lg nak mengayat pepanjang... so, be cool.. be strong.. SMILES!!

Perempuanku..


Perempuanku..
Andai bulan kesiangan
ku pasti mimpi mu berpanjangan
mengutip rindu yang bertaburan
satu demi satu di pagar bayangan

Perempuanku..
Ku lihat langkahmu kian bercelaru
di kala gelisah rindu memburu
kau perlu tahu sayangku
bahawa garis hidup kita hanya satu
walau terlalu panjang untuk bertemu
namun ia tetap akan ada disitu

Perempuanku..
jangan kau terus menangisi
pada waktu yang telah pergi
ingat kita punya Illahi
hanya dia yang pasti mengerti
apa yang kau simpan dalam diri

Perempuanku..
jangan biar dirimu sepi
doa ku agar kau kembali
mencorak warna yang kau impi
biar seindah warna pelangi
kerana aku sedia menemani
muga tiada lagi kamar yang sepi




Nah, pernahkah kamu kenal puisi siapakah ini? sudah tentu dari kamu bukan? yup, aku senang dengan cara olah puisi kamu.. so, aku mahu kamu lakukan seperti apa yang pernah kamu tarikan.. mengapa aku berkata begitu? entah.. aku tak tau.. tapi aku tau kamu pasti menghadapi saat yang sulit bukan?.. jangan bilang aku melupakan kamu.. dia, dan mereka.. tetap ada.. aku sering melihat kamu dari kejauhan.. yup, mungkin cara ku begini sukar dan sulit untuk diterka oleh kamu dan mungkin juga mereka.. apa nak hairankan.. aku juga seperti kamu.. kadang perlu waktu.. kadang diam bisu.. usah rasa kecewa dengan sikap aku ok?.. layankan saja karenah aku.. : ketawa :

yup, seperti kamu dulu.. yang begitu sukar untuk aku baca rentak kamu walau ada seribu tanda tanya bermain dalam minda ku.. mahu tahukah kamu apa itu?.. tak usah.. biar dia berbelit dalam otak aku.. nanti kamu bisa jadi pusing kepala.. kamu juga mudah bisa jadi serabut!.. ya, kamu juga dulu bisa terbuat semua panasaran.. opss, kunci jari jemari.. ketawa lagi.. namun aku terkecuali ya?.. : ketawa mengekek :

so, seperti kata-kata kamu.. terus cuba memahami, menemani, membahagiakan "kalian" di hayat yg ada ini.. yup, teruskan.. selagi hayat kamu dikandung badan.. bahagiakanlah mereka.. sesekali jangan lupa pada ketentuan takdir Ilahi.. yang pasti, tiap yang hidup.. pasti akan mati.. be strong ok? yg terpenting DON'T FORGET ALLAH.. baling senyum buat kamu.. chaiyuk!!

Sunday, January 18, 2009

MANA..


Mana suara hati yang pernah menjadi bayu
Indah asyik mengulit jiwa-jiwa yang lemah
Hari ini tersungkam dan bungkam
Melupakan semua kekuatan yang berlalu

Layar kasih sayangnya sentiasa gemersik
Melambai-lambai untuk dibelai
Namun… hari ini
Dibiarkan terkapai
Hatinya telah tersungkam dan bungkam

Mana….
Suara hati yang pernah penuh dengan ketawa
Sering menjadi layang-layang diangin kencang
Yang membuai keasyikan langit
Apakah tali jiwanya telah putus
Untuk terbang lagi tinggi

Kini jiwanya bungkam dan suram
Membiarkan kesibukan menjadi kesibukan
Kesesakan menjadi kesesakan
Membiarkan gundah menjadi sengsara
Dan harapan menjadi kehampaan
Tanpa sepotong ayat bangkit
Tanpa sekuntum senyum meleret
Tanpa sepasang mata menyorot
Dan biarkan lagi…
Segala yang terjadi
Terus terjadi


"Tuhan mencipta seribu dugaan bukan untuk menerima seribu alasan
mengapa kita harus lelah, tapi untuk kita bertahan.
Kalaupun bukan kita yang menang dalam setiap ujian...
Paling tidak, kita telah bertahan dari mengaku kalah
pada keseluruhan hayat kehidupan"
Sumbangseh Hirne Saris

Masihkah aku GADISMU?


S E R I K A N D I C I N T A



waa puisi yang mengusik jiwaku yang keresahan.. yang sengal ala mengung cam ciput.. ekeke.. cam biasa arr aku rembat! otak jadik bodoh jap arr nak bagi komen ttg puisi nih.. apa pon thankz arr bg puisi nih kat kita.. utk kita ker? wakaka.. suka ati mak cik arr kan? kan?.. lalala.. jomm main masak2? ekeke..

apa pon kamu still gadisku.. mamaku yang kuat berleter.. hahaha.. dulik arr pe owg nak kata yg kita bercinta ker?.. yg penting aku dan kamu x der feel gitu2 kan?.. lompat si katak lompat! ekeke.. aku cuma layan feel ngan puisi kamu dan ayat membunuh kamu yang kdg wat aku leleh.. yang kadang wat aku tetiba bangkit cam seorang Puteri Hang Li Po daa.. teng! teng! teng! (cam biasa bunyik pedang arr) aku bisa mati saban waktu di tembak kamu! hahaha.. pakai senapang per tuh? ekeke.. :senyum:

Antara Kau dan Aku..



Antara kita ada sesuatu…

Perasaan yang sukar diungkapkan

Mahu ku luahkan terasa malu

Ibarat tiada kata-kata

Mampu membentuk bait ayat terindah

Sepertimana aku dambakan

Nukilan puisiku tiada lagi arah

Ia juga turut mengalah

Pada ketandusan kata-kata

Aku pun tersentak

Terasa ada sesuatu menyentap

Sejak kehadiran kau

Kau buat aku termangu

Terpukau tanpa kata

Ada sesuatu antara kita

Aku dapat merasakan

Isyarat itu terlalu kuat

Tapi kau dan aku

Tetap berlagak biasa

Seolah tiada sesuatu antara kita

Kau tersenyum.. aku tersenyum

Namun sesuatu itu tetap melingkari

Antara kau dan aku sama-sama malu…





memula aku nak letak nama penulisnya.. pastuh pikir punya pikir.. biorlah jadi rahsia jer la penulis itu.. ekeke.. kang ada plak yg gossip aku ngan dia ader skandal? payah kang nak tepisss.. hahaha.. gelak guling guling.. mau nanti aku di lempar parang oleh gadis mistik dia? ekeke.. adess..

tapikan aku tetap nak puji gak.. gaya penulisan dia mmg cool dan bersahaja.. first aku baca, aku dah falling in love! hahaha.. kat puisi tuh arr.. tertanya gak.. selama ini dia hanya mencipta puisi berbentuk ketuhanan?.. hehe.. biasa arr aku kan suker skodeng!.. lalala.. sekali kuar puisi ini daa.. hmmm.. kuch kuch hota hai yek??.. hanya penulis jer mampu menjawab.. hehe.. hope happy ending arr jalan cerita love story itew.. kita amin kan yer? hehehe

Wednesday, January 14, 2009

U .. in my dreams.. my world.. CAK! ^_-



I need to know
That I am in your world, that I am in your world, baby
And I've gotta know
That I am in your heart, no matter where you are
Wherever you go, oh baby
I hear you saying that you love me
I feel you touch me in the night
But that don't mean that I mean something
In your life, baby

Whenever you close your eyes
I want it to be my face that you see
When you go to sleep at night
Whenever you dream I want to know
That you're dreaming of me

So, hard to know
Wish I could read your mind, wish I could read your mind
And see in your heart
Am I there, the way you're there with me
You're everywhere with me
Wherever I go, oh baby
Before I give my world completely
And lay my heart down on the line
I need to know it's me you're needing
In your life, baby

Don't you know I'm so in love with you baby
But I need to know how deep your love is for me



hahaha.. terkejutz tak? kita berjaya mencilok "mantera beradu" nih dari blog abg tommy de la page? (sebelum blog itu dilupuskan dgn kejam! buat kali ke-2.. ) lalala.. cam slalu arr.. bila ayat-ayat mengayat itu bisa membuat aku terlarut sama.. pantas aku ambil tanpa minta izin.. hehehe.. walau aku tau itu bukan untuk aku! tp aku peduli apa.. aku nak gak!(psst.. tp ayat2 tuh cam utk aku jer?? hahaha.. biasa arr i'm de' prasan gurl and gedikz la gelipren.. hihihi ).. abg syg marah?? hahaha.. cium kang baru tauu.. lemas kang.. ekeke.. adess.. gelak guling guling.. proottt.. opss.. terkentutz daa.. wakaka..

abg sygg.. (aku da kena karen arr asyik nak sebut "abg syg" jer.. cam badi plak? hehehe.. halal yek? kikiki) tiada yang paling benar seronok dalam hidup aku bila wajah mu ku angaukan.. rasanya tiada yang best melainkan melayan "meroyan" bersama kamu.. hahaha.. hep, kita lamun benda yg positif tau.. x der gitew gitew tau!.. berdosa tau.. Tuhan marah! semuanya dalam kontrol.. hehehe..

memang hairan arr.. banyak sungguh keajaiban berlaku.. kamu datang hampir dekat dan terus menyentuh hingga lubuk paling dalam hati aku.. tika aku sudah hampir jatuh tersungkur.. hampir terbuat aku mahu melepaskan tali layang-layang itu.. saat itu, aku benar rasa bahagia sangat.. aku sangat bahagia bang.. tp, saat bahagia itu aku mahu dakap erat, kau tiba utus kabar duka buat aku!.. aku panik! aku seriau!.. aku benar serabut!!.. dan kesannya habis semua teman2 kena tempias atas kebisuanku.. atas sikap sengal aku ini.. arghh, tika itu aku mmg tidak sehat.. benar tidak sehat! hampir nazak!.. seluruh anggota aku lemah.. aku down teruk! bertambah dgn problem yang sulit!!.. otak aku berat!.. aku demam panas!.. namun, aku tak pernah bilang pada sesiapa teman maya atau kamu.. kerna aku tahu saat itu kau pasti alami sakit lagi teruk berbanding aku begitu dengan "dia".. yup, aku menkaji tiap bilah ayat-ayat kamu.. walau nada kamu penuh gurauan ala nyamfah itu.. ada terbuat aku jeless tau.. huhu.. tp aku dapat membaca kesedihan dihati kamu.. dan, sebab itu aku melayan kamu.. hehe jangan pula kamu fikir yang bukan2 ttg aku ya?.. sebenarnya aku pon malu arr.. larikk.. hehe

abg sygg.. seloka atau gurauan apakah yang diberikan kepada aku ini? akukah punca segala masalah kamu?? akukah penyebab kamu tidak fokus sayang?? akukah penyebab kau.. mungkin masih sedang duduk diatas katil hospital? ya, kamu menyuruh aku mengutus berita "sedih" kepada teman maya agar mendoakan kesejahteraan kamu? tahap kesihatan kamu?.. kamu turut juga meminta aku berdoa untuk kamu.. jangan kata berdoa, surah Yassin pun telah aku hadiahkan buat kamu.. lihat, betapa risaunya aku tentang kamu.. tp mengapa sampai skrg kamu terus senyap?? apa harus aku katakan ttg kamu pada mrk yg bertanya??.. adakah aku ini dipergunakan oleh kamu? jawab bang.. arghh, sebetulnya tak mahu memikir tentang itu.. tapi, selagi kamu terus senyap.. aku akan sentiasa akan memikir yang bukan2.. nak lihat bagaimana aku ini jadi gila babi sayang?.. nah, akan aku pertunjukkan sikap sebenar aku!.. maafkan aku.. maaf lagi kerana menulis ianya disini.. kepercayaan yang kau berikan pada aku masih erat aku genggam hingga kini.. sprt ku katakan disana aku tiada sesiapa.. melain kamu!!.. biarlah aku sepi seketika dari dunia yang memperkenalkan kita itu.. bagiku disitu terlalu banyak la usurpadora lakonan watak manusia.. mungkin sampai masa jua nick aku juga akan terus terhapus.. lenyap!.. ya, tika itu aku nekad terus... mungkin?? tp apa yang kamu nak herankan?.. pasti kamu boleh bertemu lebih ramai lagi yang lebih menggoda dan lebih membahagiakan hati kamu.. lebih setaraf dengan kamu.. benarkan?. maafkan aku.. yup, aku meminati kamu bukan sesiapa kamu itu.. minat ini tak boleh dipaksa bang.. ia lahir pada pandangan mata, terkesan dalam hati.. terus mengalir laju bagaikan arus elektrik dalam tubuhku.. dan bila aku meminati kamu, maka aku telah bersedia dengan sebarang kemungkinan walau aku tahu pasti hati aku bakal terluka.. sebab itu aku tak kisah siapa pon mereka yang rapat atau mendekati kamu.. hanya satu saja yang ku tahu.. aku suka kamu!!.. cinta??.. perlukah aku lafazkan?.. seperti yang pernah ku beritahu pada semua lelaki.. cinta aku hanya pada suamiku.. dialah nanti bakal ku cintai sepenuh hatiku.. biar dia nanti bukan orang yang ku suka!!..

abg sygg.. i miss u.. u are my dreams.. my world.. yup, rasa ini masih kuat mengikat aku! please don't go baby.. segalanya serahkan pada takdir Ilahi.. kita hanya mampu merancang, namun perancangan Allah lebih sempurna.. kita kena redha!.. be strong ok? "A SHOULDER TO CRY ON" ..

Monday, January 12, 2009

rasa itu.. turut dirasa..


Sahabat,
salam sejahtera buat awak...
Telah lama saya menunggu awak menulis namun berkali juga saya seperti dikecewakan namun saya bukan manusia yang cepat berputus asa kerana pada saya.. untuk mendapatkan sesuatu kita mesti mencari, berusaha mendapatkannya.. Semuanya dengan izin Allah. Apa yang kita mahukan kita mesti usaha.. bahagia tidakkan datang sendiri andai kita hanya berdiam diri, orang lain takkan tahu yang kita menyayanginya andainya kita membisu.....Saya cube menghubungi awak, biarpun deringan itu kedengaran tapi taak dijawab.. jangan begitu awak! Awak tak boleh kejam begitu... nanti hati sendiri yang sakit...! Awak kena kuat seperti selalu.. dan awak kena ingat awak kena mengubahnya!!! awak....

'Puisi yang indah bukan bergantung pada pena nya tapi penulisnya... kejayaan bukan bergantung pada trek/jalannya tapi pelarinya...'

Awak, sekali lagi saya rasa terharu dengan apa yang awak luahkan 'umah gelap' awak tu... Kekadang saya terfikir apakah yang awak tulis itu untuk saya? Maafkan saya kalau berperasaan dan ber'perasan' begitu.. sebab ianya hampir dengan rasa saya saat ini dan yang sedang menimpa saya sekarang. Kekadang tertanya diri.. 'akukah itu? Hmmm.. maafkan saya lagi... kalau itu bukan untuk saya tapi biarkan saya ber'perasan'... sebab apa yang saya rasa dan lalui hanya saya yang tahu... mungkin kebetulan andainya bukan...!

Awak, kenapa suara hati awak kali ini terlalu menyedihkan, kenapa terlalu menduka, kenapa awak biarkan terus diri awak jatuh longlai sebegitu... awak? Mana perginya keyakinan diri awak? Awak sedarkan pemikiran yang negatif sebegitu boleh menambahkan kesakitan awak?Sedarkah awak 75% daripada penyakit itu adalah tercetus dari diri sendiri? Jangan jadi manusia yang berputus asa awak...adakah awak ingat saya pernah menulis tentang 'Yang hidup mahu mati, yang mati mahu hidup..'?

Semua ini dugaan Allah!!! Allah menguji kerana Dia menyayangi kita.. Hidup ini umpama cuaca, hari ini di beri Nya kita terik mentari, Esok mendung yang tiba pula..kalau tidak takde la peribahasa dulu2.. 'Kusangka panas sampai ke petang rupenya hujan di tengahari..' Redahlah dengan apa yang tiba.. Semuanya dengan izin Allah.tapi kenapa kita masih mengeluh...? Carilah kekuatan awak,jangan terus layu bagai sayur dicelur lagi.. Jangan biar sesiapapun melukakan hati awak, jangan biar sesiapapun membuat awak menangis kesedihan..

Awak, saya faham sakitnya hati di tinggal pergi dengan janji manis bermadu.. bukan ini kali pertama kita dilukai, dikecewa... biarkan mereka dengan kepuraan mereka, dengan tidak keikhlasan mereka. Saya percaya dan yakin bahawa orang yang tidak ikhlas memberi hatinya itu sendirikan merasai apa yang kita rasai.. hari ini mungkin dia bahagia,sedang bahagia.. tapi percayalah pada hukum karma.. 'hari ini kamu diatas,esok lusa kamu dibawah..'bagaikan roda yg terus berputaran untuk hidup. Bukan saya mendoakan manusia yang mengecewakan orang itu menerima balasannya tapi itulah hakikat kehidupan... tiada manusia yang hidup nya tak diduga...sedang kan kita melangkah keluar dari rumahpun belum tentu tahu bila tetiba tayar kereta pancit, tetiba enjin mati... atau tahu yang kita akan di marahi boss atau kekawan.. Namun kita mesti bersedia.. Awak mungkin kata mudahnya saya berkata....Tidak awak.. ianya tak mudah,bagaimana yang awak lalui sekarang itu yang sedang saya lalui.. cuma saya tidak mahu membiarkan terus dihanyut emosi yang meracun saya..sakit awak sakit!!!! Kalau dah sakit kenapa biar terus sakit?? Cari penawarnya.. cari ubatnya awak!! Semua ada di fikiran awak..

'Seperti apa yang manusia fikir..itulah dirinya..'Awak percaya pada Allah kan? Adakah Allah itu sifat nya kejam? Dia menduga kerana kasihnya.. Yakinlah pada diri awak sendiri. Jangan bodohkan diri awak sebegitu..Jangan kejam pada diri sendiri..kasihanilah hati yang mahukan kedamaian, ketenangan dan bahagiamu.. kasihani pada bibir awak yang merah yang dibiarkan masam mencebik tanpa ada senyummm...! Senyumlah awak pada dunia ini..Bangunlah awak..!

Semalam membuatkan saya tersedar tentang kehidupan ini.Bila saya yang sedang melayan dukadan sendu ini tetiba saya menerima sms dari kakak saya.Smsnya seperti orang yang sudah terlalu putus asa melawan kansernya sedangkan sebelum ini dia tidak begini...

"Assalamualaikum, shatkah? Hati ini terlalu sayu.. semlm sy menangis teringat arwah kak aini yang baru lagi tinggalkan kita,sy menangis..mungkin sy akan menjejaki dia tapi sy perlu kuat utk anak2 dan suami saya.."

Saya rasa sgt tersentuh dan tersentak juga dengan 'kata2 down' nya itu...saya pula faham dia perlukan sokongan dan saya adiknya perlu membantunya membangun semangat dirinya biarpun saya juga spt sayur kena celur huhu.. lantas saya membalas sms kakak saya itu....

"Ingat Tuhan banyak2, usahkan orang seperti awak je rasa camtu.. orang putus cintapun ada rasa nak mati..."

Sms aku tak dibalas tapi aku tau dia berfikir bukan dia je ada rasa camtu.. orang kecewa semua rasa nak mati..huhu..cam yg awak rasalah..! Sok pagi2 lg saya pecut ke KL bawa emak bawa abang sekeluarga, menghadirkan diri untuk memberi sokongan pada kakak saya itu.. dan hari ini pulang semula ke negeri asal saya dan esok saya akan ke KL semula atas urusan kerja lagi tapi saya takkan mengeluh kepenatan..takkan sesekali.. kerana itu cara saya cuba memberi bahagia nya dan keluarga saya.. saya ikhlas memberi ianya tak perlu dibalas.. biar Allah sahaja yang mengetahuinya pengorbanan diri ini yg hampir layu tapi terpaksa segarkan diri untuk org lain, org yang kita sayang.. dari mana datang kekuatan itu semua.. kalau bukan diri kita sendiriperlu mengubahnya..

Awak panjang saya tulis untuk awak. Apapun saya sentiasa ingati awak..saya takkan biarkan sahabat saya jatuh sebegini..bangunlah awak!!Awak,

'Jadikan diri awak esok yang lebih baik dari hari ini...
Kita yang menciptakan luka di hati kita..dan kita juga lah yang perlu keluar dari situ..'

Saya sayang awak dan awak perlu sayang diri awak juga!

"AWAK"




‘Biarlah hari ini kita dikecewakan namun bukan bermakna jiwa kita jua mesti mati..'





1st sori kita edit awak punya warkah.. cam selalu.. suka ati arr kita nak edit kasi cantik.. masih mengekalkan struktur ayat, cuma kita pisahkan perenggannya dan jarak ayatnya.. hehe.. peace!.. and sori lg warkah awk kita tampal kat c ni.. kata bg kat kita kan? kan? so, suka ati rasa kita arr nak curik ke rembat ker? jd hak milik ker? hehe.. and sori, sori, sori, 1000x atas segala kekilafan yg sengaja atau tidak disengajakan.. iya.. kita tau kita salah! mmg nyamfah jadi bdk mawarcinta al gedikz nih kan? apa pon thankz atas warkah awak itu..

Awak.. saya terbuat awak kecewa ker? jgn arr rasa kecewa dgn saya eh?.. kita kawan kan? sahabat kan?.. kan ker saya dah letak entry sebelum ini.. saya akan pergi.. tapi pasti akan kembali.. pergi sebenarnya untuk mencari “ubat penawar”.. skill “mengayat” saya.. pasti kembali semula bila telah pulih dari paras bahaya.. dan pastinya pantas kembali mengayat dalam “umah gelap” ini.. klaka la awk nih.. ader ke kata blog saya nih umah gelap? cubit kang.. Awk takut eh?.. nasib arr kita tak bubuh momok.. mau ca alif but kowang yg dtg skodeng sini.. hehe.. awak hairan saya boleh berjenaka begini?.. ya itulah saya.. yang kadang orang sukar nak jangka.. semalam saya jatuh dengan teruk.. hari ini saya boleh bergurau senda dan duduk semeja bertepuk tampar dengan semua .. sukar atau tidak mjd seperti saya??.. jawab dalam hati jer la yer.. : ukir senyum :

Yup, saya mmg down teruk sgt.. (tambah lg dgn demam dan suara x de nih.. ) sebelum masuk tahun baru lagi.. entah?.. bodoh, mengung, nyampah, sengal, blur.. blur.. nyaris x mati katak jer.. banyak sgt masalah yang saya hadapi kalah orang yang dah berumahtangga?.. ditambah lagi dengan kesan kegawatan ekonomi yg sekarang makin teruk melanda.. (nasib dalam semua urusan perniagaan, tiada menggunakan nilai mata wang US?.. nasib lg x main saham??.. klau tidak "rumah" saya mungkin da berbatu "nesan" skrg ::senyum::.. ) my family turut sama kena kesan tempias dari kegawatan itu.. tp bukan itu pokok persoalannya.. bukankah bumi Allah ini luas.. dan rezeki itu ada dimana-mana.. lgpon dulu saya da pernah merasa hidup susah.. so, be cool.. be strong.. don’t forget Allah.. abah saya sentiasa berpesan.. kesenangan kita hari ini hanya pinjaman.. bila-bila masa saja Allah boleh tarik balik bila DIA berkehendaki jika kita tidak tahu bersyukur atau DIA hadirkan kita dengan ujian.. yup, seperti awak.. saya juga ada abah untuk dibangga.. walau dulu hati ini pernah terluka dengan dia.. mahu saya ceritakan? rasakan tak perlu.. tak mahu mengungkit kisah lepas yang telah menjadi sejarah hitam dalam hidup saya.. kini saya bahagia tetap punya abah seperti dia.. tp sekiranya awak tetap juga mahu ambil tahu.. nah, baca saja story KORBAN KASIH ala sengal saya.. ada saya selitkan disitu.. carilah yer..

Awak, sori.. mmg x mampu nak angkat your calling.. becoz i’m crying time tuh.. malu arr nnt awak tau kita nangis.. iee wawa nangiss.. x maluu.. hehe.. lg arr suara kita serak2 basah.. bukan saya bersikap kejam arr.. pastuh nak call blik, sy x tau nak cakap apa daa.. well u know me.. yang sentiasa sengal nyamfah gitew.. huhu.. psstt, hairan kita nih.. pasal arr bila kita tgh serabut gila jer awk call kita??.. awak pon nak jadik ahli nujum negara juga ekk??. bukan awak jer beranggapan begitu.. ramai teman saya berkata begitu.. saya susah nak angkat calling arr?.. bz cam datin seri?? ..cam cam arr.. lg arr dorang siap kutuk hp cap ayam saya.. huhu.. siap suh buang dalam lombong buaya? huhu.. jahat! nyamfah! hehe.. tp, walau dorang tuh mulut ala jahat gitew.. tp kita tau hati dorang baik.. dorang gak arr selalu bagi kita kuat semangat bila tgk saya kembali lembik menjadi bagai sayur yang dicelur.. yup, i'm line bisnes mesti kuat selalu coz selalu berdepan ramai orang.. bagaimana mahu beri keyakinan pada orang kalau diri sendiri down teruk? InsyaAllah.. saya cuba bertahan selagi mampu.. thankz 4 your support!

Awak, sebenarnya apa yang saya tulis memang tiada niat mahu menyinggung rasa atau mencuit hati sesiapa.. ia lahir dalam jiwa saya, terkesan pada hati saya.. kalau nak diikutkan banyak yang hendak saya lakarkan dalam "umah gelap" ini.. tapi, sering kali nawaitu saya terbantut.. demi menjaga hati banyak pihak.. (takut nnt ramai yg rasa tertembak! huhu) maaf sekiranya apa yang pernah saya lakarkan ada terbuat awak berperasaan jauhh.. biar kita berperasaan, jangan kita langsung x punya sifat berperasaan.. belas kasihan? fahamkah??.. pernah juga saya ditanya oleh seseorang.. puisi itu untuk sayakah?.. pena itu untuk sayakah? bila dia tanpa sengaja telah memasuki blog ini.. katanya.. kata-kata saya, kena tepat kat hidung dia.. walhal semua itu datang keluar dari jiwa saya.. apa yang saya rasa saat itu.. mungkin dia yang membaca tersentuh jiwanya.. apa pon jawapan itu ada pada diri awak dan mereka2 yang membaca.. yang terasa, yang merasa.. adalah awak.. so, mari kita bermain ombak de’ pantai.. larikkk.. :ukir senyum:

Yup, tentang arwah kakak awak yang pergi ke ramahtullah.. maaf, saya tiada disisi awak disaat awak sangat perlukan bahu seseorang untuk menangis.. tika itu saya juga dirundung masalah family.. sulit!!.. andai boleh dibelah tubuh ini, pastinya separuhnya ia akan berlari tika itu kepada awak.. tapi saya tak mampu.. saya hanya mampu berdoa dari jauh berharap awak tetap tabah dan kuat seperti selalu.. walau saya tau awak pon down teruk tika itu.. maafkan saya sekali lagi.. semoga roh beliau dicucuri rahmat.. Al-Fatihah..

Awak, tahun 2008 adalah tahun duka buat saya.. arghh, perlukah di persalahkan dengan takdir Ilahi?.. tidak sama sekali.. saya tetap menerima kententuan qadak dan qadar Allah itu dengan berlapang dada.. biasa la kadang kita manusia ni.. mudah hilang arah tuju bila dah x tahu apa yang harus diperbuat? bila dah give-up!?.. seperti yang saya katakan.. penawar itu ada dalam diri kita.. kita yang kena usaha untuk merawatnya.. dan saya sentiasa berpegang pada itu.. seperti juga yang awak katakan ini.. 'Jadikan diri awak esok yang lebih baik dari hari ini... Kita yang menciptakan luka di hati kita.. dan kita juga lah yang perlu keluar dari situ..' dan ini juga.. 'Saya sayang awak dan awak perlu sayang diri awak juga!' thankz atas kata-kata ini.. terharu nih..

Awak, berikan saya ruang masa untuk saya kembali semula memeriahkan persada maya ini.. bila segalanya telah pulih, pasti kembali penuh dengan keceriaan dan gurauan ala nyamfah saya itu.. nanti kala tiba ayat mengayat saya pantas datang.. saya tampalkan kat sini ya.. jangan muntah hijau pula membacanya yer??.. : lebar senyuman :

p.s : buat masa nih masih belum boleh lg terima calling org by personal.. coz pasti buat kita cry.. just sms ok?.. insyaAllah kita cuba balas.. TQ 4 CARING..




seperti biasa mata kita kembali pedih dan otak memberat.. out!

Thursday, January 08, 2009

kamu rasa.. aku tetap merasa..




Hai Awak....
Walaikumsalam
Hopefully awak sihat seadanya. Walaupun setiap hari harus.. dan seharusnya terus dicas-cas oleh aura positif untuk dibangunkan dan membangunkan jiwa. Sebagai peminat setia Pena dan puisi saya (peminat ker awak tu uhuhuhu?) saya tahu... pena saya dan puisi banyak membantu membangunkan jiwa awak untuk hari-hari mendatang. Seterusnya menjadikan awak pecinta terhebat, seperti saya. Ermmm... hebatkah saya bercinta?

Jika benar saya hebat...
Saya tak akan mengambil tindakan ini untuk berundur seketika.
Buat masa ini, saya benar-benar tiada hati untuk berada di MP. Sedangkan MP itu cinta saya... nyawa saya... jiwa saya. Semuanya berada disana dalam satu pakej lengkap. Dan kerana ianya pakej lengkaplah, hati saya mudah benar terluka dan letih juga terasa. Saya bukan lagi serikandi yang kuat bertahan apabila cas-cas negatif mula masuk ke dalam jiwa saya. Bagaimana bisa saya bertahan jika setiap hari saya disogokkan kisah sedih dan lara manusia? Saya tak dapat statik lagi apabila semuanya menjadi pesimis. Orang yang saya perlukan sebagai optimis hanya selalu membaca... membaca... dan membisu.

Awak terasa?

Jangan bimbang...
Bukan awak seorang saja berbuat begitu. Masih ramai lagi yang datang ke teratak saya hanya untuk membaca. Sebab itu, terkadang saya menutup PENA agar tiada siapa yang komen, biar mereka datang sebagai pembaca saja. Jiwa saya terlalu padat dengan perasaan. Bolehkah apa yang saya rasa ini dirasai oleh awak? Ahhh... mungkin awak dah pun merasakannya. Dan awak telah lali menjadi seperti itu. Mungkin kerana lali diperlakukan sebagai apa saja. Mungkin saya bukan seperti awak yang terima saja bila hati disakiti. Ah... Saya bukan manusia itu. Saya tak dapat membiarkan hati saya disakiti. Saya tak bisa berpura yang saya mudah tersenyum melihat orang lain sinis perlakukan saya seperti boneka. Saya ada hati dan perasaan. Saya... saya... saya.... nazak dengan karenah manusia.

Kenapa saya?
Kenapa saya yang harus terima semua perwatakan manusia yang tidak baik? Kenapa mesti melayan saya seolah saya ini halusinasi yang tak punya hati? Kenapa saya yang mesti faham orang lain sedangkan orang lain tidak bisa memahami saya? Kenapa saat saya bersiap untuk pergi, saat itu ada yang mengetuk pintu hati saya lalu menahan agar jangan pergi? Lantas membuahkan seribu harapan kerana takut berada dalam kesepian tanpa saya. Nah... pernahkah terfikir saya juga selalu dibiarkan sepi? Yang akhirnya saya sedar... diri saya telah membina tembok-tembok yang tak mampu membuatkan orang lain hadir disisi saya. Tak mampu dekati saya.

Ah, bagaimana rasanya saat kita boleh mendengar suara-suara sumbang sedang bercerita tentang kita dibelakang? Bagaimana rasanya apabila kita mengetahui sedang ramai mengkhianati kita? Memiliki satu dua dan tiga akaun yang sama di web ini?
Itukah jujur? Itukah telus? Itukah hati... itukah jiwa.... itukah nafas... itukah mereka? Boleh awak fahami rasa saya ini? Bagaimana luluhnya hati saya apabila kita tiada sesiapa sebenarnya disisi?

Kondisi saya saat ini....
Dalam paras demam tapi bersuhu sejuk. Aneh tidak? Saya demam menggigil kesejukan, kulit putih ini pucat tak berdarah. Andai ditoreh sebahagian anggotanya, saya tidak tahu dimana darah-darahnya bersembunyi. Sepanjang masa ini saya menggunakan sweather dan berselipar dirumah. Saya tidak bisa memijak lantai tanpa alas kaki. Bisa kesakitannya sedang menyucuk-nyucuk saya... Ermmm saya masih seperti dulu, alami muntah-muntah itu perkara biasa. Rambut saya sudah banyak gugur nampaknya. Kepala ini masih sakit dan saya tidak banyak bercakap dengan sesiapa melainkan paras kemarahan saya juga akan turut serta-merta meladak sama. Saya kira saat ini juga ada cas-cas kemarahan telah terdengar disini. Maaf... saya tidak berniat untuk sakiti kamu. Saya cuma bercerita tentang apa yang saya rasa. Maafkan saya andai terlanjur kata buat awak terluka sama. Maafkan saya...

Awak...
Saya benar-benar sakit saat ini.
Entah mengapa, saya tiada hati untuk berusaha membangunkan jiwa dan semangat saya. Awak telah membaca Pena sebelumnya, saya benarkan sesiapa remove saya sebagai contact.saya benarkan sesiapa menyepi dari saya sampai kiamat. Begitu juga saya membenarkan diri ini tanpa mahu pulih. Inilah kesempatan terbaik untuk pergi jauh dari saya. Ini juga kesempatan terbaik untuk tinggalkan laman saya. Percayalah, saya tak akan jejaki lagi sesiapa yang pergi. Saya tak akan tahan dan bertanya lagi "kenapa" atas setiap soalan yang pernah saya minta.

Oh Tuhan...
Aku benar-benar benci menjadi orang yang putus asa. Benar-benar benci menjadi manusia yang kalah.. Benar-benar benci dengan semua ini.

Biarkanlah saya kalah sendiri.
Saya letih sebab awak tak fahami apa yang pernah saya minta dulu. Bolehkah awak hitung masa saya? Bolehkah awak ukur dan catur nafas yang saya ada? Kenapa awak tak pernah sedar waktu dan nafs saya selalu suntuk. Saya mahu awak ujud dipena dan puisi saya. Saya tak mahu awak menjadi bayang-bayang disitu lagi. Saya juga perlukan penawar dari setiap mentera manusia. Saya perlukan cas-cas positif yang optimis. Saya perlukan kekuatan dari orang-orang yang pernah kalah. Yang pernah terluka.... yang pernah sengsara... yang pernah mati jiwanya, lantas bangun berjuang supaya saya juga dapat berjuang untuk terus hidup. Saya perlukan semua tangan untuk pegang saya. Awak tak faham apa yang saya rasa... tak akan faham apa yang saya rasa.

Adakah... bila awak membaca ini, awak akan mula faham apa yang saya rasa? Awak tak akan faham.. tak akan faham apa yang saya rasa ini. Sebab.... awak juga sedang memikirkan perkara yang sama adakah saya juga memahami awak. Kita terlalu asing... menjadi manusia yang sendiri.... sendiri. Kesilapan awak cuma satu....
Membiarkan Pena dan puisi itu hambar begitu tanpa ada catatan kenangan. Apa yang boleh awak jaminkan sesudah ini... sekadar tanda maaf? Atau "insyallah" untuk sebuah harapan? Lalu apa?

Sahabatku,
Yang dikasihi dan terkasihi...
Adakah awak merindui saya? Ermm... saya pernah merasai saat kerinduan itu. Dan kini saya telah lali menentang arus rindu yang menjadi ombak besar dalam hati ini.

Tidak ada yang menjadi tandingan apabila kau mampu bertahan bersama aku disini. Tidak ada menjadi kehebatan melainkan kamu mampu mengungkapkan sebilah kata walaupun hanya "Hai" untuk aku tersenyum.Tidak ada kelemahan apabila kamu mampu memeluk bahuku meredakan kesakitan ini, lalu mengajarkan aku kata mutiara sebagai mentera agar aku bersuara semula menawan kegagahan.

Saya benarkan awak menghilangkan diri dengan pelbagai alasan. Saya tak pernah tanya awak kemana, dan bukan bermakna saya tidak pernah endahkan awak. Tak pernah bimbangkan awak. Tak pernah terfikir bagaimana kondisi awak tapi saya sedar saya tidak layak untuk bertanya dan bersuara, akhirnya saya juga beku hati untuk memahami. Biarlah awak sendiri... antara kita, saya bukan sesiapa. Walaupun disisi awak, saya adalah seseorang... sayalah yang tak pernah ada dua, tiga dan sejuta. Hanya saya yang awak kenali itu.

Jujur...
Saya tidak mahu awak menangisi warkah ini, walaupun saat saya menulis jurai-jurai air mata sangat lebat dihati. Saya tak mahu awak selaminya hingga relung jiwamu membanjiri semua kegembiraan yang dimiliki. Ya, saya mahu awak gembira. Saya tak mahu awak menyesali apa yang telah terjadi. Yang lepas biarlah lepas.. saya tak mahu ingati apa yang telah berlalu.

Saya mahu awak terus berjuang membangunkan jiwamu agar bisa menggapai bintang, meraih bulan... menyentuh mentari. Saya mahu semua harapan berkumpul dalam takdirmu agar menjadi hakikat yang tak dapat dipisahkan. Saya mahu.... awak menjadi pemenang walaupun saat hari saya cedera parah dan kalah. Walaupun saat itu, saya harus mati dan pergi dari bumi ini. Paling tidak, saya puas... saya bangga... awak sebahagiaan dari manusia yang menikmati bahagia. Awak berjaya harungi dugaan dengan kehebatan awak sendiri.

Jangan bimbangkan saya....
Benar, kondisi saya nampak kronik. Biarkanlah... benarkan saya kalah lagi untuk kesekian kalinya. Memang saya benarkan semua cas-casa kekalahan dan kelemahan meresap disisi saya. Saya benarkan mereka membunuh saya. Saya benarkan mereka membalas apa yang mereka mahu. Saya tidak mahu berjuang apa-apa saat ini. Mahu terus jadi orang kalah dan mengalah... mahu biarkan jiwa ini letih sendiri tanpa ada yang membangunkan. Biarkan.. mereka ketawakan saya. Biarkan mereka mengetuk-ngetuk calung kemenangan. saya benarkan...

Tapi percayalah...
Saya akan pulang semula setelah luka dihati ini pulih kembali. Setelah saya berkuat untuk membangunkan semula diri dari kesakitan itu. Saya percaya saya bisa menepis semua angkara manusia yang sengaja sakiti jiwa ini. Saya mahu menjadi "aku" semula. Mahu berbicara... pada mereka yang masih menerima keujudan ini. Saya bukan halusinasi, bukan entiti, bukan manusia yang tak ujud disini. Yang bisa diperkatakan dengan nista.

Saya adalah JIWA, HATI, NALURI dan CINTA. Saya adalah cahaya.... adalah harapan.... adalah semangat... adalah ruh... adalah kekasih yang dikasihi. Saya adalah AKUSTATIK! yang berdiri disini dengan sendiri.

Bisakah awak tersenyum? Ermmm.. ayat-ayat saya bisa membuatkan orang tersenyum saat membacanya. Ya, sesekali apabila serikandi bersuara lantang penuh semangat, awak bisa merasakan semangat yang membara dihatinya. Namun hakikatnya jiwanya sedang tenat dan lemah sama sekali. Jiwanya sedang mati dengan faktor kesihatan yang hampir pupus daya juangnya. Saya akan mati... Huh! Semua orang akan mati. Sesungguhnya mati itu menakutkan bagi saya. Walau dalam pada itu ianya suasana indah untuk ketemu yang TERCINTA. Saya terfikir apakah cukup melafazkan rasa cinta padaNya? Ermmm.... saya benar-benar putus asa kini.

Buat masa ini, benarkan saya pergi jauh dari sini.
Membaca semua kesakitan saya... bersama CINTANYA.
Kemudian mencari rentak yang tangkas beraksi semula
Agar mampu tersenyum semula... dan berbahagia

Sahabatku yang terkasihi...
Jaga dirimu sebaiknya.
Bertahanlah dengan kekuatan.
Percayalah sahabatku... DENGAN NAMA ALLAH YG MAHA PENGASIH aku menyayangi kamu. Kaulah sahabat dunia akhirat yang sentiasa membangunkan jiwaku kala lemah dan kalah.Cuma buat masa ini dan saat kini, aku lebih senang membiarkan jiwaku kalah sendiri. Jadi, restukan saja semua ini terjadi.

Insyallah, aku akan kembali pulang ke sisi pada yang dikasihi... yang menanti cinta dihati. Tapi... Jika aku tak kembali, Maafkan segalanya! Kerana aku tak berdaya.. membutuhkan bahagia itu buat kita.

wasalam
*kamu*


Awak.. hari ini dua perkara buat saya sedih.. menangis dan menangis.. tentang awak dan dia.. hingga sekarang saya susah hati.. nasib siang tadi saya duduk dalam office.. kalau dirumah pasti ramai bertanya.. dan mungkin mengatakan saya ini tidak siuman agaknya?.. ialah tiada angin ribut taufan taunya dah banjir.. ah, saya seperti selalu memang senang meletak kata-kata yang ceria dan penuh semangat.. tapi hakikatnya sebenarnya jiwa saya turut layu bagai sayur dicelur.. saya tetap merasai derita kesakitan kalian!!.. awak, saya yg awak kenal ini berhati lembik! konon jer berlagak kuat dan bersemangat!.. kerana itu saya dekati awak.. dekati dia (walau sebenarnya terselit segan, tetap berlagak selamba..).. kerana saya mahu menumpang kekuatan dari awak berdua.. dan seperti yg telah saya katakan.. saya tak kisah.. tapi, awak jangan salah faham.. dalam tak kisah saya.. saya tetap mahu mengambil berat tentang awak! dan dia.. hari-hari selepas solat, saya doakan kesejahteraan semua.. why saya asyik mengatakan awak dan dia? tidak fokus untuk awak sahaja??.. of course lah kalian berdua dalam 2 tahun ini berjaya kembali membangunkan jiwa saya secara langsung mahupun tidak langsung yang hampir telah mati ini.. walau ramai teman yang lain hadir silih berganti namun kekuatan sayang saya pada kalian berdua tetap utuh hingga kini.. NOKHTAH!! ( to dia.. adakah kata-kata saya yang panjang berjela dalam email buat awak mengung kini??.. otak awak tak fokus??.. awak runsing??.. apa yang awak alami sebebarnya ya???.. apa pon kemaafan jua saya mohon..)

Awak.. ya, saya tahu awak marahkan saya! benar bukan?.. kalaulah awak berada dikondisi saya.. pasti awak lebih mengerti bagaimana apa yang saya rasa.. yang saat ini saya alami?.. bagaimana saya mahu mula bercerita ya?.. seperti biasa saya bukanlah pengarang cerita yang baik.. selalu saja ayat-ayatnya berterabur untuk menyampaikan sesuatu maksud atau apa yang tersirat.. terlalu penuh dengan lawak jenaka dalam berbicara??.. saya tak pandai seperti awak, seperti dia.. atau seperti sesiapa saja yang pernah hadir dalam hidup saya, mengetuk pintu hati saya, kemudian pergi tinggalkan saya seorang diri.. buat saya karam sendiri.. mahukah saya ceritakan kisah silam?? argghh!! telah lama saya matikan dalam kamus hidup saya! bagaimana saya berdepan dengan betapa kejamnya sifat manusia yang langsung tak punya hati dan perasaan... sakit!!.. hingga kadang akal waras saya tidak dapat berfungsi mahu terus saja menamatkan hidup ini.. jahil sungguhnya saya tika itu.. kini, awak dan dialah sumber kekuatan saya.. percayakah??.. terpulang.. berderaikah airmata awak?.. maafkan saya.. pasti awak tersenyum.. mudahnya saya meminta maaf kan?.. begitu juga dengan kata InsyaAllah.. hingga terbuat saya telah meletakkan harapan pada awak!.. ya, harus kata apa yang perlu lagi saya lontarkan untuk menoktahkan ayat?.. ikutkan hati ini mahu buat apa yang tersuara.. tapi, kita tetap kena terima ketentuan takdir Ilahi.. kita hanya mampu merancang.. namun, perancangan Allah lebih sempurna.. tentu awak tahukan tentang ini?..

Awak, bagaimana bisa saya bermain-main dengan kata-kata dilaman indah gubahan awak?.. bila membaca apa yang tertulis itu adalah suara hati awak! rentetan kisah awak?.. bisakah saya bergurau dengan kata-kata sedangkan pena itu turut sama buat saya larut?.. jiwa awak telah bersatu dengan jiwa saya!.. saya tak mungkin jadi seperti mereka yang duduk berhampiran dengan awak.. boleh memberikan kata-kata semangat.. apa perlu saya letakkan?? gurauan??.. sedangkan saya juga mahukan kekuatan semangat dari awak untuk saya pinjam!.. saya seperti awak.. tidak juga kuat!! saya serabut, tidak pintar dan sering digelar katak bawah tempurung??... luarannya saja orang melihat hidup saya bahagia konon berharta.. tanpa ada kusut fikiran?.. tanpa ada masalah dalaman??.. seperti awak, saya juga mahu ikut berundur sekejap dari dunia maya.. sebab itu saya benarkan hati saya merasa pedih, sedih, pilu, sakit membiarkan awak pergi lagi.. untuk awak cari penawar mungkin?.. atau kembali membina keyakinan?.. tiada penawar yang mampu mengubat luka melainkan penawar itu datang dari kemahuan diri kita sendiri..

Andai, diletakkan seribu bala tentera pun untuk menahan diri kita dari kuasa jahat, tapi kalau kita sendiri yang tidak ada usaha mahu melawan, seribu bala tentera pon tidak mampu untuk menyokong kita.. benar bukan?.. sudah berputus asa kah?.. arghh, bisakah saya ajarkan ini pada awak? sedangkan saya tahu.. awak telah tahu tentang itu.. kalaulah awak dan dia faham kata-kata yang saya pernah tarikan sebelum ini.. dan, kalaulah awak dan dia ziarah saya disini.. ya! disinilah suara hati saya!!.. rahsia sulit separuh apa yang terpendam dalam jiwa saya untuk saya kongsi bersama dengan awak dan dia... benar.. blog ini saya create untuk kalian berdua sebenarnya!.. saya tahu andai tiba saya hilang lenyap.. mungkin jasad ini telah dikambus bumi.. kalian mungkin atau pasti tercari saya?.. seperti saya tercari2 kalian berdua.. atau mungkin tidak sekalipun?.. sebab itu blog ini saya tutup komen! saya nak kalian berdua dan semua yang hadir membaca terus dan fokus pada apa kisah yang terlakar disini.. mungkin boleh dijadikan tanda nesan saya?.. seperti awak juga saya berfikiran apa yang awak fikirkan.. saya bukan seperti penari maya yang suka mencuit rasa hati orang, kemudian tinggalkan jauh dengan seribu tanda tanya?.. mungkin mereka megah dengan berbuat begitu?.. atau selesa dengan cara itu.. ini saya! sekali saya dah sentuh jiwa orang itu.. tetap selamanya jiwa saya akan tersentuh.. tetap selamanya mahu berdamping bersama!.. biar pada hakikatnya jiwa kita jauh.. terlalu jauh.. namun, ikatan sayang ini kuat mengikat kita. Bukankah Allah itu Maha Melihat dan Maha Mengetahui??.. tidakkah awak dan dia dapat rasa apa yang saya rasai?.. pasti merasa bukan?.. benar, jiwa saya benar tenang kini.. bila saya telah kembali pada DIA.. mengadu segala hal pada DIA.. nah, apa yang selama ini saya tadahkan padaNya.. DIA pertunjukkan pada saya dalam hati yang tenang saya menerimanya.. walau saya ini tidaklah sehebat mana.. tentu juga tidak sehebat awak.. dan tentu juga tidak sehebat dia.. peningkah awak membacanya?? maafkan saya serabutkan otak awak dengan tarian ayat-ayat saya ini..

Awak.. seperti yang pernah saya beritahu.. jangan tipu saya! jangan mainkan perasaan saya! jangan ambil kesempatan atas kelemahan saya!.. saya tahu.. kalian berdua tidak begitu bukan??.. tersinggungkah dengan kata-kata ini? maafkan saya.. abaikan saja kata-kata saya ini.. sebenarnya ketika ini otak saya serabut dan terlalu gelisah.. serasa mahu dibelah tubuh ini.. sebelah pada awak.. sebelah pada dia.. (itu kalau benar-benar dia sedang diulit derita tika ini..).. mahu sentiasa ada dekat dengan kalian.. benar! tapi, manakan saya mungkin.. dan saya hanya mampu memberi janji dan janji.. yang kadang membuatkan awak juga bosan dengan saya??.. maafkan saya ya?

Ya Allah, sebenarnya tidak mahu memikir benda yang bukan2.. sakitnya mencucuk dada saya.. saat ini saya tak mampu menahan airmata dari terus berlinang.. ya, saya banyak simpan sedih dalam hati.. kerana selalu suka simpan sedih dalam hatilah maka sesuka hati juga ada yang suka menyakiti hati ini tanpa mereka sedari.. teman rapat dunia nyata saya pernah berkata.. terlalu sukarnya menjadi saya?.. terlalu dikongkong? segalanya kena mendapat restu?.. sulit!!.. dan, mereka semua menyarankan agar saya cepat kawin! berakhirkah semuanya andai saya nokhtahkan dengan perkahwinan?.. sedangkan terlalu banyak kisah perit dalam perkahwinan disuakan pada saya?.. love story.. adakah cinta sejati dalam zaman sains teknologi ini?.. kalaulah benar ada.. dimanakah dia itu untuk saya?.. saya mahu meminjam bahu dia untuk saya melepas segala lelah yang penuh sesak didada.. memeluk erat tubuhnya agar segala semua resah saya terhapus.. saya mahu sehidup semati dengannya.. biarpun dia miskin tak berharta.. arghh, apa yang saya bebelkan ini?.. abaikan saja..

Awak, saya sedih... selama saya mengenali dunia maya ini... telah banyak saya jumpa LA USURPADORA lakonan watak manusia.. kadang saya sudah give up! bukankah rentak kita serasi?.. pastikan awak rasa apa yang saya rasa?.. seperti apa yang saya rasa.. turut apa yang awak rasai.. bagaimana hendak saja perjelaskan?.. sungguh berbelit!.. arghh, saya buntu lagi!.. abaikan lagi..

Awak, bukan saya tidak mahu bersama awak.. bukan saya tidak mahu memahami kondisi awak.. saya cuba.. hari2 saya cuba jelmakan diri didepan awak.. cuba untuk bermain bersama awak.. walau ketika itu saatnya begitu sukar buat saya.. tidakkah awak nampak kehadiran saya? tidakkah awak rasa saya tetap ada untuk awak?.. seperti yang pernah saya katakan.. saya tak pandai meminta.. apa yang diberi itu yang saya terima.. ya, itu saya.. mudah bukan menjadi saya??.. biar ada mereka berkata terlalu sukarnya menjadi saya.. awak, please maafkan saya ya?.. selalu tidak sempurna menjadi sahabat yang baik.. terima kasih atas warkah itu..

Seperti biasa mata saya kembali pedih dan kepala saya berdenyut sakit bila menatap terlalu lama skrin komputer.. mohon beradu.. OUT!