"Renunglah sinar rembulan bila saat rindukan saya.. pasti wajah saya menjenguk hadir.. seindah sinar rembulan, seindah itulah cinta saya pada awak.. walaupun jauh untuk digapai, awak tetap indah dan menawan dalam hati saya.."

Photobucket


Tuesday, December 18, 2012

SEMUA ISI HATIKU




Kau katakan padaku
Betapa lelahnya dirimu menghadapi aku
Kau katakan padaku
Ingin kau mengakhiri semua ini

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaanku untukmu

Cubalah ‘tuk mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah ‘tuk merasakanku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaanku
Yang hanyalah teruntuk dirimu

Cubalah ‘tuk mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah ‘tuk merasa aku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Cubalah ‘tuk cubalah ‘tuk mengerti aku
Cubalah ‘tuk merasa aku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu
Semua isi hatimu..



Friday, September 14, 2012

RINDU KAMU



Rindu itu tiba datang menerpa ..
Entah.. tak tau mana harus ku cari wujud mu
Hilang..  tenggelam dalam ombak resah kebisuan
Aku cuba belajar menghapus bayangnya..
Sedaya upaya ku buang jauh dalam igauan impian
Kerna kasih ku bertepuk sebelah…

Kala sunyi berlagu sepi..
Wajah itu yang telah cuba ku sembunyikan..
Datang dekat menerjah pantas
Bergetar nafasku menghembus
Seakan kuat kuasa magnet darinya menarik
Mengimbau kembali detik-detik itu
Saat mula pandangan mataku menerpa potretnya
Terpaku terpahat mencambah benih cinta rahsia
Terlalu sangat istimewa dia buat ku..

Ya Tuhan..
Sukar untuk aku menghapus wajah itu..
Senyuman dia.. semanis madu
Lirikan matanya.. menggoda jiwa
Tiap lenggok bicaranya… melantun ceria
Sentiasa aku dibuai keterujaan…
Dia memang yang terhebat..
Maafkan aku..
Hingga kini sukar ku hapus lumatkan wajah kamu..


Aku masih terus cuba melupakan mu..
Perlahan.. ku tahan diri dari terus sering  menatapmu
Perlahan.. ku buang semua cipta yang indah tentang kamu
Perlahan.. ku tidak bermimpi lagi tentang kamu..
Perlahan.. ku ingatkan diri berpijak didunia nyata..
Biar perih rasa yang terbeban ini
Diam tenggelam karam..
Agar ia tak bisa hancurkan diriku..
Bangkitkan semula jiwa dan jasadku
Terus berdiri kukuh melangkah tegap
Mengapai impian anganan yang sering ku idam
Berkat doa restu bonda..
Biar nanti kamu tak bisa disisi…

Dalam serangkai doa..
Mengharapkan kamu selalu berbahagia disana
Sebagaimana yang kamu sering impikan
Pasti.. menanti kelahiran cahaya mata??..
Buah hati tercinta..

Saat ini… benar.. aku rindu dia..



AZWA SAFWA


Friday, September 07, 2012

cerita aku...




Tanggal 17hb.Ogos 2012 bulan lepas aku resign dari kerja kat Hospital Serdang.. first time dalam hidup aku membuat keputusan bijak (hehe) atas kehendak diri aku!.. pstt dulu aku segan ngan arwah abah pasal kerja cam tak menentu.. sebab tuh aku nak tunjuk kat arwah abah aku pon bleh duk dalam jawatan kerajaan.. walau jadi Pembantu Perawatan Kesihatan jer.. tak kisah arr.. janji kojer kerajaan..






Wahh rasa aman dan bebas dari sangkar u know.. walau ramai pengkritik bebas yang tak puas hati atas tindakan aku.. kata-kata mereka bagai meracun hati dan fikiran aku.. tapi nak buat macam mana kan??.. bila hati dan jiwaku  tidak betah lagi berada disitu.. maka jalan yang terbaik harus aku perbuat dan tak mengganggu bebanan emosi aku  yang memang selalu serabut adalah RESIGN!..  alasannya.. yang aku bg kat penyelia aku..  aku dapat kerja lain dan mahu terus majukan biznis peninggalan arwah abah.. oh ya??.. sambil garu2 dagu yang makin comei.. hehe.. sebenarnya dalam perancangan otak aku nih banyak dah pelan tindakan yang nak aku lakukan.. cumanya.. MODAL jer blum cukup lagi... tak pa na.. sabarr... teruskan berSNE kamu itu.. Alhamdulillah pendapatan semakin lumayan kini... senyum sampai kat telinga.. sambil jeling mak yang kat bangku malas duk tgk forum perdana.. psstt aku mau mak bangga ngan aku tau cam anak2 dia yang lain.. tak pe mak doakan anak mu ini terus berjaya dan kaya raya dalam SNE.. aminn






Story tentang SNE.. Alhamdulillah.. syukur nikmat... income aku tiap bulan selalu masyuk.. ini juga salah satu penyebab mengapa aku begitu drastik berhenti kerja.. tak menang tangan weh aku nak handle.. kojer spital lagi.. jaga downline lagi.. kerja rumahtangga apa tah lagi.. cam arr aku nih ada laki kan??.. laki???.. abaikan.. hahaha..  memang bleh somput nafas den nih haa.. now.. den senang2.. happy2.. terbang bebas bagi burung dilangit... hehehe





Apa pon aku tetap nak ucapkan jutaan terima kasih kepada ADIRA coz tanpa dia produk yang selama ini kurang dikenali.. yang aku duk sebuk2 gebeng2 loby2 kat sanak saudara,  kawan karib.. medang wat muka tempe ayu cunn.. akhirnya sudah terkenal serata negara... sampai orang Brunei dan Singapore pon calling aku camne nak dapatkan dua produk ajaib lagi hebat tuh.. hehee.. Alhamdulillah rezeki dari Allah... 

Oklah.. nak out dah!.. jumpa lagi.. daa..

Saturday, August 25, 2012

SALJI HAYALAN MIMPI





Salji yang turun..
Tak terucap dengan kata-kata
Hanya mengukir senyum
Menikmati indah musim dingin
Tiupan angin berlagu sepoi
Menampar tiap wajah tubuh
Terleka dalam keasyikan…

Saat merasa salji turun..
Disana dia melambai goda
Hadiah sebuah sebaris senyum
Dengan mendepang kedua tangan
Pinta diri berlari mendakapnya…

Saat salji turun lebat..
Pantas diri laju mahu dekat pada dia
Tanpa sedar kaki tersadung
Jatuh terduduk di lantai ais
Basah diri diselaputi salju dingin
Dan pantas tersedar dari lena
Rupa hanya hayalan mimpi …
 
 
AZWA SAFWA
 
 

Monday, May 28, 2012

WELCOME BACK..


Holaa... hmmm lama rasanya aku tak mengayat dalam umah gelap aku nih kan?.. banyak sangat peristiwa pahit, sedih, duka, suka yang aku alami membataskan aku untuk mengayat gedik al manje gitew kat si nih... dan sebetulnya jiwa aku kacau lagi mengacaukan... otak aku BLURR.. gelap, malap, pahit, lesu, TUMPUL AKAL nak merapu kerepek...  mesti korang cakap aku nih tak habis2 ngan problem kanz?.. atenya nak wat camne kanz.. bukankah tiap ujian yang Allah datangkan buat hambanya untuk menguji setakat mana tahap keimanan hambanya itu dalam menanganinya... Allah tidak akan membebani hambanya dengan ujian melainkan dengan kesanggupan hambanya.. errkkk betul dak ayat aku nih??.. hentam aje la labu kanz?.. yg penting aku paham.. kome tak paham buat2 arr paham ok?.. hehe.. dan sebetul2nya lagi aku rindu windu bangat ngan umah gelap aku nih... so, aku come back buat korang yg slalu skodeng itew... maka jamahlah juadah kerepek merepek al mengayat gedikz aku ni haa... ^_-




Siang tadi sempat gak aku singgah library pinjam 2 buah novel al cinta cintan masyuk nih haa... mesti nyampah kanz?.. time ngular kat area tingkat 3 sambil skodeng dokter2 ensem kat laluan berdekatan.. well aku tetap sama tak berubah! nakal dan manje gitew.. al gatal gedikz pon ade.. tp ala malu meow meoww uu... auwww... nyamfah i kanz!... hehe.. hmmm.. lama gak rasanya aku dah tak mentelaah buku novel nih sejak duk perah keringat makin naik size lemak badan aku kat Hospital nih.. asyik duk kojer.. makan.. kojer...  makan.. tapi dak juga kaya2... poket jer hari makin tipiss.. pasal lebih makan dari kojer... ngeee...  ^_^



Wokeh... gue mau chow dulu... ada free time gue come back mengayat gedikz dalam ini umah gelap!... PEACE LOVE!! astalavista babe... daa... ^_-

Monday, May 21, 2012

UNTUKMU SAYANG



Keindahan pelangi adalah
Keindahan wajahmu sayang
Yang sering bermain di mata
Hatiku ini

Keharuman bunga kasihku
Hanyalah untukmu sayang
Bagaikan pantai dan lautan
Takkan terpisah

Kasih sayangku ini
Hanyalah untukmu
Kutelah berjanji
Kaulah yang satu
Dalam hatiku ini
Untuk selamanya
Oh sayang
Oh.. Oh..





Untukmu sayang...

MY LOVE


An empty street, an empty house
A hole inside my heart
I'm all alone, the rooms are getting smaller.
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my love
.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again... my love.

I try to read, I go to work
I'm laughing with my friends
But I can't stop to keep myself from thinking. (oh no)
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again...

To hold you in my arms
To promise you my love
To tell you from the heart
You're all I'm thinking of

Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take its there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again... my love.

Say it in a prayer (my sweet love)
Dreams will take it there
Where the skies are blue (woah yeah), to see you once again my love. (oh my love)
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again.... My Love.

Sunday, April 08, 2012

Puisi: Kerna Ku Mahu By Hirne Saris


Aku berharap...
Malam ini akan jadi azimat
Buat dirinya yang lemah dan parah
Kembalikan jiwa terhebat
Biar seperti selalu
Seperti dulu

Aku berharap....
Walau berbadai ujian membelah raganya
Bibir itu masih tersenyum
Hati itu tetap bertahan
Bagai tiada apa bisa robah
Paksi diri tenang
Setenang kasih sayangnya
Mengalir disungai bermuara cinta
Dia percaya... dia pemenang
Segala

Aku berharap...
Tangan ini bisa sampai memeluknya
Meredakan gundah keluh kesah
Menggantikan semua derita
Menjadi tawa nan bahagia
Lalu mendodoikan gurindam
Sunnah orang berjuang
Tidak pernah kalah menyerah
Sesakit mana hati terdera
Jangan pernah rela
Untuk menangisi sengsara

Namun...
Aku hanyalah pari-pari jiwa
Tidak berdaya melaksana magis nyata
Terkadar membina kata-kata
Semangat terjadi keramat
Bermenterakan ayat-ayat cinta
Dari rasa jujur yang terluhur
Meminta permohonan ehsanNya
Titiskan penawar dari syurga
Biar saat bangunnya dari lena
Dia terlupa pemilik mimpi lara
Pernah buat dia kecewa
Berduka

Tuhan...
Aku tidak pernah mahu dia berubah
Tidak juga mahu dia lelah
Andai tak mampu dipikul beban cinta
Aku rela mengganti sentiasa luka
Asal dia masih mampu
Menatap langit malam
Dan menawan siang
Sepenuh kasih sayang
Hari dimana dia bisa tenang
Tersenyum riang
Pulang kepangkuan tersayang
Tanpa bimbang
Tanpa rasa....
Kehilangan


Sunday, April 01, 2012

Dengarkanlah - Sheila Majid



Oooo ..
Berkerdipan
Bintang di langit malam meneman bulan
Mengasyikan memadu asmara di sebalik awan

Oh bulan
Ku ingin berterus terang
Meluahkan perasaan

Angin lalu
Meniup menghembus membisik namamu
Menemankan senyuman menawan dibuai khayalan
Bahagia itu yang aku inginkan
Milik kita selamanya

Dengarkanlah laguku
Kuciptakan untukmu
Menghargai dirimu di sisiku

Dengarkanlah laguku
Kunyanyikan untukmu
Buat sekian lama
Hanyalah dikau di hatiku
Oh….

Oo ..Percaya dengan
Segala yang kujanjikan
Hidup bersama
Seperti bulan dan bintang
Ooo..


Dengarkanlah..

Saturday, March 24, 2012

AMPUNI AKU YA ALLAH...




YaAllah...
aku memohon keampunan daripadaMu...
memohon ampun daripada dosa-dosa yang telah
aku lakukan samaada dalam sedar ataupun tidak...
aku telah menganiaya diriku sendiri...
malah lebih mementingkan hawa nafsu daripadaMu...
aku lalai yaAllah....
aku lupa untuk mengigatiMu walau untuk seketika...
aku banyak bergelak ketawa bersama kawan-kawan...
malah jarang sekali untuk aku mengigati mati...
sedangkan aku tahu bahawa mati itu mendekatkan diriku padaMu...

HambaMu ini menyombongkan diri terhadapMu
dengan pelbagai bentuk kemegahan,
padahal Engkaulah yang melindungi aku
ditempat tidurku,
Engkaulah yang menciptakanku..
namun yang dibesarkan adalah selainMu.
Engkau yang memberi rezeki
namun selainMu disyukuri.

KebaikkanMu sentiasa turun kepadaku,
tetapi kejahatan ku yang naik kepadaMu.
Engkau mencintaiku dengan
memberikanku nikmat-nikmatMu,
sedangkanku tahu Engkau tidak memerlukanku...

aku selalu memancing kemurkaanMu
dengan pelbagai kemaksiatan,
padalah aku adalah yang
paling perlu kepadaMu..
aku sedar sesiapa yang datang kepadaMu
maka dia akan Engkau jemput darikejauhan,
Sesiapa yang berpaling dariMu,
Engkau akan memanggilnya dari kejauhan...

Aku sedar jikaku meninggalkan sesuatu demi Mu,
akan Engkau berikan kepadaku lebih dari cukup.
sesiapa yang mengiginkan keredaanMu,
Engkau pun mengiginkan apa yang diinginkannya.
Jikaku bertindak dengan bergantung
pada daya dan kekuatanMu,
maka aku yakin Engkau akan lunakkan besi bagiku,

Jika ku tidak bertaubat kepadaMu,
maka Engkau akan bertindak sebagai Doktor ku,
akan Engkau berikanku cobaan
dengan berbagai musibah untuk membersihkan diriku
dari berbagai aib...

YaAllah...
ku tahu kasih sayangMu mendahului murkaMu..
Sifat penyantunMu mendahului
keputusanMu menjatuhkan hukuman.
Pemberian maafMu lebih mendahului siksaanMu.
Engkau lebih pengasih kepada hamba-hambaMu
daripada kasih sayang ibu terhadap anaknya..
Ampunilah dosa-dosa hambamu ini...

Sunday, March 18, 2012

KARENA HATI BICARA : Oki & Andy




Mengharungi samudera mahligai nan suci
penuh gelombang silih berganti
semua adalah ujian penguat cinta
bila hati bicara


Terkadang tak perlu terucap kata-kata
untuk selami dalamnya hatimu
susah senangmu jadi bagian hidupku
karena hati bicara


Tatap manja matamu kisahkan berjuta cerita
hadirmu di hidupku memberikan berjuta makna
karunia Illahi mempersatukan dua hati
ku rasa yang kau rasa karena hati bicara


Ku rasa yang kau rasa karena hati bicara...

MELUKIS PELANGI



Bila...
Langit biru yang pernah kau renung
Bertukar menjadi serak-serak jingga

Sedarilah,
Biarpun waktu berubah menjadi tahun demi tahun
Aku masih mahu langit kita menjadi kanvas cinta
Adakala seputih warna awan
Biar segar dan bugar
Adakala segelap dilangit hujan
Atau terik mentari membakar
Atau menderang sesinar bulan dan bintang
Kau masih diingatan

Aku mahu kau melihat pelangi
Walau hilang satu warna hidupmu
Masih ada warna-warna lain menyinari
Dan warna itu pasti menemani
Mengganti harapan yang sirna dalam mimpi
Berpeganglah pada paksi cinta yang kau cintai
Pasti apa jua warna yang kau miliki
Pasti terangi hati
Terangi mimpi

Peluklah cintamu ini
Berikanlah warna-warna yang kau impi
Biar bernafas dengan bugarnya kasih
Kan kau jadikan degupnya sebagai mentera
Untuk ku bawa hingga pelusuk benua
Agar esok bila langkahku mulai lelah
Cintamu masih mampu membangunkan semula
Semangat jiwaku yang pernah rebah
Melukiskan semula kanvas kehidupan dengan pesona
Untuk ku warnakan dengan seribu kata pujangga
Ilham dari jiwa

Demi kita
Demi cinta
Demi bahagia
Sesempurna takdirNya



*****

Dia mencari aku
Dari tujuh lapisan warna pelangi
Membawa hingga terbenam mentari
Dari titis-titisnya embun
Hingga munculnya rembulan
Bau harapan menusuk hidu
Segar bugar dan nyaman dalam kesepian....

*****

Pelangi di hatiku terlukis dgn indah,
Kerna adanya kamu di sisi ku menemani..

*****

Lukisan hatimu seindah pelangi tercipta..
terpesona aku dgn citra warna cintamu...

*****

Anganku pelangi yg cukup indah..
dgn 7 warna pengubat sepi..
ingin bersama mu memadu kasih..
di kelilingi bintang yg memancar berkilauan..
namun bila ku sedar ianya hanya anganku..
lantas bercucuran air mata menitis sayunya hati...

Tuesday, March 13, 2012

DEWA ARJUNA HATI



Kau... yang telah mencuri hatiku
mencuit hatiku yang terbeku
melarik pandanganku menjengah menatap
dalam debar jantungku bergetar hebat
alunan kalam mu mengusik jiwa
teruja aku dalam keinsafan..

Kau... yang membuka ruang tanpa sedar
membongkar yang sulit tentangku
hijap yang selama ini ku tak pernah jangka
punya keajaiban terkadang ku keliru
mana satu kah watak ada pada ku
nyata semua adalah dalam diri ku
semua tersimpul rapi bersatu
bagaikan ratu puteri srikandi
cantik rupawan tak terperi
tercuit gelihati hati dalam diri
rasa bangga menyelinap masuk
Istifar aku berulang kali..

Sayang... kau jauh disitu
datang bagai penghibur dalam lamunanku
pujuk rawan hatiku tatkala terasa sepi tanpa apa
terbuat aku larik ukir senyuman tertahan
berbicara sendiri pada bebayang yang ku pandang
ketawa bahagia menghapus derita
usir rasa sakit yang menghentam dada
lembut.. punya penuh kuasa sakti menyembuh
segalanya ku suka dengan semua apa yang kau ada...

Aku.. hanya bisa melihat bayanganmu disana
hanya dapat merasa tiap gerak sentuhan
tapi nyata amat mengasyikan
terlena nyaman dalam dakapan bahagia
kadang tercuit dikit cemburu hati
pantas dikesan dalam rahsia
adil mu bahagi saksama rasa
diam duduk dalam mahligai hati
takhta kerajaan diri
rasa kemas menembus sukma...


Dewa Arjuna Hati dinda...
ku tahu jodoh dan maut itu ketentuan Ilahi
rasa yang kuat ini tetap tidak dapat menandingi
rasa cintaku pada yang Maha Pencipta, Maha Agung..
ku tetap redha andai kasih ini tidak ternokhtah
jalinan cinta tidak diangkat ijab dan qabul
kerana yang sulit dan tersurat itu tetap datang dariNya
pasti tersembunyi hikmah berlian yang berharga
biarkan rahsia ikatan ini kekal diam tertanam
hingga sampai ujung nafas nyawa terakhir
ini sumpah janji kita bersama..

Aku pakaikan pakaian tarian srikandi cinta
buat penyembuh pengubat jiwa-jiwa nan lara
rawat asukan halus racun yang membunuh
pandu aku bersama rentak gemalai gendang silat
bersaksi Kalimah Ya Rabb dan Rasul...

Tinta rasa : Mawar Cinta @ AS

KELEBIHAN SURAH AL-QURAN


۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
... ۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.
Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, dikatakan juga:-
۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je...
۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga.
۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah.
۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang.
۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke....Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke.
۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.
۞ Syaitan kata, 'JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG.

Friday, March 09, 2012

AL - FATIHAH BUAT ARWAH ABAH



Ya Allah, ampunilah dosa-dosanya, kasihanilah ia, lindungilah ia dan maafkanlah ia, muliakanlah tempat kembalinya, lapangkanlah kuburnya, bersihkanlah ia dengan air, salju dan air yang sejuk. bersihkanlah ia dari kesalahan, sebagaimana Engkau telah membersihkan pakaian putih dari kekotoran.. masukkanlah ia kedalam syurgaMu dan lindungilah ia dari siksa kubur dan siksa api neraka..

Ya Allah tetapkanlah hati kami agar redha dengan pemergian ia dan perteguhkanlah iman kami agar terus sabar dan kuat atas tiap ujian dariMu.. sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui, Maha Pengasih dan Maha Penyayang.. Amin Ya Rabbal Alamin..

AL-FATIHAH..

:: 20.02.2012 dalam kenangan... ::

Sunday, February 26, 2012

CINTA Laksamana Sunan



Selama mana.. harus ku mencari
Igauan ini.. ku gagahi...
Ingin berjumpa.. sayang kau tiada
Hati jiwa.. rasa cinta.. seorang lelaki

Lemas meronta, menggoncang lara
Menangis aku sendiri
Jangan ditanya, engkau pun tahu
mengapakah bersembunyi

Kau.. jelmalah engkau
Beraksi rindu
Mimpi-mimpiku

Malam.. di gerbang luka
Menggarap cinta
Suratan resah

Malam..di gerbang luka
Menggarap cinta
Suratan resah

Bulan.. bukannya bintang
Siang.. hilanglah malam
Gundah... bila kau hilang
Resah.. hilang kau datang

Jika kau tiba,
Jelanglah sinar
malamku yang kesepian
Moga hangatnya,
rasa asmara,
kasih hulurkan cintamu

Nilam.. juga permata
Nilai.. bukannya intan
Sayang.. bila kau datang
Senyum.. hilanglah duka


Wahai awan, angin.. seluruh alam semesta..
Hembuskan tiupan bayu laut segera ..
Sampaikan salam rindu dendam hamba
buat Sang Pencinta Agung.. Sunan
terasa mahu kiranya..
ingin sekali hamba temui dia..
biar dalam mimpi fantasi alam imaginasi hamba..
benarkan.. bawakan dia pada hamba..

Laksamana Sunan..
kehebatan CINTA AGUNG tuan tebarkan..
buat hati hamba bergetar teruja hebat
memuja tuan dalam tiap helaian kalam diselongkar
menanti tiap detik berakhir lagenda,
bagaikan mencarik gundah meraba maya
melarik semua rasa rindu, mengusik seluruh jiwa
merungkai tiap segala kisah tentang tuan..

Saifudin..
Hati wanita hamba meruntun syahdu..
berlinang mengalir hangat perlahan
saat akhiran kisah ternoktah!
Tersentuh hamba pada cinta yang terkorban
pada Ratna Sang Ratu isteri tercinta..
pada Haryani Bagaikan Puteri tak sempat kau nikahi..
kembali tuan pada Yang Maha Pencipta..
Hilang...

Laksamana Sunan, ku alunkan puisi ini buat tuan..

Renungan buat aku...


Surah ad-Dhuha adalah penawar bagi mereka yang merasakan diri mereka disisih, ditinggalkan dan dibenci. Surah ini diturunkan sebagai menolak kata-kata musyrikin kepada Nabi Muhammad SAW bahawa Allah SWT telah membenci dan meninggalkan baginda SAW.

Allah SWT dengan bahasa lembut menyejukkan jiwa Nabi SAW, bahawa Dia tidak tinggal dan bencikan Nabi SAW. Bagi mereka yang merasakan diri disisihkan manusia, hakikatnya,Allah tidak biarkan mereka kesepian. Dia sentiasa bersama, lalu, Dia pujuk jiwa yang disisihkan itu dengan jaminan bahawa hari esok adalah cerah dan lebih baik dari hari ini.

Ad-Dhuha pengubat jiwa manusia yang resah dan memberikan kehidupan yang lebih baik jika diamalkan selalu.

Terjemahan:
[1] Demi waktu dhuha,
[2] Dan malam apabila ia sunyi-sepi -
[3] (Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik).
[4] Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.
[5] Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda – berpuas hati.
[6] Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan?
[7] Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu – Al-Quran)?
[8] Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan?
[9] Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya,
[10] Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik;
[11] Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.

Saturday, February 25, 2012

From : Makcik Bulan




Beb...
Bertahanlah.
Aku tau aku tak mampu hapuskan rasa sakit hatimu tika ini,
Apatah lagi memadam semua kesedihan itu.
Tidak juga membalikkan kembali semua momen yang telah lalu
Tika ini aku juga takkan mungkin mengeringkan air matamu...
Dan aku cuma mahu...
Kau terus bertahan
Untuk hidup.
Bertahan...
Untuk meneruskan hidup.
Bertahan dengan kesabaran
Dan redha akan kepergian

Beb...
Bertahan.
Dengan kekuatan
Walaupun ianya adalah sisa semalam
Simpankan untuk esok.
Untuk hari kau harus bangun
Dihari...
Aku akan paksa kau bangun
Hari aku akan paksa kau berdiri
Berjalan semula dan berlari
Malah terbang sana dan sini
Terbang mencari duniawi
Menuju syurgawi

Beb...
Aku tidak mungkin ada didepanmu
Tika ini
Tapi aku tetap ada dibelakangmu
Tiap waktu
Bagai bayang-bayang itu
Tenanglah... tabah.
Sabarlah.... redha.
Benarkan dia pergi ke alam hakiki
Relakan lelapnya temui mimpi azali
Kembali pada Yang Maha Mencintai
Dalam pelukan rindu
Kekasih Yang Satu

Puisi Bertahan Untuk Esok By Hirne Saris

Saturday, February 18, 2012

tinta terpanah...



Awak....
Bertahanlah dengan kekuatan awak sendiri sebab awak tak perlukan orang lain untuk membentuk kekuatan baru. Pada saya awak tetap bagaikan bayu. Yang tak akan terkalah dari apa-apa halangan. Yang tak akan goyah dengan ujian. Andai kekecewaan itu datang, anggaplah Tuhan itu sayang. Dan nanti akan diberikan ganjaran yang lebih baik dari sebelumnya. Akan digantikan yang pergi dengan yang lebih... baik lagi.

Janganlah kerana seseorang, seluruh hidup awak mati untuknya.
Janganlah kerna sesuatu, seluruh jiwa awak binasa kerananya.
Awak masih ada orang lain yang perlu awak fikirkan.
Yang penting, awak masih ada DIA yang sentiasa ada untuk membantu... mendengar dan memahami segala situasi yang awak hadapi. Kalaupun sendiri itu sepi, jadikanlah sepi itu irama yang sunyi untuk menenangkan diri dari keributan manusia. Kerana kita adalah manusia yang tersendiri. Yang mampu menciptakan kehebatan untuk berbahagia atau membiarkan situasi menjadi sebaliknya.

Dihari kita menangis...
Apakah kita bisa mengurangkan segala beban yang menanggung? Tidak... ianya cuma merehatkan jiwa untuk merasa lega seketika. Tapi dihari kita menangis dan ada teman yang ingin sama menangisi apa yang kita hadapi, maka syukurilah bahawa awak telah kaya dengan kehadiran mereka. Dan saya.. selalu mengharapkan kebahagiaan itu kepunyaan awak jua disuatu waktu yang telah ditentukan. Asalkan awak percaya.... awak akan nikmati segala nikmat itu apabila tiba masanya.

Adakah saya berkata-kata untuk menyedapkan rasa?
Tidak....

Saya pernah merasa hidup dalam sia-sia. Saya pernah menangisi apa yang terjadi hingga saya harus mengorbankan rasa ini demi kehendak dan kepentingan orang lain tanpa mereka memikirkan segala impian dan kesukaan saya. Saya pernah "mati" hati kerana terlalu mendalami kesedihan, hingga kecewa yang dirasa tak dapat membujuk hati ini untuk kembali semula kepada bahagia. Hari-hari yang saya alami tidak pernah punya sinar untuk tersenyum semula. Hari-hari yang saya miliki hanya ada diri saya sendiri walaupun disisi saya, sekeliling adalah warna ceria. Hakikatnya saya didera dan dipenjara dalam emosi yang sengsara sedang sebenarnya saya bebas dan berkuasa atas jiwa saya. Bebas untuk menikmati bahagia dan tersenyum ceria. Bebas untuk bersuara dan menjadi siapa diri saya. Bebas untuk berfikir tanpa memikirkan rasa orang lain. Bebas dari setiap tindakan dan perilaku hingga harus menjadi manusia yang sering dihantui sesuatu. Juga bebas bernafas atas jalan takdir dan karmaNya. Paling penting, saya bebas membuat keputusan atas tindakan saya. Saya tidak perlukan komen atau pandangan orang lain tentang apa yang saya lakukan. Tidak perlu ada yang cuba mengaturkannya. Sama ada saya salah, saya berdosa atau mungkin saya benar dan berpahala biarlah ketentuannya saya dan DIA. Tak perlu ada sesiapa cuba menguasai saya.

Dan hari ini...
Biarpun saya masih diuji dan didera dengan dugaanNya, saya berjaya pergunakan jalan derita itu untuk diolah menjadi bahagia. Dihari saya harus menangisi semua yang terjadi, dihari yang sama juga saya perbaharui usaha dan nekad untuk melepasi sesuatu masalah itu dengan bijaksana. Biarpun masih berterusan, ia tidak pernah membuatkan saya harus kalah lagi seperti sebelumnya. Tidak ada manusia atau apa jua keadaan yang bisa merampas kekuatan saya untuk menangani hari depan. Tidak ada lagi kebimbangan. Tidak ada lagi awan sengsara yang menenggelamkan jiwa saya untuk dikuasai oleh sesiapa. Tidak ada lagi yang boleh bersuara kerana saya bukan lagi sesiapa.

Ya...
Dalam situasi begini, saya lebih senang jika ada yang membenci dan menjauhi. Malah tidak mendekati itu lebih baik dari merasa sakit hati. Dan mungkin kerana itu juga, saya lebih suka menyakiti agar ada yang membenci dan pergi jauh dari sini atas alasan saya tersendiri. Itu lebih baik dari saya terus dihina dan dicaci mengikut kata nista yang tak pernah memahami.

Awak pernah menelan semua cacian dan tuduhan orang lain?
Awak pernah diberi satu pilihan tanpa punya pilihan yang lain?
Awak pernah tidak dianggap biarpun selalu ada disitu?
Saat saya tidak mengenali apa-apa, rutin saya begitu. Malah menuruti itu adalah kebiasaan juga. Dan mungkin kerna itu jugalah akhirnya saya menjadi tegar untuk menjauh dari kebiasaan ini. Tidak ada gunanya bersama manusia yang tak sedar akan keujudan hati orang lain. Tidak ada gunanya meminta sesuatu sedangkan berbuat sesuatu juga dia tidak mampu. Tidak ada gunanya berkorban tapi dalam pada itu hanya saya saja yang terkorban. Sedang dunianya masih penuh sandiwara. Sedangkan kepura-puraan masih menjadi pakaian. Saya tak pandang lagi lakonan murahan seperti itu lagi. Biarkan mereka berpura menjadi orang baik. Biarkan.. asalkan mereka bahagia dan saya masih bahagia dengan cara saya.

Hari ini....
Disekeliling saya adalah keluarga.
Disekitar saya adalah teman-teman yang mengasihi saya.
Yang masih selalu mahu saya sedar keujudan mereka adalah kerna sentiasa mahu mendengar dan akan memandang saat saya muncul disitu. Mereka mahu saya selalu membangunkan diri dengan senyum dan senda. Yang mana... apabila saya bersuara, mereka mahu saya terus bersuara dan berjuang untuk layari kehidupan ini bukan sekadar bermimpi. Ya... walau terkadang saya adalah saya yang tak akan berubah atas prinsip, tapi saya seorang yang sentiasa menghargai akan waktu bersama. Dan saya percaya, sepertimana awak kenali saya... mereka jugak terlalu mengenali siapa saya lebih dari orang lain yang tidak tahu menilainya.

Apa yang awak mahukan agar sentiasa punya semangat untuk berjuang?
Jika mahu saya selalu memberikan kata-kata terbaik, nah saya sedang melakukannya untuk awak. Malah saya sentiasa melakukannya dalam setiap penulisan saya. Disetiap bait-bait itu ada terbaris kekuatan saya, keinginan saya dan harapan saya untuk menjadi manusia yang lebih baik dari semalam demi anak-anak, suami, ibu bapa saudara mara kedua belah keluarga, teman dan taulan. Dan saya mahu awak selalu menjadikan tauladan untuk awak lalui semua ini dengan tabah hati.

Berulangkali saya menulis... saya tak mahu awak menjadi seperti saya. Berjuang seperti saya... ataupun bertahan seperti saya. Juga jangan cuba bangkit semula seperti saya. Tapi cukup... awak tak akan putus asa setiap kali terluka, kecewa atau perih dengan duga, itu memadai buat saya untuk mengkagumi usaha dan ikhtiar awak menghadapi cobaan duniawi ini. Awak tak perlu mengikuti cara saya dalam menangani masalah duniawi ini. Tak perlu mencontohi kesombongan dan ketegaran saya membenci orang-orang yang cuba menjatuhkan saya.. cukup jika awak masih tahu untuk berjuang. Walaupun... itu cara awak.

Saya tak akan pertikaikan sama ada orang baik atau jahat awak ini. Saya juga tak mahu persoalkan orang alim atau kufur hati awak itu. Yang saya tahu... keikhlasan dan kejujuran sepanjang persahabatan telah membuatkan awak dekat disisi saya. Dan saya percaya, itu jugalah yang membuatkan awak terus dekat... dan dekat.. dekat untuk terus membaca blog ini. Ya, saya cuma menuntut kehidupan jujur untuk kita berada dekat disisiNya. Selebihnya sama ada kita orang baik atau orang jahat, Tuhan lebih tahu. Tuhan yang akan tentukan dimana watak kita kelak.

Awak tahu tak?
Mengapa saya selalu berpesan agar sentiasa tersenyum?
Mengapa saya sentiasa mahu semua orang gembira?
Mengapa saya rasa senang bila ada orang ketawa dan berjaya membuatkan saya ketawa?
Kerana seperti rama-rama didalam dada, sama seperti rama-rama terbang bebas diudara. Ia terbang bersama kecantikan yang indah. Ia terbang bersama dengan semangat yang megah. Ia terbang meninggalkan kelompok hitam yang kelam.

Tidakkah awak tahu...
Apabila saya berjaya membuatkan awak ketawa, hati saya gembira.
Dan awak juga membebaskan sepasang rama-rama dalam dada dari terkurung didunia kelamnya.

Owh! Jangan cuba berbuat ketawa ketika ini.
Kerana kata Sponge Bob; ketawa tanpa sebab musabab adalah petanda kotak ketawanya telah rosak! Ermmm... tapi saya rasa, bukan setakat kotak ketawa, mungkin kotak minda dan kotak rasa juga telah rosak sama. Uhuhu... jadi, jangan cuba ketawa seorang diri secara tiba-tiba - bahaya!

Hari ini saya adalah manusia realistik.
Sekali lagi, realistik! (bukan meterialistik oke)
Saya terima apa juga takdir kini. Dan saya biarkan segala yang lepas menjadi hiasan kenangan. Selebihnya memasang harapan untuk esok, lusa dan masa depan. Percayalah, saya sudah penat melayan kerenah manusia yang bermasalah dan cuba menimbulkan pelbagai masalah kepada saya. Saya... tak faham mengapa perasaan sakit hati itu masih menguasai manusia dari melihat orang lain hidup bahagia. Saya tak faham mengapa masih ada yang dengki melihat kita gembira dengan kegembiraan walaupun seketika. Adakah saya menuntut wang mereka? Adakah saya menuntut masa mereka? Adakah saya menuntut kehidupan mereka. We 're nothing!

Berusahalah... sebab kejayaan awak bukan kepunyaan orang lain kecuali awak juga. Namun... mereka berhak berkongsi kegembiraan untuk sama-sama meraikannya. Kita ada karmakan? Awak memberi, suatu hari nanti awak akan diberi. Awak pernah menerima, suatu waktu nanti orang lain pula menerimanya. Semuanya akan diberi oleh Allah dengan adil dan saksama. Maka.. jangan berhenti berbuat baik kepada sesiapa.

Well...
Jika awak memerlukan saya, awak tahu bagaimana mahu mencari saya. Awak tahu bagaimana mahu bercerita kepada saya dan awak tahu apa yang awak perlu lakukan apabila selalu tewas dalam kehidupan. Walaupun saya tahu awak bukan mahu bercerita tentang masalah tapi saya pasti awak mahu mencari sedikit sinar bahagia untuk keluarkan rama-rama dari dalam dada. Ya, saya sentiasa ada dan akan bersuara saat awak memerlukan suara itu untuk ketawa. Biar.... rama-rama itu terbang bebas diudara. Biar dia terbang dengan indahnya. Biar... dia menyerlahkan warnanya yang megah.

Hurm...
Saya mahu awak menjadi manusia yang bersemangat seperti dulu.
Saya mahu awak merasa ghairah untuk kehidupan walaupun kita sedia maklum bila-bila masa hidup ini akan terhenti buat selamanya. Kita dilahirkan sebagai pejuang saat berjuang untuk melihat dunia. Makanya, sesudah hidup haruslah bersemangat untuk terus hidup. Paling tidak, apabila kita mati.. kita tidak mati kerna putus asa. Tak gitu?

Awak berhak berbuat keputusan atas diri awak. Bukan saya penentunya.
Malah saya selalu membenarkan apa yang ingin awak kecapi dalam hayat awak, selebihnya hanya Tuhan yang menentukan apa jua kemampuan yang bisa awak capai. Jangan terlalu dengar cakap orang untuk menentukan apa yang awak mahu kerana akibatnya nanti cuma awak saja yang lalui. Sedangkan saat itu tidak punya siapa-siapa yang rela menanggung sama.

Semoga berbahagia hendaknya sentiasa
Dan senyumlah selalu agar rama-rama akan keluar berterbangan dari dunia kelamnya.

Terima Kasih,

Wassalam,

Hirne Saris
Sahabatmu

Sedutan Blog ~Rama-Rama Didalam Dada..

Thursday, February 16, 2012

Biar Sampai Ke Bintang - Asmidar



Biar mimpi mimpi kita
Jejak sampai ke bintang
Walau harus menggapai awan
Menongkah arus ini
Aku tak berundur dengan mudah
Tapi mimpi harus aku
Tiada gunung yg terlalu tinggi
Tiada lautan terlalu luas
Untuk mereka memisahkan kita
dari mimpi-mimpi kita ini
Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
untuk mebawa mimpi-mimpi kita

Saturday, February 11, 2012

FROM MAKCIK BULAN


Jika kamu yakin kamu adalah orang yang tepat dan layak untuknya, kamu harus bertahan untuk menunggu sehingga mampu memilikinya nanti... walaupun mungkin mengambil masa yang terlalu lama. Kita tak tahu jaminan Tuhan dimasa depankan? Namun, kalau kamu tanya saya sebagai seorang perempuan.... ini pendapat saya: Apabila saya menetapkan kamu sebagai teman baik saya, keadaan tidak akan mengubah menjadi cinta sampai bila-bila kerana saya telah menetapkan watak kamu hanya untuk menjadi orang yang berada disisi saya tidak lebih dari hanya seorang sahabat. Dan sebagai sahabat, saya pasti... wanita itu juga mahu kamu berbahagia dengan menikmati cinta dengan gadis yang lain. Lalukanlah kehidupan ini mengikut garis takdirNya sebagai fitrah. Kamu berhak menikmati cinta sama seperti orang lain dan memberi ruang untuk saling mengenali kerana Tuhan menciptakan manusia serba satu perbedaan dan pelbagai keistimewaan. Dan setiap hubungan cinta itu memang mempunyai cerita yang sangat luar biasa jika kamu membuka hati untuk menciptanya. Disitu nanti, kamu akan mengerti maksud Tuhan tentang orang yang salah dan tepat dalam takdirNya untuk cinta.

Akhir sekali...
Allah telah mencipta kita dengan meniupkan roh dalam sekujur tubuh. Dengan nama yang tertulis di Loh Mahfuz, perjalanan kehidupan ini telah terurus dengan sendirinya. Dimana, bagaimana, mengapa, siapa, kerana apa, semua persoalan akan ada titik temu jawapannya kemudian. Dihari kita merasa lelah, lemah dan tidak punya keberuntungan apabila melihat kebahagiaan orang lain, tanpa kamu sedari detik bahagia itu akan tiba juga buatmu. Membezakan kita semua.. adalah kadar waktu rancanganNya. Janganlah menunggu, kerana hakikat hidup manusia sebagai penunggu selalu akan letih menghitung kira untuk melepaskan waktu-waktu berlalu. Sebaliknya carilah kebahagiaan didalam dan disekitar kamu sendiri. Jangan melihat kepada apa yang orang lain olehi, nescaya kamu merasa tidak punya apa-apa. Sebaliknya pandanglah kepada apa yang kamu miliki, apa yang membuatkan kamu ingin terus hidup berjuang, dan apa yang membuatkan kamu bisa mendapatkan sesuatu yang tidak mampu didapatkan oleh orang lain. Dan kamu tidak akan berhenti menghargai apa yang kamu miliki hari ini. Tuhan... selalu memberi apa jua kehendakNya kepada kita dengan saksama. Cuma kita selalu alpa untuk memandang kepadaNya kembali dengan rasa syukur. Bersyukurlah... kerana nikmat melepaskan nafas dan menghirupnya kembali juga adalah satu nikmat.

Lupakanlah kesedihan terhadap orang lain yang menciptanya untukmu... dunia tetap berpusing, orang lain tetap menjalankan kehidupannya sepertimana kita juga harus... harus tetap meneruskan hidup ini dengan positif dan optimis. Nescaya sekeliling kita akan memiliki kesan-kesan itu semula dalam bentuk senyuman, kegembiraan dan juga ketenangan mungkin. Bahagia itu subjektif bukan? Yang penting kamu ciptakannya! Ciptakan dihari bermulanya kamu membuka mata dan diakhir kamu melelapkan semula.... semuanya akan menjadi kebaikan. Itulah bahagia sebenarnya.

Tuhan itu baikkan?
Nah... jika kamu percaya akan kebaikan dariNya, kebaikan itu akan pulang semula kepadamu. Boleh jadi mungkin, dalam bentuk CINTA.

Berpeganglah kepada apa yang kamu yakini, keyakinan itu akan meluruskan laluanmu ke satu destinasi. Teguhlah dengan apa yang kamu percaya, kepercayaan itulah yang akan mendorongmu miliki apa yang kamu kehendaki ~Hirne Saris

Sekian.
_________________________________
*Pandangan yang diminta teman lalu ku kongsikan sebagai pembelajaran.
Aku terpanah dengan ayat-ayat ini.. makanya aku letakkan disini.. terima kasih sahabat.. bila saat semangat diri kian rebah, aku perlu ayat-ayat cinta untuk memberikan aku kekuatan untuk terus bangkit.. ;)

Thursday, February 02, 2012

CINTA SANG RATU

Cinta Sang Ratu laksana langit mencengkam purnama,
ibarat mutiara dilautan biru saujana mata memandang,
seluas langit terbentang...
tatkala cintaberbisik,
suaranya memuji TUHAN pabila rindu terusik,
rasulnya jadi pilihan.
Sampai masanya cinta jadi taruhan
Sang Ratu menjadi impian.
"Sebagai Manusia Aku Sayang Kepadamu"


Sunday, January 29, 2012

saya sayang awak tapi..






Uploaded by ReikoMasashi91

Thursday, January 26, 2012

ermmm...


I pray Allah for you because ....



you are a very special friend for me,




and I want to be your friend always...



and share our friendship this 2012 ...


receive this message and remember

how much I apreciate you...


I will be always here if you need me...

Wednesday, January 11, 2012

GOBOK MAKCIK BULAN 2


Ayat-ayat cinta
Bukan untuk melukakan
Tapi memberi kebahagiaan

Ayat-ayat cinta
Bukan untuk melemahkan
Tetapi saling memberi kekuatan

Ayat-ayat cinta
Bukan menjemput perpisahan
Tapi mengukuh perhubungan

Ayat-ayat cinta
Bukan menjadikan kita kesepian
Tapi peneman seolah kita berduaan

Ayat-ayat cinta
Bukan jalan berputus asa
Tapi memanggil harapan untuk hari seterusnya

Ayat-ayat cinta
Bukan ditangisi penderitaan
Tapi untuk berkongsi senyuman dalam berjuang

Ayat-ayat cinta
Bukan untuk menghinakan
Tapi untuk bermartabat dengan hormat

Ayat-ayat cinta
Bukan untuk diberi hukuman
Tapi meletakkan kemaafan
Dilayan dengan kasih sayang dan kerinduan
Dibelai oleh hati yang dicintai

Saat kamu kalah...
Dialah tangan yang menggapai
Dialah landasan akhir garisan penamat
Kamu mencapai matlamat
Dialah... andai kamu kehilangan cahaya
Dijalan gelap lagi sesat
Suaranya akan menjadi pandu
Kembali ke arahnya

Dialah dia...
Bila kamu merasa kehilangan
Kamu benar-benar kehilangan segalanya
Seluruhan hidup menjadi mati dalam duka

Saat itu....
Kamu akan rebut peluang
Untuk berusaha miliki hubungan ini kembali
Mahu ambil kesempatan yang ada ini
Untuk membuatkan dia bahagia
Dan kamu tertawa

Kerna esok...
Belum boleh dijangka
Apa kesudahannya


Poem: Ayat Cinta Itu
By Hirne Saris

Tuesday, January 10, 2012

Bilang Pada Langit By Hirne Saris



Pandangan malam
Sesunyi langit
Hanya balam-balam bulan
Dicelah awan
Sembunyi kesayuan
Menanti hujan
Tanpa bintang
Kejora juga hilang

Pungguk sembunyi
Tiada lagi bernyanyi
Bunyi cengkerik merona rindu
Mahu mendengar suara cinta
Gelak gema sampai angkasaraya
Gegarkan indraloka kejutkan pari-pari lena
Usah bermimpi kala bulan sendiri
Hiburkan gurindam hati

Ceritakan tentang malam
Bilang pada langit..
Usah sedih
Biarkan awan ditakung hujan
Asal lebat tidak selamanya gelap
Esok pasti cerah
Secerah mentari memanggil pagi
Bersama nafas hari yang masih suci
Pasti kita tersenyum lagi
Dijanji tersenyum kembali

Thursday, January 05, 2012

From: Makcik Bulan





Beb...
Bertahanlah.
Aku tau aku tak mampu hapuskan rasa sakit hatimu tika ini,
Apatah lagi memadam semua kesedihan itu.
Tidak juga membalikkan kembali semua momen yang telah lalu
Tika ini aku juga takkan mungkin mengeringkan air matamu...
Dan aku cuma mahu...
Kau terus bertahan
Untuk hidup.
Bertahan...
Untuk meneruskan hidup.
Bertahan dengan kesabaran
Dan redha akan kepergian

Beb...
Bertahan.
Dengan kekuatan
Walaupun ianya adalah sisa semalam
Simpankan untuk esok.
Untuk hari kau harus bangun
Dihari...
Aku akan paksa kau bangun
Hari aku akan paksa kau berdiri
Berjalan semula dan berlari
Malah terbang sana dan sini
Terbang mencari duniawi
Menuju syurgawi

Beb...
Aku tidak mungkin ada didepanmu
Tika ini
Tapi aku tetap ada dibelakangmu
Tiap waktu
Bagai bayang-bayang itu
Tenanglah... tabah.
Sabarlah.... redha.
Benarkan dia pergi ke alam hakiki
Relakan lelapnya temui mimpi azali
Kembali pada Yang Maha Mencintai
Dalam pelukan rindu
Kekasih Yang Satu

Puisi Bertahan Untuk Esok By Hirne Saris




>> TERIMA KASIH SAHABAT... zahirku nampak kuat... dalam kolam hatiku pecah...



From: Makcik Bulan





Beb...
Bertahanlah.
Aku tau aku tak mampu hapuskan rasa sakit hatimu tika ini,
Apatah lagi memadam semua kesedihan itu.
Tidak juga membalikkan kembali semua momen yang telah lalu
Tika ini aku juga takkan mungkin mengeringkan air matamu...
Dan aku cuma mahu...
Kau terus bertahan
Untuk hidup.
Bertahan...
Untuk meneruskan hidup.
Bertahan dengan kesabaran
Dan redha akan kepergian

Beb...
Bertahan.
Dengan kekuatan
Walaupun ianya adalah sisa semalam
Simpankan untuk esok.
Untuk hari kau harus bangun
Dihari...
Aku akan paksa kau bangun
Hari aku akan paksa kau berdiri
Berjalan semula dan berlari
Malah terbang sana dan sini
Terbang mencari duniawi
Menuju syurgawi

Beb...
Aku tidak mungkin ada didepanmu
Tika ini
Tapi aku tetap ada dibelakangmu
Tiap waktu
Bagai bayang-bayang itu
Tenanglah... tabah.
Sabarlah.... redha.
Benarkan dia pergi ke alam hakiki
Relakan lelapnya temui mimpi azali
Kembali pada Yang Maha Mencintai
Dalam pelukan rindu
Kekasih Yang Satu

Puisi Bertahan Untuk Esok By Hirne Saris




>> TERIMA KASIH SAHABAT... zahirku nampak kuat... dalam kolam hatiku pecah...



Dari saya untuk awak..




Awak...
Saya tahu.. saya bukan cinta pertama awak..
Dan awak juga memang tahu...
Awak bukan pertama dalam hati saya..
Entah..
Saya tak tahu bagaimana rasa ini ada untuk awak..
Saat ini saya masih memikir tentang kita..
Bagaimana kisah kita bermula?..
Semua terjadi tanpa saya duga..
Kala sunyi kuat mencengkam jiwa
Dendam dan amarah merasuk diam
Dalam terpaksa saya membenar awak masuk
Menyentuh jauh kedalam hati saya..
Buat saya lupa status apa kita ini?
Awak hadir seakan membasuh seluruh rasa duka saya..
Terlena saya dengan sentuhan awak..
Saya benci awak..


Awak...
Kadang saya jadi marah dengan apa yang saya rasa ini
Ingin lupakan segala tentang awak
Biar awak hilang dari pandangan..
Namun.. tiba rasa datang menghampiri
Ingin selalu dekat dengan awak..
Memahami semua tentang diri awak
Mengenggam erat tangan awak
Selongkar segala kehidupan awak
Yang begitu sulit dan tersembunyi..
Tiba rasa jadi takut.. sangat takut..
Andai sebuah kebenaran terpampang depan mata?
Benar, saya tak kuat untuk hadapinya...
Jadi biarlah..
Bencinya saya...


Awak...
Saya cuba belajar dari kesilapan lepas..
Untuk menjadi lebih teguh pendirian
Tak akan melepaskan apa yang saya dah genggam
Apa yang dah saya lafazkan..
Apa yang saya pertahankan..
Namun bayangan mimpi ngeri sering hantui saya
Terbuat saya jadi rapuh dalam tak sedar
Jadi duri yang mencucuk dalam diam....
Saya marah dengan diri saya...
Mudahnya rasa yang ada untuk awak ini
Datang dan pergi sesuka hati..
Saya benci awak..


Awak...
Kesunyian ini benar mencengkam jiwa saya
Kesibukan kerja awak mengundang seribu tanda tanya
Dalam kotak fikiran saya..
Benar?.. atau suatu pembohongan dari awak buat saya?
Sakit memikirkan hasutan negatif yang menggila..
Sudahnya saya biarkan dari terus menjerut rasa..
Cuba bertahan dan berlagak biasa dengan keadaan
Mungkinkah awak dapat mengesan disana?
atau sememangnya awak sengajakan...
Mahu mendera jiwa saya??
Arghh... malas untuk saya fikirkan..



Awak...
Saya bencikan awak...
Tapi saya rindukan awakk..
Rindu sangatt...




Ilham rasa : CEK ROSES


Sunday, January 01, 2012

SEPI SEORANG PERINDU



Bilaku rindu padamu
Terasa kuatnya cintaku
Terbangkit resah terpandang wajahmu
Bertambahlah kasih sayangku

Sesaat kau tak ku pandang
Terasa sepinya jiwaku
Tertunggu aku hadirnya dirimu
Walaupun sekelip mata

Betapa sepinya hidup seorang perindu
Dihanyut oleh keresahan
Rindu hatiku tak jemu padamu
Selagi kau masih ku cinta

Biar apa pun yang memisahkan
Namun ku tetap menyintaimu
Selagi hidup belum berakhir
Selagi itu ku merinduimu

Ku seorang perindu sepi
Tak jemu ku terus menanti


>> Hmmm... awak, rindunya saya kat awak.. ;p

WELCOME 2012


Salam Tahun Baru 2012 daa.. wah dah masuk tahun baru dah eh?.. so sedar tak sedar 2011 dah pon meninggalkan aku.. yang penuh suka duka yang tak bleh nak ucap and luah ngan kata..

Well apa pon masa lalu adalah sejarah, hari ini adalah goresan, Hari esok adalah harapan. Selamat datang tahun baru 2012. Seiring dengan perginya kenangan, menyambut harapan. Selamat tinggal kenangan, selamat datang harapan..

Semoga kehadiran Tahun 2012 membawa banyak kebaikan, rezeki bertambah lebih baik dari sebelumnya dan terhindar dari segala musibah. All the best for me..